X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Patologia ciąży
Odpowiedz

Patologia ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Zuza03 Nowa

Wysłany: 17 maja 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Proszę uspokójcie mnie jakoś.. z powodu plamienia leżałam przez ostatnie 4 dni na oddziale patologii ciąży. Jedna z dziewczyn miała podawany metotreksat z powodu ciąży pozamicznej. Czy jest możliwość żeby ta substancja dostała się do mojego organizmu podczas korzystania ze wspólnej toalety? Jestem w 9. tygodniu i strasznie panikuję...

• Leira Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza03 wrote:
    Cześć dziewczyny,

Proszę uspokójcie mnie jakoś.. z powodu plamienia leżałam przez ostatnie 4 dni na oddziale patologii ciąży. Jedna z dziewczyn miała podawany metotreksat z powodu ciąży pozamicznej. Czy jest możliwość żeby ta substancja dostała się do mojego organizmu podczas korzystania ze wspólnej toalety? Jestem w 9. tygodniu i strasznie panikuję...

Nie ma takiej opcji, coś jak na zasadzie, że nie zajdziesz w ciążę, jeśli deska od sedesu jest ubrudzona nasieniem :D

A plamienie to może wynik krwiaka? One pokazują się na USG dopiero po pewnym czasie od pierwszego plamienia. Jakie to plamienie? Różowe czy brązowe? Ja miałam krwiaka, dużo kobiet to ma - nie jest to groźne, ja z ciąży z krwiakiem mam wspaniałego synka :)

Zuza03 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Zuza03 Nowa

Wysłany: 17 maja 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby zdaję sobie z tego sprawę, ale wystraszyłam się, gdy lekarka powiedziała mi po kilku dniach, że ta łazienka jest tylko do użytku dla pacjentki po metotreksacie.. Nikt mnie o tym nie uprzedził. Stąd moje obawy:( Metotreksat wyydalany jest z organizmu wraz z moczem i panikuje jak pomyślę sobie, że mogłam gdzieś dotknąć i wchłonąć tą toksyczną substancję przez skórę.. Nie darowałabym sobie.

Plamienie miałam tylko 1 dzień, lekko brązowe, mały krwiak na usg ok 1.5 cm.

Dodatkowo, jestem w ciąży bliźniaczej. Lekarze mierzyli tętno maluchów, jeden miał 165, drugi 185 (stwierdzono tachykardię). Wg nich jest za duża różnica i ponad normę :( Mam skierowanie na badania prenatalne i szczegółowe echo serca tego zarodka w późniejszej ciąży.

ehh... jestem panikarą w życiu, ale teraz to co się ze mną dzieje jest niewyobrażalne...

• Leira Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet jakbyś jakimś cudem wchłonęła tą substancję to jest tak śladowa ilość, że nie ma stresu, spokojnie :)

Krwiakiem się nie martw - jest malutki i niedługo zniknie.

Co do tachykardii to myślę, że za wcześnie na jakieś wyroki, ciąża jest młodziutka, przyjmuje się, że tętno płodu powinno być maksymalnie 180, ale przecież to nie matematyka i delikatna odchyłka może być spowodowana np. tym, że jeden z bliźniaków jest bardzo aktywny i akurat mocno łobuzował - Ty też jak zmierzysz tętno po wstaniu z łóżka, a potem przebiegniesz sprintem kilometr to będziesz mieć gigantyczne różnice. Oczywiście warto zawsze wykonać dodatkowe badania, dla pewności, ale przy takim wyniku i na takim wczesnym etapie ciąży, kiedy wszystko się dopiero normuje, to jest diagnoza mocno na wyrost.

Zuza03 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Zuza03 Nowa

Wysłany: 17 maja 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam fora ciążowe już od kilku lat, ale nigdy nie przypuszczałam, że będę z nich korzystać.

To mój pierwszy post, ponieważ naprawdę czuję się z tym wszystkim źle i szukam wsparcia..

@Leira, strasznie Ci dziękuję! Podbudowałaś mnie <3

Leira lubi tę wiadomość

• Leira Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza03 wrote:
    Czytam fora ciążowe już od kilku lat, ale nigdy nie przypuszczałam, że będę z nich korzystać.

To mój pierwszy post, ponieważ naprawdę czuję się z tym wszystkim źle i szukam wsparcia..

@Leira, strasznie Ci dziękuję! Podbudowałaś mnie <3

Będzie dobrze - zobaczysz :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ