Wysokie TSH w 14 tygodniu ciąży pomocy
-
Cześć dziewczyny
Jestem załamana dostałam wyniki tarczycowe
I są bardzo złe
TSH 10,429
Ft3 2,18
Ft4 1,03
Czy ktoś miał takie wysokie TSH w ciąży
Dzisiaj idę do endokrynologa załatwiłam sobie wizytę pilnie
Boje się o dziecko czy to może mu zaszkodzić
Będę wdzięczna za odpowiedź i pomocBobik -
Nie są bardzo zle. Wazniejsze w ciąży jest ft4 niz tsh, które jak podejrzewam jest w normie bo nie podałas norm.
Tsh w ciąży może być wyzsze, poniewaz betaHCG jest podobna do tsh, dlatego tsh siee zwieksza bo przysadka mozgowa wychwytuje oba hormony.
Leki potrzebne ale tragedii nie ma.
Ja na.pocztaku ciąży weszlam w lekka nadczynność i jak widac jest ok.
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
nick nieaktualnyZośkaaa wrote:Tsh w ciąży może być wyzsze, poniewaz betaHCG jest podobna do tsh, dlatego tsh siee zwieksza bo przysadka mozgowa wychwytuje oba hormony.
Nie, nie, nie. Beta-hcg w wysokim stężeniu ma podobne działanie do TSH - czyli pobudza tarczycę do wydzielania hormonów. Im więcej hormonów tarczycy, tym niższe TSH. Reasumując, wysokie beta-hcg może zaniżać TSH.
TSH w ciąży rośnie z innego powodu. Po prostu dziecko niejako okrada naszą tarczycę (dopóki jego własna nie pracuje), stężenie hormonów tarczycy we krwi spada, dlatego TSH wzrasta.
TSH 10 to wysoki wynik. U nieciężarnych norma jest mniej więcej do 4,5. W ciąży nie powinno przekraczać 2-2,5 (różnie w zależności od trymestru). Na pewno trzeba włączyć leki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 13:34
Renes lubi tę wiadomość
-
malami91 wrote:Nie, nie, nie. Beta-hcg w wysokim stężeniu ma podobne działanie do TSH - czyli pobudza tarczycę do wydzielania hormonów. Im więcej hormonów tarczycy, tym niższe TSH. Reasumując, wysokie beta-hcg może zaniżać TSH.
TSH w ciąży rośnie z innego powodu. Po prostu dziecko niejako okrada naszą tarczycę (dopóki jego własna nie pracuje), stężenie hormonów tarczycy we krwi spada, dlatego TSH wzrasta.
TSH 10 to wysoki wynik. U nieciężarnych norma jest mniej więcej do 4,5. W ciąży nie powinno przekraczać 2-2,5 (różnie w zależności od trymestru). Na pewno trzeba włączyć leki.
No, w tą strone to mialo byc, pomieszalam, ale to mialam na mysli
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
nick nieaktualny
-