podwyższone TSH
-
Dziewczyny odebrałam wczoraj wynik TSH 3,26 gdzie norma w I trymestrze wynosi 2,3.
Jutro mam wizytę u gina, dzisiaj ogarnęłam na szybko wizytę na piątek do endokrynologa.
Hormon ewidentnie poszalał teraz tzn. w ciąży, nigdy nie miałam problemów z tarczycą, robiłam badania przed ciążą i wszystko było ok.
Oczywiście już panikuję (jak to ja), ale mam nadzieję, że wystarczą leki na obniżenie hormonu i dzidzia będzie bezpieczna?Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-
Ja robiłam tsh jak już byłam w ciąży (nie wiedziałam jeszcze), a że się chcieliśmy już starać o dzidzie lekarz kazał mi zrobić. TSH było tyle co u Ciebie, gin zapisał mi euthyrox25, potem dowiedziałam się że jestem w ciąży i po 4 tygodniach branie euthyroxu TSH spadło na 2,6 gin zostawił mi tą dawkę którą mam bo ładnie spadała. Za tydzień robię badania kotrolne i też zbadam TSH. Z dzidzią wtedy gdy byłam w 8tc było wszystko książkowo mimo, że zaszłam jak to TSH było wyższe. Ogólnie czytałam na blogu mamyginekolog że spotykała się z przypadkami, że w pierwszym trymestrze kobiety miały po 30,50, nawet 100 i dzidzie zdrowe. Ale lepiej brać tabletki i obniżać.
-
Cześć Desperatka,
Rzeczywiście TSH masz powyżej normy, co oznacza ciążową niedoczynność tarczycy. Musisz dostać hormony w formie sztucznej, żeby wspomóc tarczycę. Ale bez obaw, Euthyrox i progesteron powinny pomóc.
Nawet, jeśli naturalnie nie masz problemów z tarczycą, mogą one się pojawić w czasie ciąży, ponieważ produkcja hormonów jest wzmożona i tarczyca po prostu nie wydala.
Podwyższony poziom TSH i niedoczynność tarczycy może być spowodowany np. przez guzki tarczycowe (całkiem powszechne w społeczeństwie), powiększenie tarczycy lub niedobory jodu. Warto więc w ciąży zrobić USG tarczycy, cyklicznie monitorować TSH, FT3 i FT4 , sprawdzić poziom jodu oraz suplementować jod.
U mnie tarczyca całkowicie wyregulowała się właśnie dzięki suplementacji jodu i teraz w tej ciąży już nie miałam żadnego problemu z tarczycą i guzki na tarczycy u mnie całkiem zniknęły.
Pozdrówka!
-
Dzięki dziewczyny. Byłam wczoraj u gina, FT3 i FT4 mam w normie, dostałam Euthyrox 50 (jedna tabletka dziennie). Mam tez na cito skierowanie do endokrynologa. Na jutro załatwiłam termin pryw., zobaczymy co powie.Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-