badanie TSH i FT4 jakie mialyscie wyniki?
-
Ja w I trymestrze miałam 1,80 w drugim juz 3,18 zrobiłam T3,4 i oba tez były minimalnie nie w normie. Poszłam do endokrynologa i pani dr powiedziała ze w ciąży wszystko co jest nawet minimalnie nie w normie należy leczyć . Dostałam Letrox 50 i za 5 tyg powtórka badan.ket555
-
hej ja lecze sie na niedoczynnosc tarczycy od 3 lat. teraz jestem w 22 tyg ciazy. tsh dla ciezarnej nie powinno wynosic wiecej niz 2.5 przy zalozeniu ze ft3 i ft4 mieszcza sie w granicach normy. dla ciezarnej norma jest nizsza niz normalnie. jesli wiec masz w okolicach 2.5 to moim zdaniem juz powinnas isc do endokrynologa. wizyta nie zaszkodzi a lepiej slonsultowac sie z lekarzem nic zostawic sprawe bo. ieleczona niedoczybbosc - ktora moze objawic sie w ciazy - moze zaszkodzic maluszkowi. kazde odstepstwo lub podwyzszone tsh wymaga leczenia nawet najmniejsza dawka leku. ja swoje tsh utrzymuje w granicach 1 a ft3 i ft4 musi miescic sie w normie..ja a tej chwili biore juz dosc duze dawki euthyroxu ale to dlatego ze juz przed ciaza mialam wysoka dawke.
niedoczynność tarczycy - euthyrox 100mg 3x w tyg i 125 mg 4 x w tyg
moje pierwsze szczęście ma już ponad 4 latka i jest wesołym łobuziakiem -
Ja z tarczycą walcze już około 13 lat. Raz była nadczynność, potem niedoczynność. Lekami wyniki unormowałam ale zostało wole guzkowate. Tabletki odstawili i wszystkie wyniki były w normie. Ciąża mi je znowu rozchwiała. Pojawiła się nadczynność. Dostałam tabletki znowu - thyrosan - i wyniki się unormowały. Kontroluje się raz na tydzień robiąc FT3 i FT4, co jakiś czas TSH i dodatkowo robiłam przeciwciała na wykluczenie choroby tarczycy. Myślę, że dobra i stała opieka endokrynologa pozwala odetchnąć trochę z ulgą
-
Witajcie ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą okazało się, że 7 tyg ciązy TSH miałam 5,5 więc wizyta u endokrynologa dostałam LetroX 75mg, spadło po miesiącu ale i tak było za wysokie, poza tym robiłam wszystkie badania cały pakiet tarczycowy były ok. Teraz mam też LetroX 125mg i jest na dobrym poziomie Trzeba prawie co miesiąc robić badania TSH i być pod kontrolą endokrynologa, a mam nadzieję,że będzie dobrze. PozdrawiamEvitka
-
ja biorę Euthyrox 25/37,5mg.
TSH badam przed każdą wizytą co 3-4 tygodnie. Przed ciążą miałam 2,59 (i dostałam w/w lek w dawce 25mg) potem mi tak się wahał poziom TSH 1,68-2,11-1,94-2,5
na wizycie w tym tygodniu (wynik 2,5 - przy normie do 3,00 w 2. trym) została mi zwiększona dawka. 1 dzień mam brać 25mg, 1 dzień 37,5 mg tak na zmianę. -