Ciała ketonowe w moczu
-
Odebrałam dzisiaj wyniki badania moczu i prawie wszystko jest ok. To co nie jest w normie to:
- erytrocyty wyługowane 2/ul (norma brak)
- ciała ketonowe + (norma nieobecne).
Oczywiście od razu zadzwoniłam do lekarza się poradzić i uspokoił mnie mówiąc, że trzeba tylko kontrolować poziom cukru (a to robię cztery razy dziennie glukometrem) bo ciała ketonowe się zdarzają przy zaburzonym poziomie cukru. Przeczytam również, że ciała ketonowe zdarzają się w ciąży gdy dostarcza się za mało kalorii. No więc postanowiłam jeść częściej(chociaż nie czułam się nigdy głodna) i w następnym tygodniu poproszę diabetologa o przepisanie pasków do oznaczania poziomu ciał ketonowych w moczu.
Proszę napiszcie czy Wam również wyszły kiedyś dodatnie ciała ketonowe w moczu, co na to Wasi lekarze itd?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2014, 16:56
-
nick nieaktualnyCamilia mi wyszły dwa razy na początku ciąży jak lekarz dopiero podejrzewał cukrzycę, obecność ciał ketonowych oznacza, że jesteś niedożywiona lub za mało wypiłaś wody. Mi lekarz powiedział, żeby lepiej ich nie było, ale nie mają jakiegoś większego wpływu na Maluszka, bo on i tak wyje ze mnie to co mu trzeba, tylko ja będę niedożywiona i mam pić co najmniej 2 litry czystej wody dziennie o paski poproś jak najbardziej, właściwie dla swojej pewności, z tego co się orientuję to bez recepty też można je kupić. Pozdrawiam
-
ja mialam jak do tej pory 3 badania moczu, na pierwszym ketony ujemne, na drugim wyszlo 50 ketonow, akurat szlam po wpis do karty ciazy do ogolnej i mi powiedziala, ze mam sie tym w ogole nie przejmowac tylko duzo pic, ginekolog tez nic na ten wynik nie mowil, potem zrobilam znowu badanie moczu przed wizyta i znowu ketony ujemne wiec nie ma sie czym przejmowac, jednorazowo co ktores badanie sie moga zdazyc i to nic zlego nie znaczy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 21:40
-
Cześć dziewczyny, mi też w ostatnim badaniu wyszły ciała ketonowe. Mocz pobrałam po około 5-6 godzinach od ostatniego oddania moczu, więc był dosyć zagęszczony (udało się tyle czasu nie sikać ;)Poza tym kiedy budzę się w nocy około np godziny 4 to jestem strasznie głodna, a "niedożywienie" może być przyczyną występowania ciał ketonowych w moczu. Czy myślicie, że moje tłumaczenie ma sens i nic złego się nie dzieje?[/url][/url]
-
u mnie w 16 tygodniu ciąży też wystąpiły ciała ketonowe w moczu. Trochę się przeraziłam, ale ginekolog nie przejął się nimi za bardzo i... kazał tuż przed snem zjeść kanapkę widocznie za długa przerwa w jedzeniu. Zobaczymy, czy wyniki poprawią się przy następnej morfologii
Anutka lubi tę wiadomość
-
Anutka wrote:Dokladnie przy regularnym jedzeniu cialka ketobowe znikaja i morfologia lepsza
-
Mi dzisiaj wyszło 50 w ciałach ketonowych i lekarz zapytał czy się głodzę? Na początku nie skumałam o co chodzi, a teraz jak czytam to wszystko składa się w całość... Cały czas nie mam zbytnio apetytu i mało jem, znów też trochę schudłam od ostatniej wizyty... Ale co mam zrobić - przecież nie będę w siebie wmuszać. I tak jestem otyła, niech bejbe bierze z mojego tłuszczu co nie dojeKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyU mnie ketony wychodza w kazdym badaniu. Jak bardzo wymiotowalam to byly to liczby rzedu 100-200. A teraz badania mam zrobic za tydzien i zobaczymy - juz nie wymiotuje,wiec powinno byc ich mniej. Polkosia to moze np pij wiecej wody, czy sokow, jesli nie masz apetytu? Moze to by cos pomoglo? ale nie masz sie co martwic tym - jak lezalam w szpitalu to lekarze, jak do mnie przychodzili, to sie smiali, ze na glodzie jestem
-
Hej dziewczyny. .. mi tez wyszly ketony w moczu. Podejrzewam ze dlatego ze przestalam jesc kanapke ok 22h. ... zobaczymy. .... jutro wizyta u ginekologa trzymajcie kciuki za Wiktorka za mija szyjke
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -