USG a Pappa
-
Cześć dziewczyny, mam pytanie odnośnie badań prenatalnych. Miałam wykonane USG prenatalne (11t 4d), przezierność 1,5, wszystkie parametry w normie, ryzyko 1:4000, 1: 6000 i 1:10000. Mimo to lekarz wskazał mi na konieczność badania Pappa, bo rzekomo na USG nie widać wszystkiego. Oczywiście naczytałam się różnych artykułów nt. tego testu i spanikowałam, nie zrobiłam testu z krwi. I niestety mam teraz mieszane uczucie, może faktycznie powinnam? Chciałam się dowiedzieć, jak to było u was, czy przy pozytywnym USG drążyłyście dalej i robiłyście test Pappa? To dla mnie trochę takie szukanie na siłę, ale mam jakiś cień niepokoju.
-
Ja test PAPPA robiłam, ale zdecydowałam się na niego profilaktycznie, jeszcze przed samym usg. Twoje wyniki są dobre - z tego co wiem dodatkowe badania są zalecane przy podwyższonym ryzyku, czyli 1:300 lub większym. Dziwi mnie, że lekarz uznał PAPPA za konieczne. Chyba, że nie widział kości nosowej?
-
Leticia wrote:Ja test PAPPA robiłam, ale zdecydowałam się na niego profilaktycznie, jeszcze przed samym usg. Twoje wyniki są dobre - z tego co wiem dodatkowe badania są zalecane przy podwyższonym ryzyku, czyli 1:300 lub większym. Dziwi mnie, że lekarz uznał PAPPA za konieczne. Chyba, że nie widział kości nosowej?
-
W ogóle dziewczyny, którym ryzykiem się sugerować? Podstawowym, czy skorygowanym? Ryzyko podstawowe w każdej trisomii mam dużo mniejsze, niż skorygowane (na przykładzie T21: podstawowe 1:800, skorygowane 1:3000. Wydaje mi się, że podstawowe, to tylko z wieku, skorygowane po wliczeniu wyników badań. Poprawcie mnie, jeżeli się mylę. Normalnie psychiatryk! Chyba muszę zacząć się leczyć na paranoje.
-
Zuzkaa, z tego co przeczytałam (a przetrzepałam chyba cały internet), lekarz ma specjalny program, w którym wklepuje dane z USG i dane z testu, a program sam wylicza prawdopodobieństwo. Wklejam skopiowane informacje ze strony inernetowej:
"Test PAPP-a normy, które mogą wydać się lekarzowi „podejrzane” (na
W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM."
Miałaś już robione USG?
zuzkaa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, pomoglybyscie mi w interpretacji wyniku usg?
11t 4d
ctrl= 50.00 mm,
nt= 1.60 mm,
tętno 170 (dziecko się bardzo ruszało),
kość nosowa i cała reszta widoczna,
przepływy ok,
doctus venosus 1,14
Czy te wyniki nie są za wysokie dla tak małego płodu? -
Jak już pomogła mi Letica, podstawowe, to ryzyko z wieku (czyli w wieku 26 lat, jedna kobieta na 932 urodziła chore dziecko), skorygowane, to po wzięciu pod uwagę wieku i USG (Czyli w wieku 26 lat, kobieta z takimi wynikami USG jak Twoje, jedna kobieta na 6096 urodziła chore dziecko). Teraz dodatkowo wliczony zostanie do ryzyka test Pappa i na nowo przeliczone. Moje ryzyko z samego USG (zaokrągliłam wyniki):
21- 1:4000,
18- 1: 6000
13- 1:10000.
Ja nie zdecydowałam się na test z krwi, mimo że lekarz "każdemu zaleca" bo wiem, że umarłabym na zawał czekając na wyniki. Zasugerowałam się samym USG i zapisem, że "płód nie ma ewidentnych wad".Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 10:06
zuzkaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNajpierw chodzilam do jednego lekarza, ktory zlecil mi wykonanie usg miedzy 11 a 14 tyg. i test pappa. Nie dal mi skierowania, tylko podal adres prywatnej kliniki, w ktorej mialy sie odbyc oba badania. W trakcie zmienilam lekarza, bo okazalo sie, ze moj maz w pracy ma caly pakiet prowadzenia ciazy. To spora oszczednosc dla nas, wiec stwierdzilam, ze skorzystam. Poszlam na usg, wszystko dobrze, idealnie. Poszlam na wizyte do nowej Pani Doktor, pokazalam wszystkie wyniki badan i poprosilam o skierowanie na test pappa, ktory tez za darmo przysluguje mi w pakiecie medycznym meza. I lekarka odmowila. Powiedziala, ze nie ma zadnuch wskazan do tego badania. Usg ok, wiec to wystarczy. Moge zrobic na wlasna reke, ale juz platne 250 zl. Troche dziwi mnie to, ze mozna wykonac badanie dla pewnosci i spokoju sumienia, a lekarz odmawia skierowania. Jeden wysyla bez zadnych wyraznych wskazan, drugi nie widzi koniecznosci. Po 15 tygodniu sa mozliwe do wykonania kolejne badania genetyczne. Ciekawa jestem, czy moja Pani Doktor tez uzna, ze nie ma koniecznosci ich robic... Martwie sie, ze nie zrobie badan,a potem bede zalowala, ze czegos nie wykryto i nie zapobiegano jeszcze w okresie, kiedy dziecko jest plodem.
-
Tydzień temu miałam badanie USG i pobranie krwi na PAPP-a bo powyżej 35 roku życia wszyscy lekarze wysyłają gdyż badania te są refundowane przez NFZ Jeśli jesteście młode to lakarze nie widzą potrzeby i nie wysyłają aby nie obciążyć NFZ. Mój lekarz powiedział, że jeśli najważniejsze, że na USG jest w porządku. Może być tak, że na USG nie jest ok i wtedy dalsze testy stwierdzą czy jest ok.
Sama nie spałam dwie noce przed badaniem, ale nie stresujmy się tak chociązy ze względu na niunie, które muszą mieć spokój i relaks -
Hej dziewczyny, czy któraś z was na wynikach prenatalnych miała informację o ryzyku preeklampsji i zahamowania wzrastania płodu?
Dzisiaj wybrałam wyniki prenatalnych ryzyko trisomii 21 1:14729, trisomia 18 1:20000, trisomia 13 1:20000
Mam tylko wysokie ryzyko preeklampsji
przed 34tc 1:9
przed 37tc 1:4
przed 42tc >1:4.
Ryzyko zahamowania wzrastania płodu przed 37tc 1:45
Samoistny poród przedwczesny przed 34tc 1:71
wolne Bhcg 22,4IU/I = 0,704 MoM
PAAPP-A 1,190IU/I = 0,497 MoM
Uterine artery PI 2,56 = 108,630MoM
Ductus Venosus Pi 1,340
Średnie ciśnienie tętnicze 105/8 mmHG
Czy któraś z Was miała podobne ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego?Asikkk lubi tę wiadomość
-