X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr za maly pęcherzyk płodowy... Ratunku
Odpowiedz

za maly pęcherzyk płodowy... Ratunku

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • criekietka Znajoma

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! bardzo prosze o pomoc bo wariuje, jestem w 6 tyg ciąży byłam dzisiaj na usg i okazało się ze pęcherzyk płodowy jest nieznacznie mniejszy, w jamie pęcherzyka, pęcherzyk żołtkowy na dolnym biegunie zarodek 1,5mm. czy któraś tez tak miała? mozna jakoa wpłynąć na wzrost tego pęcherzyka? co robic? pomóżcie!

• Leira Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    criekietka wrote:
    Cześć Dziewczyny! bardzo prosze o pomoc bo wariuje, jestem w 6 tyg ciąży byłam dzisiaj na usg i okazało się ze pęcherzyk płodowy jest nieznacznie mniejszy, w jamie pęcherzyka, pęcherzyk żołtkowy na dolnym biegunie zarodek 1,5mm. czy któraś tez tak miała? mozna jakoa wpłynąć na wzrost tego pęcherzyka? co robic? pomóżcie!

Nic nie zrozumiałam.

Piszesz o pęcherzyku (płodowym?), a podajesz wymiar zarodka? Jaki wymiar ma pęcherzyk płodowy GS? I od czego pęcherzyk płodowy jest "nieznacznie mniejszy"?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 23:19

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • criekietka Znajoma

Wysłany: 6 kwietnia 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie, jedynie co mam na wyniku badań to to: Hbd6, w jamie macicy pęcherzyk ciążowy nieznacznie mniejszy, w jamie pęcherzyka pęcherzyk żółtkowy, na dolnym biegunie zarodek Ok 1,5mm, FHR+ Lekarka jedynie powiedziała ze nie podoba jej się ten pęcherzyk bo jest trochę za mały i ze dziecko może być obciążone genetycznie chorobami i ze niby w ciągu 2 tygodni wyjaśni się czy donoszę.., wiec jestem załamana i chciałam wiedzieć czy któraś z was miała taki przypadek. I czy udało się donosić i urodzić zdrowe dziecko?

• Sylwiu Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tym etapie trudno powiedziec, owulacja mogla byc pozniej, nie wiem po co lekarka Cie straszy... zrob bete w odstepie 2 dni I sprawdz czy rosnie prawidlowo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2019, 08:46

• criekietka Znajoma

Wysłany: 6 kwietnia 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam betę na początku ładnie przyrastala...ale może faktycznie jeszcze powtórzę, teraz tez była akcja serduszka widoczna na usg wiec się ucieszyłam a tu za chwile taki strzał... w czwartek idę znowu na usg zobaczymy co wtedy mi powie, oby wszystko się pozytywnie wyjaśniło... dzięki za pomoc i wsparcie :-)

• Leira Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    criekietka wrote:
    Ja tez nie, jedynie co mam na wyniku badań to to: Hbd6, w jamie macicy pęcherzyk ciążowy nieznacznie mniejszy, w jamie pęcherzyka pęcherzyk żółtkowy, na dolnym biegunie zarodek Ok 1,5mm, FHR+ Lekarka jedynie powiedziała ze nie podoba jej się ten pęcherzyk bo jest trochę za mały i ze dziecko może być obciążone genetycznie chorobami i ze niby w ciągu 2 tygodni wyjaśni się czy donoszę.., wiec jestem załamana i chciałam wiedzieć czy któraś z was miała taki przypadek. I czy udało się donosić i urodzić zdrowe dziecko?

Ja bym zrobiła drugie USG u innego lekarza. Jest zarodek, jest akcja serca - super !!! A pęcherzyk płodowy to nie jest kula o idealnych wymiarach, że z której strony nie spojrzysz to ma taki sam wymiar. Często ma on kształt fasolki, czy banana i dużo zależy od kąta pod jakim wykonuje się pomiar: z jednej strony wymiar może być większy, a z drugiej mniejszy. Nie panikowałabym na pewno bo dziecko żyje i rośnie, ma akcję serca, tylko poszłabym gdzieś indziej :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • criekietka Znajoma

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje, masz racje skonsultuje to gdzieś indziej jeszcze. Muszę myśleć pozytywnie :-)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ