Niski poziom TSH
-
Witajcie, dziś odebrałam wyniki badań m.in. TSH okazało się że mój wynik to 0,005 gdzie norma jest od 0,10 do 2,35 dla kobiet w II trymestrze. Wystraszyłam się bardzo, przed ciążą miałam poziom tarczycy w normie. W pn mam wizytę u mojego ginekologa niestety dziś nie udało mi się go złapać. Czy jest powód do obaw? Jakie brałyście leki w tym przypadku? Ogólnie czuję się bardzo dobrze, bardzo zdziwił mnie ten poziom TSH. PozdrawiamSandra901210
-
Może masz przemijającą nadczynność tarczycy ciężarnych. Jest ona związana z wysokim poziomem betaHCG, ciąża mnogą lub niepowsciagliwymi wymiotami ciężarnych. Zazwyczaj nie wymaga leczenia. Powtórz wynik razem z wolnymi hormonami i idź na wszelki wypadek na konsultację do endokrynologa.
-
Mi TSH wyszło jeszcze niższe 0,0037 i mój ginekolog powiedział, że w ciąży takie wahania są normalne, bo hormony szaleją i żeby się nie przejmować, ale sama nie wiem. Dla własnego spokoju zrobiłam jeszcze ft4 i ft3 i wyszły minimalnie powyżej poziomu. Kolejną wizytę mam za 2 tygodnie dopytam się wtedy jeszcze o te wyniki.5 lat starań
*aniołek* 7 tydz
-
Sandra901210 wrote:Witajcie, dziś odebrałam wyniki badań m.in. TSH okazało się że mój wynik to 0,005 gdzie norma jest od 0,10 do 2,35 dla kobiet w II trymestrze. Wystraszyłam się bardzo, przed ciążą miałam poziom tarczycy w normie. W pn mam wizytę u mojego ginekologa niestety dziś nie udało mi się go złapać. Czy jest powód do obaw? Jakie brałyście leki w tym przypadku? Ogólnie czuję się bardzo dobrze, bardzo zdziwił mnie ten poziom TSH. Pozdrawiam
ja mam ten sam problem, TSH super niskie. przed ciaza mialam nadczynnosc i bralam leki, ale w 2 trymestrze lekarka kazala przestac je brac bo lozysko mialo unormowac hormony. jestem w 18 tygodniu no i jak widac sie nie unormowalo. jak sobie poradzilyscie z problemami? jak zakonczyly sie wasze ciaze? -
nick nieaktualnyU mnie z niedoczynnosci (leczonej 13 lat) w ciąży wpadłam w nadczynność (0.19) ost bad to tsh 0.66 i cały czas biorę 150 mcg - Ft 4 mam idealnie i dlatego trzymamy taką dawkę. Chodzę do 2 endo- tsh w ciąży nie jest wyznacznikiem tylko należy badać Ft4.
-