badanie połówkowe
-
Hej dziewczyny! Mam pytanie do dziewczyn ktore maja je juz za soba - w jakim czasie sie je robi, czy musi byc dokladnie w ktoryms tygodniu? ile trwa mniej wiecej, jak wyglada? czy jest drozsze niz zwykle usg jak sie idzie prywatnie? Podzielcie sie prosze jak to wygladalo u Was
Anne B. lubi tę wiadomość
-
Badanie w tym okresie ciąży służy ocenie położenia płodu,położenia łożyska,weryfikacji zagrożenia porodem przedwczesnym poprzez ocenę długości kanału szyjki macicy głowicą endowaginalną, i co najważniejsze, wykryciu zaburzeń rozwoju płodu i ewentualnych wad. W trakcie badania wykonywany jest także pomiar objętości płynu owodniowego. W celu oceny biometrii płodu wykonuje się pomiary :dwuciemieniowy, potyliczno-czołowy, obwodu głowy oraz brzuszka a także długości kości udowej, możliwa jest ocena masy płodu w tym okresie. Badanie to ocenia w sposób dokładny i systematyczny anatomię płodu za szczególnym naciskiem na ocenę anatomii serca oraz centralnego układu nerwowego.
Wykonuje sie miedzy 18-22 tyg ciazy, niektorzy lekarze robia nawet w 23-24 bo wtedy dopiero niektóre wady serca widac - tak mi powiedziala ostatnio moja ginekolog. Trwa pewnie ok 30 min, zalezy o dzidziusia jak sie ulozy
Prywatnie wydaje mi sie,ze jest drozsze...nie mam do konca porownania bo jade na nie specjalnie do Poznania - koszt 300zł u specjalisty od tego typu badań a u swojej place 120zł z USG za kazdym razem.szara myszka, Anne B. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyraczej nie, ja miałam przez brzuch każde teraz miałam w 19+2 , wyszło ok, zmierzyła główkę, brzuszek, kość udową, zbadała serduszko, przepływy, łożysko itd.. ale moim zdaniem lepiej po skończonym 20 tyg się umówić
co do ceny to coś koło 250-300 pewnie, ja miałam na nfz -
nick nieaktualnyPołowkowe między 18-22tc
Prywatnie byłam w 20tc
na NFZ miałam robione +22tc gdyż sprzęt słaby
Ocenie podlegają m.in.:
głowa: czaszka, mózg, twarz (np. diagnostyka rozszczepu górnej wargi)
szyja
klatka piersiowa: żebra, płuca
serce (diagnostyka wad serca)
jama brzuszna: żołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy
kręgosłup, kości długie dłoni i stóp
płeć dziecka.
Poza budową płodu ocenia się:
położenie łożyska
ilość płynu owodniowego
szyjkę macicy.
Prywatnie płaciłam 200zł i trwało około 45min, państwowo na NFZ trwało maks 10min i polowy z tego co na prywatnym nie było.
Prywatnie ocenili i pomierzyli wszystko dokładnie i po 2x dla pewności, pan doktor przyglądał się szczegółowo każdemu narządowi.NA USG 3trymestru też szlam dodatkowo prywatnie i tylko dzięki temu wiedziałam że mam słabszy przepływ w jednej z zyl pępowinowych (badanie USG 3 trymestru), które podlega obserwacji. Warto iść prywatnie do gabinetu z dobrym sprzętem i dobrym diagnostą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2015, 13:03
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyRose123 wrote:Badanie w tym okresie ciąży służy ocenie położenia płodu,położenia łożyska,weryfikacji zagrożenia porodem przedwczesnym poprzez ocenę długości kanału szyjki macicy głowicą endowaginalną, i co najważniejsze, wykryciu zaburzeń rozwoju płodu i ewentualnych wad. W trakcie badania wykonywany jest także pomiar objętości płynu owodniowego. W celu oceny biometrii płodu wykonuje się pomiary :dwuciemieniowy, potyliczno-czołowy, obwodu głowy oraz brzuszka a także długości kości udowej, możliwa jest ocena masy płodu w tym okresie. Badanie to ocenia w sposób dokładny i systematyczny anatomię płodu za szczególnym naciskiem na ocenę anatomii serca oraz centralnego układu nerwowego.
Wykonuje sie miedzy 18-22 tyg ciazy, niektorzy lekarze robia nawet w 23-24 bo wtedy dopiero niektóre wady serca widac - tak mi powiedziala ostatnio moja ginekolog. Trwa pewnie ok 30 min, zalezy o dzidziusia jak sie ulozy
Prywatnie wydaje mi sie,ze jest drozsze...nie mam do konca porownania bo jade na nie specjalnie do Poznania - koszt 300zł u specjalisty od tego typu badań a u swojej place 120zł z USG za kazdym razem.lula.91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-