X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Przeziębienie w pierwszych tyg ciąży
Odpowiedz

Przeziębienie w pierwszych tyg ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Nvciiiia Koleżanka

Wysłany: 25 marca, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was była może przeziębiona w pierwszych tygodniach? Jestem w 7tyg i mam strasznie wysuszające się gardło, i ból ucha temp 37,1 więc narazie nie jest źle , ale martwi mnie to żeby nie wpłynęło to źle na dzidzię, co stosowałyście na przeziębienie? Co wam pomagało?

• Blackapple Autorytet

Wysłany: 26 marca, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na gardło są pastylki prenalen/prenaten (specjalnie dla kobiet w ciąży), mnie też pomagał domowy syrop z cebuli z miodem (paskudny, ale nawilża) oraz inhalacje z soli fizjologicznej. W ciąży ogólnie można paracetamol, więc to powinno pomóc na ból ucha, ale z bólem ucha to ja bym się udała do lekarza chyba, bo bym się bała, że mi się robi zapalenie.

Generalnie co do rzeczy na przeziębienie to moim odkryciem jest mleko z miodem i czosnkiem (to akurat nie jest dla mnie aż tak paskudne jakby się mogło wydawać).

Jakbyś miała katar to inhalacje z soli fizjologicznej też pomagają oraz woda morska. Ja używałam też irigasin, ale jak Cię boli ucho to chyba nie polecę, bo trzeba mieć wprawę w stosowaniu, żeby nie pociekło do ucha właśnie.

age.png
  • DarKa35 Ekspertka

Wysłany: 30 marca, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również byłam chora. Wygrzewać się, odpoczywać , piłam prenalen dwa razy dziennie i herbatę z cytryną. Niestety trochę dłużej się choruje , ale przejdzie. W razie silnych boli głowy lub gorączki można wziąć paracetamol. Ja dwa razy tylko wzięłam jedna dziennie w tym najgorszym czasie.

ToJaa
    IVF I procedura , 4 transfer udany.
    Gameta Bdg.
    preg.png
    Prenatalne ok
    29.04.2025, USG, synek 200g 🩵
    13.05.2025, USG, 14 cm , 270 g. 🥹
    pomału kopiemy mamę
    6.06.2025 połówkowe ❤️ 533 g
    TP 5.10.2025 lub 10.10 🍀😁
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ