X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Zbyt mały wzrost crl
Odpowiedz

Zbyt mały wzrost crl

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • karolina33 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Jestem w ciąży, OM była 14.11, ale owulacja dopiero 13.12. Pierwszy test ciążowy wyszedł 23.12 wieczorem. Przyrosty bety były poprawne.

Pierwsze USG miałam 03.01. Było widać pęcherzyk ciążowy wraz z pęcherzykiem żółtkowym. Lekarz ocenił ciążę na 5+4, pokryło się to z owulacją a nawet ja wyprzedzilo.

Drugie badanie miałam u innego lekarza 11.01, był już widoczny zarodek z bijącym serduszkiem. Zarodek crl 5.39mm, tętno 106. Lekarz ocenił wiek płodu na 6+2 i powiedział, że jak na ten moment wszystko jest ok.

Dziś (17.01) już miałam kolejne usg u mojego lekarza prowadzącego, tętno 136, crl 7.8mm i oceniony wiek płodu na 6+5… wiem, że wyników u dwóch różnych lekarzy się nie porównuje, ale nawet biorąc pod uwagę ten pomiar sprzed 2tyg to ciąża jest starsza zaledwie o tydzień z hakiem… lekarz powiedział, że może być tak, że to nic nie oznacza złego, ale równie dobrze może źle rokować i że na następnym USG się okaże wszystko . Powiedział też, że dobrze że serduszko bije i to w prawidłowym tempie. Ale ogólnie widziałam, że jest sceptycznie nastawiony, szczególnie jak mu pokazałam zdjęcie sprzed 6ciu dni od drugiego lekarza… wychodzi na to, że dzidzia urosła przez 6 dni kalendarzowych zaledwie o 3 dni…

Czy któraś z Was miała podobnie i jak to się skończyło?

• Marta.R. Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli różnica jest 3 dni? To praktycznie żadna różnica 🤷‍♂️ tu dziewczyny po 2 tygodnie miały różnice i później dzidzia nadrabiała, mój chłopczyk zaś był starszy czyli większy o tydzien. Myślę abyś nie denerwowała się niepotrzebnie i nie interpretuj nastrojów ginekologa, 🫠

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 Kacperek 🙆
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 2024 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234
    27 września jesteś już z nami 😄 waga 3210 💞 poród SN.
    event.png
    event.png
  • karolina33 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.R. wrote:
    Czyli różnica jest 3 dni? To praktycznie żadna różnica 🤷‍♂️ tu dziewczyny po 2 tygodnie miały różnice i później dzidzia nadrabiała, mój chłopczyk zaś był starszy czyli większy o tydzien. Myślę abyś nie denerwowała się niepotrzebnie i nie interpretuj nastrojów ginekologa, 🫠
    Różnica między pierwszym USG a dzisiejszym u tego samego lekarza to wg USG 1tydz1dzien, a powinno być 2tyg, bo tyle minęło kalendarzowo. Czyli teoretycznie 6 dni za mały jest zarodek. Jakby patrzeć po terminie owulacji to jest 2 dni za mały. Jedynym dobrym wnioskiem z dzisiejszego usg jest to, że serce bije prawidło.

• Tajgete Debiutantka

Wysłany: 21 stycznia, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie maleńkie różnice są nadrabiane, nie ma co panikować. Wystarczy, że innym sprzętem było wykonane usg. Na kolejnym badaniu powinno się wszystko wyrównać

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ