Umowa na czas określony i zwolnienie
-
Hej kobietki.Znacie się na tym?Jeżeli umowa jest na czas określony to pracodawca ma obowiązek przedłużenia umowy do dnia porodu.Ale co dalej?
Czy uważacie że można iść na zwolnienie od np.8 tygodnia,żeby że tak powiem nie pracować na "marne" skoro i tak już sprawa przesądzona?olenka173065 -
Co prawda praca nie jest ciężka ale mam trudne dojazdy.Dzisiaj np musiałam 2 razy wysiadać bo było mi tak nie dobrze.Jechałam 1,5h;/
Pracuje w tej firmie juz ponad 4 lata i nie mogę narzekać jednak z umowami zawsze był problem.Cykali na rok na dwaolenka173065 -
Olenka ja mam umowę do listopada, na L4 poszłam od 10 tyg ciąży, nie dawałam rady w 1 trym, byłam warzywem, a dwa tak mnie wkurzyli że wylądowałam z krwawieniem w szpitalu więc nie chciałam ryzykować. Ja rodzę przed końcem umowy ale jak kończy Ci się przed porodem to automatycznie masz przedłużoną umowę do dnia porodu. Na l4 pierwszy miesiąc płaci pracodawca a pozniej do porodu ZUS i dalej normalnie masz macierzyński. Tyle że nie masz powrotu do pracy po macierzyńskim, chyba że masz dobre układy z szefami
-
nick nieaktualnyJa mam umowę do końca tego roku, w październiku mam termin porodu. Od 8 tc jestem na zwolnieniu że względu na szkodliwe warunki pracy, i złe samopoczucie, cały dzień spałam. Kasę wypłaca mi pracodawca, który później rozlicza się z ZUSem i tak mi jest dobrze bo kasę mam w tym samym czasie co miałam wypłatę i w całości a naczytalam się ze ZUS lubi wypłacać w częściach.
-
nick nieaktualnyPodstawa aby umowa została przedłużona do dnia porodu to przedstawienie pracodawcy zaświadczenie o ciąży w którym jesteśmy tygodniu - pracodawca przedłuża umowę tylko jeśli w dniu zakończenia pierwotnej umowy kobieta ukończyła 3 miesiąc ciąży. No a reszta tak jak piszecie czyli l4 oraz macierzynski wypłaca nam ZUS
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyUmowa jest przedłużana jeśli w dniu jej zakończenia jesteś +12tc.
Też mi się umowa kończy zaraz po porodzie, teraz mi wypłaca zakład pracy L$ i rozlicza się z ZUS ,ale jest to możliwe gdy w zakładzie pracy jest zatrudnione więcej niż chyba 20os - nie pamiętam dokładnie. L-4 w ciąży dostajesz 100%, na zwolnieniu musi być literka B.
Po urodzeniu przynajmniej ja mam złożyć w zakładzie pracy (tak mi pani z ZUS tłumaczyła) wniosek o urlop macierzyński i jeśli chce rodzicielski (wtedy razem jest na rok czasu, tylko procentowo inaczej).
Ostatnio też wyczytałam że jeśli wejdzie projekt że 1000zl/12mc na dziecko to mamy ktore są na urlopie, mieszczą sie w kryterium dochodowym, a macierzyński/rodzicielki jest mniejszy niż 1tyś , będą miały wyrównywane do tej kwoty, co i jak nie wiem nic więcej.
Tyle zrozumiałam z wypowiedzi pani z ZUSWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2015, 12:31
-