Clexane... do kiedy?
-
Dziewczyny jestem po 5 wczesnych poronieniach... nie wykryto ich przyczyny. W obecnej ciąży biorę duphaston, acard i od wczoraj clexane (10tc). Lekarz zapowiedział mi że heparynę będę przyjmować do 16tc a acard do 18tc... Jeszcze nie spotkałam się z takim systemem. Większość dziewczyn bierze clexane do końca ciąży a nawet jeszcze po. Czy spotkałyście się z takim przypadkiem, że tak szybko zażywanie clexane zostało przerwane?
-
Ja mam brac clexane do 22 tc.
Clexane biore od chwili gdy wyszla mi pozytywna beta hcg, czyli od 3 tygodnia ciazy (najpierw dawka 0,6, do 10tc, pozniej juz 0,4).
Duphastonu nie biore, tylko luteine dopochwowa i te mam brac do konca ciazy.
Kostek ur 18.01.2017, 2550g, 52cm
Fasolka [*] 23.12.2015, 8tc -
Ja jestem po 3poronieniach, obecnie w 25tygodniu. U mnie potwierdzono zespol antyfosfolipidowy I badanie genetyczne - trombofiliu. Ot 5tygodnia biore Dufaston, Luteibe,Acard, Clexane 0,4, magnez I tak do konca ciazy. Tydzien do porodu mam odstawic Clexane, zeby nie bylo krwotoku. Raczej bedzie cesarka. Nie ukrywam ze sie juz stresuje..2013 - Aniolek 8tg.
2015 - Aniolek 8tg.
2016 - Aniolek 5tg.
Czekamy na drugiego synka - 20.10.2018
Synek kochany 10.01.2017 -
Witajcie,
ja po dwóch poronieniach, aktualnie 7t. Badania nie wykazały niczego, nieznacznie podniesione kardiolipiny w klasie igm (ujemne do 10, ja miałam 11), dlatego bardziej obstawialiśmy moją makabryczną chorobę, i to dwukrotnie po obu zapłodnieniach.
Dla spokoju mam zastrzyki clexane 40mg, ale dwóch niezależnych ginekologów chce je od 9 tyg wycofywać, tzn zejść najpierw do 20mg i kolo 10 tc zakonczyć.
Chcą mnie tylko przeprowadzić przez ten najgorszy okres, gdy mogłabym z bąbla zrobić strupek, ponieważ mamy zbyt mało przesłanek, żeby sądzić, że to jest powód moich poronień.
Pozdrawiam!
p.s polocard mam brać dłużej,chyba do 18-20 tc.letrox 50,polocard, 2x dupek, 2x lut.100mg, clexane 40mg.
Aniołek 6tc 02.2016
Aniołek 5tc 04.2016
-
MamaFilipka wrote:Witajcie,
ja po dwóch poronieniach, aktualnie 7t. Badania nie wykazały niczego, nieznacznie podniesione kardiolipiny w klasie igm (ujemne do 10, ja miałam 11), dlatego bardziej obstawialiśmy moją makabryczną chorobę, i to dwukrotnie po obu zapłodnieniach.
Dla spokoju mam zastrzyki clexane 40mg, ale dwóch niezależnych ginekologów chce je od 9 tyg wycofywać, tzn zejść najpierw do 20mg i kolo 10 tc zakonczyć.
Chcą mnie tylko przeprowadzić przez ten najgorszy okres, gdy mogłabym z bąbla zrobić strupek, ponieważ mamy zbyt mało przesłanek, żeby sądzić, że to jest powód moich poronień.
Pozdrawiam!
p.s polocard mam brać dłużej,chyba do 18-20 tc.
Moja ginekolog mowila ze po 2poronieniach juz sie biore Clexane bardzo dlugo, lub do konca, bo tak naprawde nie wiadomo co pomaga. A Clexane niema wplywu zlego na dziecko, wiec lepiej brac te zastrzyki. Mozr jeszcze 3-go ginekologa zapytac?? Ja w 6 tygodniu jak dowiedzialam sie ze pojawilo sie serduszko dostalam taki schemat: Dufaston 2x3, Luteina 100 2x3, Clexane 40 1x1, Acard 1x1, Femibion 2x1, Eutyrox 50 1x1.2013 - Aniolek 8tg.
2015 - Aniolek 8tg.
2016 - Aniolek 5tg.
Czekamy na drugiego synka - 20.10.2018
Synek kochany 10.01.2017 -
Witam dziewczyny widze ze długo była cisza ale stwierdziłam ze tez napisze
Miałam dwa poronienia zatrzymane 7 i 9tc, jedna ciaza biochemiczna. Nie stwierdzono u mnie zakrzepicy ale po zrobieniu wielu badan wyszła mi mutacja PAI-1 4G. U genetyka nie byłam bo kilku lekarzy stwierdziło, ze ta mustacja nie miała wpływu na ciaze. Wiele czytałam i natchnełam się na artykół, ze właśnie może być preoblemem krzepliwości. Teraz jestem w 15tc i biore acard, dupheston, kwas foliowy 5mg i clexane 0,4. Mój lekarz chce odstawić acard w 36tc, dupka na dniach tak samo kwas foliowy i clexane. Skonsultowałam z innym lekarzem jak również naczytałam się o clexane i nie jestem pewna co do odstawienia, postanowiłam sama i oznajmiłam lekarzowi ze chce brac do końca ciąży co go zaskoczyło ale moja intuicja tak mi podpowiada. Dupka odstawie na dniach ale kwas foliowy 5mg nie wiem czy brac jeszcze? -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, mam pytanie, czy któraś z Was biorąc acard i heparynę miała problem z krwotokami z nosa?
Jeżeli tak, to jakie były zalecenia? Odstawiałyście na jakiś czas? oba leki czy np. tylko jeden z nich?
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
Clexane do końca ciąży (u mnie pierwsza ciąża zakończona cc w 34tyg z powodu złych przepływów więc bezsensu byłoby odstawienie wcześniej a to ma pomóc). Acard wcześniej ale wszystko zależy jak się będzie sytuacja toczyła:)Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
29.11.2017 mamy serduszko!
Córeńka 5 latka (2013)
Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka -
nick nieaktualny
-