X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Zbyt mały wzrost crl
Odpowiedz

Zbyt mały wzrost crl

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • karolina33 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Jestem w ciąży, OM była 14.11, ale owulacja dopiero 13.12. Pierwszy test ciążowy wyszedł 23.12 wieczorem. Przyrosty bety były poprawne.

Pierwsze USG miałam 03.01. Było widać pęcherzyk ciążowy wraz z pęcherzykiem żółtkowym. Lekarz ocenił ciążę na 5+4, pokryło się to z owulacją a nawet ja wyprzedzilo.

Drugie badanie miałam u innego lekarza 11.01, był już widoczny zarodek z bijącym serduszkiem. Zarodek crl 5.39mm, tętno 106. Lekarz ocenił wiek płodu na 6+2 i powiedział, że jak na ten moment wszystko jest ok.

Dziś (17.01) już miałam kolejne usg u mojego lekarza prowadzącego, tętno 136, crl 7.8mm i oceniony wiek płodu na 6+5… wiem, że wyników u dwóch różnych lekarzy się nie porównuje, ale nawet biorąc pod uwagę ten pomiar sprzed 2tyg to ciąża jest starsza zaledwie o tydzień z hakiem… lekarz powiedział, że może być tak, że to nic nie oznacza złego, ale równie dobrze może źle rokować i że na następnym USG się okaże wszystko . Powiedział też, że dobrze że serduszko bije i to w prawidłowym tempie. Ale ogólnie widziałam, że jest sceptycznie nastawiony, szczególnie jak mu pokazałam zdjęcie sprzed 6ciu dni od drugiego lekarza… wychodzi na to, że dzidzia urosła przez 6 dni kalendarzowych zaledwie o 3 dni…

Czy któraś z Was miała podobnie i jak to się skończyło?

• Marta.R. Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli różnica jest 3 dni? To praktycznie żadna różnica 🤷‍♂️ tu dziewczyny po 2 tygodnie miały różnice i później dzidzia nadrabiała, mój chłopczyk zaś był starszy czyli większy o tydzien. Myślę abyś nie denerwowała się niepotrzebnie i nie interpretuj nastrojów ginekologa, 🫠

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
    27 września jesteś już z nami 😄 waga 3210 💞 poród SN.
    event.png
    event.png
  • karolina33 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.R. wrote:
    Czyli różnica jest 3 dni? To praktycznie żadna różnica 🤷‍♂️ tu dziewczyny po 2 tygodnie miały różnice i później dzidzia nadrabiała, mój chłopczyk zaś był starszy czyli większy o tydzien. Myślę abyś nie denerwowała się niepotrzebnie i nie interpretuj nastrojów ginekologa, 🫠
    Różnica między pierwszym USG a dzisiejszym u tego samego lekarza to wg USG 1tydz1dzien, a powinno być 2tyg, bo tyle minęło kalendarzowo. Czyli teoretycznie 6 dni za mały jest zarodek. Jakby patrzeć po terminie owulacji to jest 2 dni za mały. Jedynym dobrym wnioskiem z dzisiejszego usg jest to, że serce bije prawidło.

• Tajgete Nowa

Wysłany: 21 stycznia, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie maleńkie różnice są nadrabiane, nie ma co panikować. Wystarczy, że innym sprzętem było wykonane usg. Na kolejnym badaniu powinno się wszystko wyrównać

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ