Badanie prenatalne w 2 trymestrze ciążt
-
nick nieaktualnyHej witajcie, może ktoś zaspokoi troszkę moją ciekawość. Mianowicie dostałam skierowanie na badania prenatalne (jestem w II trymestrze), do lekarza chodzę prywatnie i jest to moja pierwsza ciąża więc jestem całkiem zielona w tym temacie, a moja mama powiedziała że takie badania zlecało się kiedyś tylko kobietom starszym, które zaszły w ciążę. I zastanawia mnie czy to lekka nadgorliwość mojego lekarza czy może obecnie wszystkie kobiety robią takie badania? Jak to wygląda? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi
-
nick nieaktualny
-
ja tez zrobilam i jetsem spokojna bo to bardza szczegolowe badanie na specjalnym sprzecie i lekarz dobrze by mial wyagany certifikat do wykonania go..
niestety musialam za nie zaplacic 200 zl wiec tylko sie cieszyc ze masz mozliwosc zrobienia go za darmoche -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymyszaaa wrote:A ja jestem młoda wiec nie wiem skąd twoja mama to wymyśliła każda moja koleżanka ma badanie 2 t rymestru
pasia27 wrote:ja tez zrobilam i jetsem spokojna bo to bardza szczegolowe badanie na specjalnym sprzecie i lekarz dobrze by mial wyagany certifikat do wykonania go..
niestety musialam za nie zaplacic 200 zl wiec tylko sie cieszyc ze masz mozliwosc zrobienia go za darmoche
Gagaga wrote:A to nie jest tak,że to jest to pierwsze obowiązkowe usg? Właśnie to na którym sprawdzają przeziernosci karkowa, kość nosowa,itp. I to robią wszystkie z nas -dopiero to można pogłębić, np. O Pappa -
nick nieaktualny
-
Witam
Ja jestem po badaniach prenatalnych (dostałam skierowanie z racji mojego wieku- 37l).
Luula- badanie o które pytasz to USG przesiewowe,które może być rozszerzone o PAPP (z krwi). W przypadku podwyższonego ryzyka urodzenia dziecka z chorobami genetycznymi mamie proponuje się amniopunkcję lub badania nieinwazyjne (Harmony, Nimfy) w celu dalszej diagnostyki a raczej wykluczenia lub potwierdzenia choroby. -
Badania dla "starszych kobiet" to juz sa te inwazyjne jak amniopunkcja itd.a to tylko usg ktore daje obraz czy maly sie dobrze rozwija, patrzy sie na wszystkie narzady, mozg, przeziernosc, kosc nosowa, lozysko itd. Mozna tez poszerzyc o bad krwi beta plus pappa ktore razem z usg daja prawdopodobienstwo wad np z.downa. zadne z tych badan nie jest refundowane chyba przed 35 rz.
Jomi lubi tę wiadomość
-
nowatorka wrote:Badania dla "starszych kobiet" to juz sa te inwazyjne jak amniopunkcja itd.a to tylko usg ktore daje obraz czy maly sie dobrze rozwija, patrzy sie na wszystkie narzady, mozg, przeziernosc, kosc nosowa, lozysko itd. Mozna tez poszerzyc o bad krwi beta plus pappa ktore razem z usg daja prawdopodobienstwo wad np z.downa. zadne z tych badan nie jest refundowane chyba przed 35 rz.
Skąd to przekonanie, że amniopunkcja jest dla starszych kobiet? Teraz coraz więcej młodych dziewczyn rodzi dzieci np z zespołem downa. Amniopunkcję zleca się w przypadku gdy usg przezierności karkowej czyli usg pierwszego trymestru wyjdzie nieprawidłowe np. gdy dzidzia ma zwiększone nt, brak kości nosowej itd. Co prawda każda kobieta po 35 roku życia może to badanie zrobić na nfz bez przesłanek medycznych np nieprawidłowego usg, ale kto by się poważył na takie ryzyko? Gdy ja robiłam amniopunkcję to na dwadzieścia osób czekających na wizytę były może dwie kobiety po 35 roku, reszta to były młode dziewczyny ok 25 roku życia.
A tak jak w temacie usg o którym piszesz to usg pierwszego trymestru. Potem jest usg drugiego trymestru, gdzie ocenia się anatomię płodu, czynność serduszka itd. Jest to bardzo ważne usg. I chyba w dzisiejszych czasach mało która kobieta nie wykonuje tych dwóch najważniejszych badań w ciąży. Te dwa pierwsze usg jest są refundowane przez nfz jeżeli ma się skierowanie od lekarza, który przyjmuje na nfz. Jest jeszcze usg trzeciego trymestru. Można je zrobić od 28 tc. -
Mysia no napisalam w cudzyslowiu "dla starszych osob". Robia je tez mlode jak maja ku temu przeslanki ale wiele moich znajomych po 35rz robily amniopunkcje nie z powodu przeslanek ale dlatego ze chcialy ja zrobic bo ryzyko rosnie bardzo po 35 rz chociaz oczywiscie wady moga wystapic w kazdym wieku. No i nie bez powodu po 35 rz te bad sa refundowane
kamenkaa lubi tę wiadomość
-
ja mam połówkowe za 2 dni państwowo a prywatnie w najbliższą sobotę. W I trym. było wszystko OK więc mam nadzieję że teraz też tak będzie. Obecnie biorę tylko żelazo bo miałam nieznaczną anemię.
Robiłyście może badanie na cytomegalię ? Ja sobie robiłam prywatnie i czekam na wynik. -
Ja robilam na początku ciąży i okazało, się że już ja przechodzilam.Olga 11.06.2016 Nasz największy cud
Róża 30.07.2018 Drugi największy cud
Aniolek 8.2017
Aniołek K 8.01.2014
Aniołek A 4.10.2014
Aniołek I 5.03.2015
Aniołek P 14.06.2015
Aniołek E 10.09.2015 -