X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Wysokie TSH w 14 tygodniu ciąży pomocy
Odpowiedz

Wysokie TSH w 14 tygodniu ciąży pomocy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Bobik Koleżanka

Wysłany: 11 lipca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Jestem załamana dostałam wyniki tarczycowe
    I są bardzo złe
    TSH 10,429
    Ft3 2,18
    Ft4 1,03

Czy ktoś miał takie wysokie TSH w ciąży
    Dzisiaj idę do endokrynologa załatwiłam sobie wizytę pilnie
    Boje się o dziecko czy to może mu zaszkodzić
    Będę wdzięczna za odpowiedź i pomoc

Bobik
  • Kaj Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To naprawde jeszcze nie tragedia. Bylely szybko uregulowac. W pierwszej ciazy tez tsh mi skakalo strasznie mimo leczenia u endokrynologa i wszystko bylo ok.

ukdy82c3jvhxu38m.png

tb73k6nl2pyu28tq.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie są bardzo zle. Wazniejsze w ciąży jest ft4 niz tsh, które jak podejrzewam jest w normie bo nie podałas norm.
    Tsh w ciąży może być wyzsze, poniewaz betaHCG jest podobna do tsh, dlatego tsh siee zwieksza bo przysadka mozgowa wychwytuje oba hormony.
    Leki potrzebne ale tragedii nie ma.
    Ja na.pocztaku ciąży weszlam w lekka nadczynność i jak widac jest ok.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Tsh w ciąży może być wyzsze, poniewaz betaHCG jest podobna do tsh, dlatego tsh siee zwieksza bo przysadka mozgowa wychwytuje oba hormony.

Nie, nie, nie. Beta-hcg w wysokim stężeniu ma podobne działanie do TSH - czyli pobudza tarczycę do wydzielania hormonów. Im więcej hormonów tarczycy, tym niższe TSH. Reasumując, wysokie beta-hcg może zaniżać TSH.

TSH w ciąży rośnie z innego powodu. Po prostu dziecko niejako okrada naszą tarczycę (dopóki jego własna nie pracuje), stężenie hormonów tarczycy we krwi spada, dlatego TSH wzrasta.

TSH 10 to wysoki wynik. U nieciężarnych norma jest mniej więcej do 4,5. W ciąży nie powinno przekraczać 2-2,5 (różnie w zależności od trymestru). Na pewno trzeba włączyć leki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 13:34

Renes lubi tę wiadomość

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Nie, nie, nie. Beta-hcg w wysokim stężeniu ma podobne działanie do TSH - czyli pobudza tarczycę do wydzielania hormonów. Im więcej hormonów tarczycy, tym niższe TSH. Reasumując, wysokie beta-hcg może zaniżać TSH.

TSH w ciąży rośnie z innego powodu. Po prostu dziecko niejako okrada naszą tarczycę (dopóki jego własna nie pracuje), stężenie hormonów tarczycy we krwi spada, dlatego TSH wzrasta.

TSH 10 to wysoki wynik. U nieciężarnych norma jest mniej więcej do 4,5. W ciąży nie powinno przekraczać 2-2,5 (różnie w zależności od trymestru). Na pewno trzeba włączyć leki.

No, w tą strone to mialo byc, pomieszalam, ale to mialam na mysli ;)

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Olifant Nowa

Wysłany: 9 października 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na samym początku pierwszej ciąży miałam 44 tSH (hASHIMOTO) lecz zbiłam je tabletkami Do 2 TSH :)
    POZDRAWIAM :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2018, 17:38

Olifant
    Oliwka 03.04.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2018, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój endo w ogóle nie bada tsh, tylko ft4, właśnie tak jak dziewczyny piszą, w ciąży może być fałszywie duże. Ft4 jest ok :) Spokojnie :) Ja nie mam w ogóle tarczycy.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ