X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Początkowy strach, proszę o pomoc
Odpowiedz

Początkowy strach, proszę o pomoc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • staraczka-teodorka Nowa

Wysłany: 19 maja 2017, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was wszystkie,
    mam problem. Moja ostatnia miesiączka była 6.04, 25 miałam owulację. Udało się! Jestem w końcu w ciąży. Tyle, że towarzyszy mi okropny strach. 10 maja moja beta miała 415, czyli ok. 15 maja 2993 czyli też super, ale zbadałam sobie również progesteron (wyczytałam o tym na forum) i wynik wyniósł 5,9. Dziewczyny na forach pisały o wyniku powyżej 16 i że jest strasznie niski...Płakałam, bałam się (pomimo, że nie miałam żadnych plamień i krwawień i dostałam od gina duphaston. Mam brać przez 20 dni po 2 tabletki dziennie. Do gina mam za miesiąc i kiedy zapytałam, czy mam je przerwać, to powiedział, że tak i kazał już nie badać progesteronu. Czy to normalne? Bardzo chcemy mieć dzidziusia, to jest moja pierwsza ciąża, to i wiedza mała. Nie znalazłam nigdzie osób, które w początkowej ciąży miały taki progesteron. Czy któraś z was tak miała? Bardzo proszę o odpowiedzi, bo wariuję. Za miesiąc mam dopiero wizytę i usg...

• paola87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2017, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka a może zbadaj jeszcze raz ten progesteron. Według mojej wiedzy to on "skacze" w ciągu dnia i to normalne. Jak badałaś to miałaś taki niski, a może za godzinę miałaś już wysoki. Jeden z moich ginekologów na przykład właśnie ze względu na to w ogóle nie patrzy na progesteron.

• staraczka-teodorka Nowa

Wysłany: 19 maja 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Staraczka a może zbadaj jeszcze raz ten progesteron. Według mojej wiedzy to on "skacze" w ciągu dnia i to normalne. Jak badałaś to miałaś taki niski, a może za godzinę miałaś już wysoki. Jeden z moich ginekologów na przykład właśnie ze względu na to w ogóle nie patrzy na progesteron.

Myślałam nad powtórzeniem, ale biorę dopiero ten progesteron 3 dzień i się zastanawiałam, czy w ogóle coś zdążyło się już przyswoić. Delikatne bóle w podbrzuszu mam, też do końca nie wiem czy to normalne. Mam nadzieję, że jest tak jak mówisz i faktycznie on tak skacze. A czy jest jakiś czas w ciągu dnia, że stężenie progesteronu może być najwyższe?

• paola87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tego nie wiem. A jeśli chodzi o duphaston to z tego co pamiętam to jest sztuczny progesteron i on nie wyjdzie w badaniu krwi, wyjdzie to co Ty produkujesz. Ale nie jestem tego pewna, poszukaj jeszcze czegoś na ten temat w internecie może.

• Zuza91 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraczka-teodorka wrote:
    Witam was wszystkie,
    mam problem. Moja ostatnia miesiączka była 6.04, 25 miałam owulację. Udało się! Jestem w końcu w ciąży. Tyle, że towarzyszy mi okropny strach. 10 maja moja beta miała 415, czyli ok. 15 maja 2993 czyli też super, ale zbadałam sobie również progesteron (wyczytałam o tym na forum) i wynik wyniósł 5,9. Dziewczyny na forach pisały o wyniku powyżej 16 i że jest strasznie niski...Płakałam, bałam się (pomimo, że nie miałam żadnych plamień i krwawień i dostałam od gina duphaston. Mam brać przez 20 dni po 2 tabletki dziennie. Do gina mam za miesiąc i kiedy zapytałam, czy mam je przerwać, to powiedział, że tak i kazał już nie badać progesteronu. Czy to normalne? Bardzo chcemy mieć dzidziusia, to jest moja pierwsza ciąża, to i wiedza mała. Nie znalazłam nigdzie osób, które w początkowej ciąży miały taki progesteron. Czy któraś z was tak miała? Bardzo proszę o odpowiedzi, bo wariuję. Za miesiąc mam dopiero wizytę i usg...

Mnie wyszedł podobny poziom progesteronu (może trochę wyższy, ale po 48h widać było, że spada, a powinien rosnąć). Jeśli już bierzesz leki, nie ma co badać progesteronu, bo i tak wynik będzie zaburzony przez leki (duphaston, luteina). Ja dostałam duphaston 3xdziennie i luteinę dopochwowo 2xdziennie. Biorę taki zestaw od 5 tygodnia ciąży do teraz i jeszcze kilka tygodni będę na tych lekach. Dziecko rozwija się prawidłowo, nie mam plamień itd. Generalnie progesteron łatwo jest suplementować, więc nie ma się czym martwić :)

klz9hdgefsr87l0p.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam w ogóle badanego progesteronu. Z uwagi na wcześniejsze poronienie od 4t3d brałam dupka 2x dziennie aż do końca I trymestru, ostatnio gin mi kazała "dokonczyć opakowanie"; no i jeszcze je kończę.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • SSunny' Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Ja nie miałam w ogóle badanego progesteronu. Z uwagi na wcześniejsze poronienie od 4t3d brałam dupka 2x dziennie aż do końca I trymestru, ostatnio gin mi kazała "dokonczyć opakowanie"; no i jeszcze je kończę.
    Kochana a w którym tygodniu poronilad i jak dawno? Miałaś jakieś bóle czy krwawienia. Bo ja mam schize . Ale takiej to chyba nie ma nikt. Poronilam w październiku w 6 tygodniu. Od marca jestem w ciazy . Lekarz przepisal mi od 7 tygodnia do teraz 16 tydzien luteine dopochwowa .W tym okresie tworza się narzady płciowe dziecka. A ja bakrecilam się ze to może spowodowac zwiekszenie ryzyka spodziectwa i teraz zaluje ze wogole bralam. Bo wszystko bylo ok. Chybs za duzo czytam internetu.

ckaidqk3xa4elisy.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ