X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Progesteron w II/III trymestrze
Odpowiedz

Progesteron w II/III trymestrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2013, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odebrałam dziś wynik badania progesteronu z krwi żylnej. Jestem w końcówce II trymestru , za tydzień rozpoczynam III trymestr. Mój wynik progesteronu to 54,51 ng/ml niestety nie mam podanych norm z laboratorium dla ciąży. Czy mój wynik jest prawidłowy? Przez cały czas brałam duphaston 3x1 teraz stopniowo odstawiam mam za sobą tydzień 2x1 a teraz przez ostatni tydzień biorę 1x1. Niestety normy progesteronu na internecie są różne i nie mam za bardzo punktu odniesienia. Czy któraś z was badała może poziom progesteronu na tym etapie ciąży? Jaki powinien być jego poziom?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2013, 21:11

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2013, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez robiłam bdanie progesteronu..tyle ze ja brałam luteine..ale gin mówił ze mozna powoli odstawiać..mój wynik Progesteron 89,30 ng/ml.
    Tez nie miałam norm podanych dla ciaży..ale w necie takie znalazłam:
    - po owulacji 1 - 28 ng/ml;
    - do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
    - 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
    - powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.
    to jest ze strony http://www.progesteron.info.pl/normy-progesteronu.php

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2013, 10:12

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2013, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena wrote:
    Ja tez robiłam bdanie progesteronu..tyle ze ja brałam luteine..ale gin mówił ze mozna powoli odstawiać..mój wynik Progesteron 89,30 ng/ml.
    Tez nie miałam norm podanych dla ciaży..ale w necie takie znalazłam:
    - po owulacji 1 - 28 ng/ml;
    - do 12. tygodnia ciąży 9 - 47 ng/ml;
    - 12.-28. tydzień ciąży 17 - 146 ng/ml;
    - powyżej 28. tygodnia ciąży 55 - 200 ng/ ml.
    to jest ze strony http://www.progesteron.info.pl/normy-progesteronu.php

dziękuję :). A czy orientujesz się czy sztuczny progesteron wychodzi w badaniu stężenia tego hormonu? Wiele źródeł wskazuje na to ,że nie jest wykrywalny w krwi bo to sztuczny progesteron. Nie wiem jak jest na prawdę

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2013, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    dziękuję :). A czy orientujesz się czy sztuczny progesteron wychodzi w badaniu stężenia tego hormonu? Wiele źródeł wskazuje na to ,że nie jest wykrywalny w krwi bo to sztuczny progesteron. Nie wiem jak jest na prawdę
    Powiem Ci że nie mam pojęcia..jak czytam inne fora..to dziewczyny różnie piszą..więc chyba najlepiej zapytać o to lekarza :)

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pytanie odońśnie progesteronu :) robiłam I badanie w lipcu jak braąłm jeszcze luteine i wynik był 89,30 ng/ml.Wiem ze ona podwyższa wynik no i teraz robiłam w zeszłym tygodniu juz po zaprzestaniu brania luteiny i wynik 49,71 ng/ml.Czy tio nie za bardzo spadło ?..Wynik niby mieści sie w normie dla II trymestru :) Teraz tez mam lutka przepisanego .Dostałam 2 opakowania podjezykowo i to tak bardziej psychologicznie ze wzgledu na moje małe plamienia które mam pzrez polip...Mam sie czym martwic ? czy nie ? :)

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam, że sztuczny progesteron nie podnosi stężenia we krwi. Jedynie luteina dopochwowo lub połączenie dopochwowo z doustnym albo dożylnym.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    Ja czytałam, że sztuczny progesteron nie podnosi stężenia we krwi. Jedynie luteina dopochwowo lub połączenie dopochwowo z doustnym albo dożylnym.
    No a ja właśnie brałam luteine dopochwowo..ale znalazam w necie fajny wykres jak powinien wygladać progesteron w poszczególnych tygodniach ciąży :) i ja sie mieszcze idealnie z moim wynikiem w tydzień ciaży :)

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selena wrote:
    No a ja właśnie brałam luteine dopochwowo..ale znalazam w necie fajny wykres jak powinien wygladać progesteron w poszczególnych tygodniach ciąży :) i ja sie mieszcze idealnie z moim wynikiem w tydzień ciaży :)
    podaj nam Selena linka jak możesz

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Selena Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    podaj nam Selena linka jak możesz
    http://naprotechnologia.wroclaw.pl/poziom-progesteronu-w-ciazy-normy/
    prosze :) to link do artykułu z tym wykresem :)

f2wlru1dbzmah8bl.png
    3i49ej28rcjdlc8e.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ