X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Pierwsze ruchy dziecka
Odpowiedz

Pierwsze ruchy dziecka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Suzana Debiutantka

Wysłany: 28 stycznia, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem w 19 tc i mam pytanie odnośnie pierwszych ruchów bobasa, dziś jak leżałam w łóżku to poczułam w podbrzuszu takie 'kizanie' jakby mnie coś od środka mizialo, czy to może być to? Jakie to uczucie?

• Karo_97 Znajoma

Wysłany: 29 stycznia, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie różnie możesz czuć pierwsze ruchy, to też zależy od tego gdzie masz umiejscowione łożysko. Ja na początku czułam takie przelewanie, bulgotanie nie byłam pewna czy to jest to czy jelita, aż w końcu poczułam pierwszego kopniaka (właśnie w okolicach 19 tygodnia) i tego nie możesz pomylić z niczym innym :D dosłownie jakby dzidzia od środka walnęła z brzuch i jest takie „bulp”Myślę że jeszcze kilka dni i też będziesz miała pewność. Dodam że ja mam łożysko na przedniej ścianie.

preg.png
  • Suzana Debiutantka

Wysłany: 29 stycznia, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jakby to było już to, to w sumie powinnam to poczuć już regularnie? W sensie dziś może też? Właśnie boje sie że mogę już czuć a ja to przeocze, a to było dosłownie takie delikatne, ale wewnątrz w podbrzuszu

• Karo_97 Znajoma

Wysłany: 30 stycznia, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, to różnie bywa. Czytałam trochę na ten temat i takie mocniej odczuwalne ruchy mogą pojawić się nawet dopiero w okolicach 22-24 tygodnia. Myślę, że tych kopniaków i puknięć nie da się przeoczyć, tak mi nawet kiedyś lekarka powiedziała, że jak to poczuje to nie będę mieć wątpliwości i w sumie tak było, mimo że to moja pierwsza ciąża. Jesli już czujesz delikatne ruchy, to myślę że to kwestia kilku dni, najbliższych tygodni o będą stawać się coraz bardziej odczuwalne, bo dzidzia rośnie. Co do regularności, to mogę wypowiedzieć się tylko za siebie, że najbardziej czuję jak położę się na plecach i odpoczywam, wtedy kładę dłonie na brzuszek i czekam :D jak jesteśmy w ruchu to podobno to usypia dzidzię bo odczuwa bujanie.

Kropka_93 lubi tę wiadomość

preg.png
  • esiaa Ekspertka

Wysłany: 1 lutego, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie łożysko jest za dzidziusiem , jestem niewielkich rozmiarów i pierwsze ruchy czułam w 13 tc. Były to powtarzalne odczucia takiego gilanka od środka wciąż w tym samym ' kwadraciku' brzucha. Od 19 tc zmienilo się to na takie wrażenia jakby w brzuchu coś podskakiwało albo jakbym miała zaraz dostać biegunki i się tam kotłuje na to 🤣 ale są to już dużo wyraźniejsze ruchy niż z początku. Moje koleżanki z kolei dopiero w 19 tc miały takie odczucia jak ja w 13.

W klinice od września 2022.

Pcos, niedoczynność tarczycy, zespół antyfosfolipidowy, trombofilia.

Słabe nasienie . 11 lat starań .

Invimed
    Pierwsza procedura 06.2023
    11dpt beta 367 🎉
    13 dpt beta 695, prog 13,90 🎉
    21 dpt beta 19 167 🤗
    25 dpt beta 47 tys
    26dpt jest ❤️
    8tc serduszko przestało bić . Poronienie.

12.2023
    Pierwsza wizyta w Poznaniu w Pastelovej.
    14.08.2024 punkcja . 32 komórki, 11 zapłodnionych .
    ❄️❄️ Zarodki słabej jakości
    27.09 transfer blastki 3bc
    6 i 7 dpt mamy dwie kreski
    8dpt beta 120 🥰
    10dpt beta 239 😍
    12dpt beta 702 🥰
    24.10 wizyta jest ❤️
    2.12 pierwsze prenatalne , wszystko okej ❤️
    13 TC czuje pierwsze ruchy
    14 tc w brzuszku mieszka Wiktoria 🥰
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ