Prowadzenie ciąży na NFZ czy prywatnie?
-
Cześć dziewczyny, to moja pierwsza ciąża, wczoraj 11 dpo dwie kreski..
Jakie macie doświadczenia z prowadzeniem ciąży na NFZ?
Cały czas chodziłam do ginekologa prywatnie, ale niestety nie byłam zadowolona, a ostatnim razem dostałam się na NFZ i jestem mega pozytywnie zaskoczona, trafiłam naprawdę na świetną Panią Doktor.
Czy ogólnie są jakieś różnice jeżeli chodzi o prowadzenie ciąży prywatnie, a na NFZ? Jestem w tym temacie kompletnie zielona, jakie wy macie do tego podejście?
Dajcie znać, bo już wariuje, do kogo zapisać się na wizytę 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września, 16:39
-
Ja prowadziłam ciążę na NFZ. W momencie gdy byłam w pierwszej ciąży miałam również pakiet z pracy Medicover. Jednak nie wiem czy ja nie umiałam tego ogarnąć, ale nie potrafiłam zapisywać się tam do tego samego lekarza, bo zwyczajnie nie miałam opcji wyboru, do kogo chcę iść na wizytę...
Poszłam więc na NFZ i nie żałuję. Po każdej wizycie dostawałam skierowania na badania krwi na kolejną wizytę, trafiłam też na wspaniałą położną. Jednak myślę, że najbardziej przemawiało do mnie to, że nie płacę za wizytę i za badania, a jednak to potrafi być dosyć kosztowne... Także tu wybór należy do Ciebie.
Nie mam stricte porównania, ale może chociaż takie informacje będą dla Ciebie przydatne. Jak masz upatrzonego konkretnego lekarza prywatnego i bardzo Ci zależy to śmiało. Może masz pakiet z pracy i jest tam lekarz, który również spełni Twoje oczekiwania? -