X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr podwyższone TSH
Odpowiedz

podwyższone TSH

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2020, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odebrałam wczoraj wynik TSH 3,26 gdzie norma w I trymestrze wynosi 2,3.

Jutro mam wizytę u gina, dzisiaj ogarnęłam na szybko wizytę na piątek do endokrynologa.

Hormon ewidentnie poszalał teraz tzn. w ciąży, nigdy nie miałam problemów z tarczycą, robiłam badania przed ciążą i wszystko było ok.

Oczywiście już panikuję (jak to ja), ale mam nadzieję, że wystarczą leki na obniżenie hormonu i dzidzia będzie bezpieczna?

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• Audrey Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam tsh jak już byłam w ciąży (nie wiedziałam jeszcze), a że się chcieliśmy już starać o dzidzie lekarz kazał mi zrobić. TSH było tyle co u Ciebie, gin zapisał mi euthyrox25, potem dowiedziałam się że jestem w ciąży i po 4 tygodniach branie euthyroxu TSH spadło na 2,6 gin zostawił mi tą dawkę którą mam bo ładnie spadała. Za tydzień robię badania kotrolne i też zbadam TSH. Z dzidzią wtedy gdy byłam w 8tc było wszystko książkowo mimo, że zaszłam jak to TSH było wyższe. Ogólnie czytałam na blogu mamyginekolog że spotykała się z przypadkami, że w pierwszym trymestrze kobiety miały po 30,50, nawet 100 i dzidzie zdrowe. Ale lepiej brać tabletki i obniżać.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Cynthia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez paniki. Ważne o ile nie ważniejsze jest FT4. Jeśli jest w górnej granicy to nie ma powodu do niepokoju.

atdc20mmyu84cdr0.png
  • VR Koleżanka

Wysłany: 26 lutego 2020, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Desperatka,

Rzeczywiście TSH masz powyżej normy, co oznacza ciążową niedoczynność tarczycy. Musisz dostać hormony w formie sztucznej, żeby wspomóc tarczycę. Ale bez obaw, Euthyrox i progesteron powinny pomóc.

Nawet, jeśli naturalnie nie masz problemów z tarczycą, mogą one się pojawić w czasie ciąży, ponieważ produkcja hormonów jest wzmożona i tarczyca po prostu nie wydala.

Podwyższony poziom TSH i niedoczynność tarczycy może być spowodowany np. przez guzki tarczycowe (całkiem powszechne w społeczeństwie), powiększenie tarczycy lub niedobory jodu. Warto więc w ciąży zrobić USG tarczycy, cyklicznie monitorować TSH, FT3 i FT4 , sprawdzić poziom jodu oraz suplementować jod.

U mnie tarczyca całkowicie wyregulowała się właśnie dzięki suplementacji jodu i teraz w tej ciąży już nie miałam żadnego problemu z tarczycą i guzki na tarczycy u mnie całkiem zniknęły.

Pozdrówka!

52f668246f.png

[*] 8tc 10.2016 łyżeczkowanie
    [*] 5tc 08.2017 cp
    Kraków

MTHFR C6ttC-T hetero
    PAI-1 4G/5G homo
    hiperprolaktynemia czynnościowa
  • Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Byłam wczoraj u gina, FT3 i FT4 mam w normie, dostałam Euthyrox 50 (jedna tabletka dziennie). Mam tez na cito skierowanie do endokrynologa. Na jutro załatwiłam termin pryw., zobaczymy co powie.

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• Sylviazett Znajoma

Wysłany: 28 marca 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny

W styczniu TSH 2,11, krew z 26.03 (5 tydzień ciazy) TSH 4,86 nie mieszkam w Polsce i mi powiedzieli że mieszczą się w górnej granicy i przepisami witaminy z jodem które mam brać do końca ciąży. Jestem skolowana co myśleć?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ