Cukrzyca ciążowa
-
Eowina wrote:Hej. Czy któraś z Was miała glukozę po obciążeniu ponad normę? Może ktoś podzieli się doświadczeniami w tej materii? Ja mam wynik 157 i na pewno czeka mnie wizyta u diabetologa...
Dostałam skierowanie do Diabetologa. Byłam już 2 razy.Brrrr -
Aż Ci zazdroszczę, bo u mnie stwierdzono na podstawie 1 wyniku na czczo - po obciążeniu 75g, wynik 97 jako cukrzycę ciążową. Masakra Eowino.
Dostałam glukometr, którym muszę badać sobie cukier 4 razy dziennie;P
U mnie natomiast wyniki po obciążeniu wynosiły następująco:
Na czczo: 97,
Po 1 h: 159,
Po 2 h: 114
-
92 miałam na czczo. Glukometr mam w domu, bo teściowa jest cukrzykiem więc używam, oczywiście nakłuwacz mam inny niż ona. Zmieniłam nieco nawyki żywieniowe, tzn. staram się zamieniać białe pieczywo na zbożowe/razowe/podróbkę wasy (takie chrupki smakujące jak trociny z Sonko ) i jem bardzo mało ziemniaków. Zamiast tego brązowy ryż i makaron ciemny. No odzwyczajam się od słodzenia herbaty, ale z tym ciężko więc słodzę tylko 1/2 łyżeczki miodem. Nie udało mi się też jeszcze wyeliminować całkiem słodyczy i pozwalam sobie na jakieś ciastko, 3 kostki ptasiego mleczka lub 2 razy dziennie owoce (kiwi/pomarańcze/jeden banan/mandarynki/grejpfrut). A i czytałam, że do każdego posiłku musi być porcja warzyw, czyli do kanapki jakaś jarzyna tak samo do obiadu. Mleka też nie piję. Przetwory-twarogi/kefiry. I o dziwo cukier jest ok. Podobno ciężarne mogą mieć glukozę po posiłku do 120.
-
No to masz dobre wyniki;)
Ale widzę, że trzymasz się troszkę diety;)
A próbowałaś badać sobie cukier bez diety? Może tak być, że nie potrzebujesz trzymać się reguł
Na czczo kochana glukoza musi wynosić od 60-90, natomiast po 1h po posiłkach głównych do 120.
Tak, do każdego posiłku musi być warzywko czy nawet owoc.
A i możesz pozwolić sobie na 2 kosteczki czekoladki raz w tygodniu;) -
To u mnie było troszkę inaczej, obciążenie glukozą wyszło ok. Od kilku tygodni jestem na diecie i biorę insulinę na noc bo moje cukry na czczo są nie do opanowania. Wahały się między 90 a 98, po posiłkach zazwyczaj mam do 120 , no chyba że ostro zaszaleję . Mam nadzzieję że w końcu organizm przyzwyczai się do insuliny i cukry nie będą rano szalały.Edyta
-