Powiększająca macica, rozciąganie się więzadeł
-
Kochane! Jak u Was wyglądały objawy rozciągania się macicy i więzadeł? Ja jestem teraz w 21 tc i od 2 dni mam bóle jakby menstruacyjne (podbrzusze, plecy na dole, pachwiny, trochę uda), ale ogólnie są takie dużo słabsze, ciągłe, denerwujące. Najbardziej ból doskwiera wieczorem i w nocy jak leżę. Zastanawiam się, czy tak właśnie to wygląda. Jak było/jest u Was?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 11:22
-
Natulaa wrote:Kochane! Jak u Was wyglądały objawy rozciągania się macicy i więzadeł? Ja jestem teraz w 21 tc i od 2 dni mam bóle jakby menstruacyjne (podbrzusze, plecy na dole, pachwiny, trochę uda), ale ogólnie są takie dużo słabsze, ciągłe, denerwujące. Najbardziej ból doskwiera wieczorem i w nocy jak leżę. Zastanawiam się, czy tak właśnie to wygląda. Jak było/jest u Was?
Cześć, wydaje mi się, że to właśnie rozciąganie. To ten etap. U mnie co prawda nie były ciągle, ale to pewno kwestia indywidualna. Ból to tak 1/10 miesiączkowego, ciągnięcie, kłucie.👱39 🧔38
Starania ok.2 lat
👱 Amh 3,95,
🧔 Tetrazoospermia
1. IFV
04.2023
19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
Pgt-a: 1❄️ czeka
Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
12t1d 6,2 cm. chłopaka, USG prenatalne wszystko w normie, nifty: niskie ryzyka 🥳
21t1d 464 g. Synka
II USG prenatalne wszystko w normie 🥳
26t2d 914 g. Synka
III USG prenatalne wszystko w normie 🥳
29t4d 1561 g. Synka
32t2d 2039 g. Synka
35t2d 2631 g. Synka
38t2d 3514 g. Synka
3.04.2024 (39+3) Miłosz 😍🥳😍 🥳3740 g. 10/10 pkt.
-
U mnie rozciąganie więzadeł to był dość silny ból z prawej strony brzucha - raczej przy ruchu, np. przy podnoszeniu się z łóżka, chodzeniu, ale też ciągnięcie w kroku, pachwinach. W sumie co jakiś czas pojawia mi się ten ból z prawej strony, ale chodzę teraz do urofizjo i za każdym razem proszę o rozmasowanie i od razu lepiejJa 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Jestem teraz również w 21ym i czuję od około tygodnia. Potrafi tak chwycić, że nie jestem w stanie ruszyć nogą. Najczęściej jest to ból od pachwiny do uda w prawej nodze. Od dwóch dni przerzucił się na lewą nogę. Nigdy razem. Zdarza się kilka razy dziennie. Czasami tak uporczywie, że mam ochotę wziąć tabletkę przeciwbólową. Wcale to dla mnie nie jest 1/10. Jednak kwestia, że mija po jakimś czasie powoduje, że nie biorę tabletki.👩 29l.
👧 Lena 2014r
👦 Aleksander 2015r
👦Kajtuś 2017r
👼 Dawidek 2022r
7CS🍀🌈
23.10.2023r 11dpo ⏸🤰
23.10.2023r 11dpo bhcg 10,8mIU/ml , progesteron 9,34ng/ml
25.10.2023r 13dpo bhcg 40,9mIU/ml, progesteron 14,97ng/ml
06.11.2023r mamy pęcherzyk ciążowy USG 5+6, OM 6+3
20.11.2023r mamy serduszko 👶🏼🩷
20.12.2023r prenatalne dziewczynka 👧🏼
28.02.2024r II prenatalne dziewczynka 👧🏼
-
To ja jestem nieco wcześniej, bo 13+0 i od dwóch dni mam koszmarne bóle podbrzusza, które nieco ustępują dopiero po wzięciu nospy forte i dwóch apapów. Tej nocy spałam 4 godziny, nie mogłam się ułożyć w żadnej pozycji. Jestem przerażona, bo bóle są raczej skurczowe z dominacją lewej strony (w kierunku lewego jajnika), momentami bolą też wargi sromowe, a nawet odbyt. Mam macice w tyłozgięciu i zastanawiam się czy to może jest czas, kiedy ona się prostuje? Mam też mięśniaki i wiem, że one w ciąży rosną. 5 dni temu miałam usg i wszystko było super - szyjka, dziecko, łożysko. Żadnego plamienia nie ma, z resztą jestem na luteinie. Czy możecie powiedzieć jak u Was te bóle wyglądały? Czy to naprawdę było tylko takie lekkie ciągnięcie w pachwinach, jak opisują w artykułach?
-
Podbiję temat, bo jestem po wizycie u ginekologa i ona miała zbyt wiele koncepcji, żeby mnie to uspokoiło (więzadła; kamienie nerkowe - w życiu nie miałam problemu z tym; pecherz moczowy; jelita - ok, tu akurat mam SIBO, ale raczej potrafię odróżnić skurcze jelit od skurczy macicy). W razie ponownych silnych bóli mam brać nospe Forte. Tak silne nie wróciły, ale czasem jeszcze ćmi w ciągu dnia, szczególnie jak np. wejdę po schodach, lub długo siedze w jakiejś pozycji. Ponowię pytanie do forumowiczek:
Czy u Was powiekszajacy sie brzuch powodował silne dolegliwości bólowe? -
Wero0707 wrote:To ja jestem nieco wcześniej, bo 13+0 i od dwóch dni mam koszmarne bóle podbrzusza, które nieco ustępują dopiero po wzięciu nospy forte i dwóch apapów. Tej nocy spałam 4 godziny, nie mogłam się ułożyć w żadnej pozycji. Jestem przerażona, bo bóle są raczej skurczowe z dominacją lewej strony (w kierunku lewego jajnika), momentami bolą też wargi sromowe, a nawet odbyt. Mam macice w tyłozgięciu i zastanawiam się czy to może jest czas, kiedy ona się prostuje? Mam też mięśniaki i wiem, że one w ciąży rosną. 5 dni temu miałam usg i wszystko było super - szyjka, dziecko, łożysko. Żadnego plamienia nie ma, z resztą jestem na luteinie. Czy możecie powiedzieć jak u Was te bóle wyglądały? Czy to naprawdę było tylko takie lekkie ciągnięcie w pachwinach, jak opisują w artykułach?
-
U mnie czas jakoś leci, w tej chwili 14+3 i tak silne bóle już nie wróciły. To był jeden weekend. Natomiast takie rozciąganie, zakłuwanie się zdarza codziennie, trwa chwilę i przechodzi. Niemniej od tamtej pory ani nospa ani Apap już nie muszą wjeżdżać w takich ilościach.
-
Hej dziewczyny , jestem w 22 tygodniu ciazy . Wczoraj poczułam taki bol ciagnacy z prawej strony , jakbym się nie położyła to bolało z czasem odpuściło. Dziś rano znowu to miałam nie mogłam się wyprostować bo ciągnęło mnie . Nawet podczas korzystania z toalety ciągnęło. Czy któraś miała z Was tak ?
-
Stokrotka..89 wrote:Hej dziewczyny , jestem w 22 tygodniu ciazy . Wczoraj poczułam taki bol ciagnacy z prawej strony , jakbym się nie położyła to bolało z czasem odpuściło. Dziś rano znowu to miałam nie mogłam się wyprostować bo ciągnęło mnie . Nawet podczas korzystania z toalety ciągnęło. Czy któraś miała z Was tak ?
Jestem w 17 tyg i też ostatnio czułam coś podobnego. Dziś byłam u lekarza, stwierdził po badaniu że wszystko jest ok więc to więzadła i powiększająca się macica. Jakby się powtarzało kazał brać nospe, wczoraj wieczorem wzięłam i pomogła. -
Hej ja jestem w pierwszej ciąży 21tc i też odczuwam podobne bóle. Juz drugi dzień czuje jakby ciągnięcie macicy w podbrzuszu takie nieustępliwe zostaje mi wtedy tylko leżeć. Masażyk brzucha trochę pomaga i ciepły prysznic a czasami po tym i tak ból wraca. Polecam też ćwiczenia dla kobiet w ciąży ale na czworaka bo to odciąża podbrzusze i krzyże.
Rozciąganie macicy pierwszy raz poczułam w 12 tc ale teraz te bóle są częstsze a rozciąganie więzadeł w 18 tc (u mnie ból punktowo obok pępka raz lewa raz prawa strona). Oczywiście pytałam mojej gin kazała brać magnez i jak boli można wziąć Apap ale biorę tylko w ostateczności gdy się kręcę z bólu a chce już spać. To chyba taka uroda nie wszystkie to mają pocieszam się że skoro teraz się męczę to może poród przebiegnie sprawnie 🩷 -