Patologia ciąży
-
Cześć dziewczyny,
Proszę uspokójcie mnie jakoś.. z powodu plamienia leżałam przez ostatnie 4 dni na oddziale patologii ciąży. Jedna z dziewczyn miała podawany metotreksat z powodu ciąży pozamicznej. Czy jest możliwość żeby ta substancja dostała się do mojego organizmu podczas korzystania ze wspólnej toalety? Jestem w 9. tygodniu i strasznie panikuję... -
Zuza03 wrote:Cześć dziewczyny,
Proszę uspokójcie mnie jakoś.. z powodu plamienia leżałam przez ostatnie 4 dni na oddziale patologii ciąży. Jedna z dziewczyn miała podawany metotreksat z powodu ciąży pozamicznej. Czy jest możliwość żeby ta substancja dostała się do mojego organizmu podczas korzystania ze wspólnej toalety? Jestem w 9. tygodniu i strasznie panikuję...
Nie ma takiej opcji, coś jak na zasadzie, że nie zajdziesz w ciążę, jeśli deska od sedesu jest ubrudzona nasieniem
A plamienie to może wynik krwiaka? One pokazują się na USG dopiero po pewnym czasie od pierwszego plamienia. Jakie to plamienie? Różowe czy brązowe? Ja miałam krwiaka, dużo kobiet to ma - nie jest to groźne, ja z ciąży z krwiakiem mam wspaniałego synkaZuza03 lubi tę wiadomość
-
Niby zdaję sobie z tego sprawę, ale wystraszyłam się, gdy lekarka powiedziała mi po kilku dniach, że ta łazienka jest tylko do użytku dla pacjentki po metotreksacie.. Nikt mnie o tym nie uprzedził. Stąd moje obawy:( Metotreksat wyydalany jest z organizmu wraz z moczem i panikuje jak pomyślę sobie, że mogłam gdzieś dotknąć i wchłonąć tą toksyczną substancję przez skórę.. Nie darowałabym sobie.
Plamienie miałam tylko 1 dzień, lekko brązowe, mały krwiak na usg ok 1.5 cm.
Dodatkowo, jestem w ciąży bliźniaczej. Lekarze mierzyli tętno maluchów, jeden miał 165, drugi 185 (stwierdzono tachykardię). Wg nich jest za duża różnica i ponad normę Mam skierowanie na badania prenatalne i szczegółowe echo serca tego zarodka w późniejszej ciąży.
ehh... jestem panikarą w życiu, ale teraz to co się ze mną dzieje jest niewyobrażalne... -
Nawet jakbyś jakimś cudem wchłonęła tą substancję to jest tak śladowa ilość, że nie ma stresu, spokojnie
Krwiakiem się nie martw - jest malutki i niedługo zniknie.
Co do tachykardii to myślę, że za wcześnie na jakieś wyroki, ciąża jest młodziutka, przyjmuje się, że tętno płodu powinno być maksymalnie 180, ale przecież to nie matematyka i delikatna odchyłka może być spowodowana np. tym, że jeden z bliźniaków jest bardzo aktywny i akurat mocno łobuzował - Ty też jak zmierzysz tętno po wstaniu z łóżka, a potem przebiegniesz sprintem kilometr to będziesz mieć gigantyczne różnice. Oczywiście warto zawsze wykonać dodatkowe badania, dla pewności, ale przy takim wyniku i na takim wczesnym etapie ciąży, kiedy wszystko się dopiero normuje, to jest diagnoza mocno na wyrost.Zuza03 lubi tę wiadomość
-
Czytam fora ciążowe już od kilku lat, ale nigdy nie przypuszczałam, że będę z nich korzystać.
To mój pierwszy post, ponieważ naprawdę czuję się z tym wszystkim źle i szukam wsparcia..
@Leira, strasznie Ci dziękuję! Podbudowałaś mnieLeira lubi tę wiadomość
-
Zuza03 wrote:Czytam fora ciążowe już od kilku lat, ale nigdy nie przypuszczałam, że będę z nich korzystać.
To mój pierwszy post, ponieważ naprawdę czuję się z tym wszystkim źle i szukam wsparcia..
@Leira, strasznie Ci dziękuję! Podbudowałaś mnie
Będzie dobrze - zobaczysz -