Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Serce -niepokojące sygnały w 14 tyg
Odpowiedz

Serce -niepokojące sygnały w 14 tyg

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mbombolona Znajoma

Wysłany: 30 maja, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 13 tyg.miałam usg prenatalne, które wyszło nieźle, lekarka nie zauważyła niepokojących sygnałów (NT 1,70 mm; kosc nosową widoczna, serce w normie 152 ud/min). Zrobiłam test Panorama, gdzie wskazano low risk dla trisomii 21, 18 i 21). Potem test Pappa. Lekarka wskazała w opisie wysokie ryzyko urodz dziecka z wadą chromosomową, głównie jak powiedziała z powodu wirku -37 l. i wcześniejszego obciążonego wywiadu (poronienia). Genetyk wskazał na niskie wyniki białka Pappa 0,280 mom i wolne b-hcg 1,176 mom. Sugerował echo serca, ew. amniopunkcja po ponownym usg. Zapewnial jednak, ze test Panorama jest czulszg niz test pappa.Na ponownym usg lekarka od razu zauważyła, że jest coś nie tak z sercem. Powiedziała, że prawdopodobnie to ZD. Umówiła mnie na amniopunkcja. Czy w ciągu 2 tyg markery związane z sercem mogą się tak zmienić? Czy ktoś miał podobną sytuację? Od początku biorę clexan i acard (od 14 tyg.w zwiększonej dawce). Jestem cała głupia i nie wiem co o tym myśleć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja, 12:19

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 30 maja, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na Twoim miejscu poszłabym na echo serca, najlepiej niech ta lekarka da Ci skierowanie i wtedy możesz iść do szpitala wykonać takie badanie. Jeśli będzie robić problemy to idz prywatnie, już trudno
    Nawet jeśli zauważyła jakaś wadę serca to przecież nie oznacza, że dziecko ma zespół downa, szczególnie, że robiłaś panoramę. Dziwne to dla mnie trochę, tak jakby na siłę się doszukiwała choroby u dziecka.

age.png
  • Mbombolona Znajoma

Wysłany: 30 maja, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na różnych forach znalazłam info, że testy typu Nifty (nikt co prawda nie pisał o panoramie) potwierdzały, że jest ok. U mnie lekarka na podstawie szybkiego usg serca, stwierdziła, że to jeden z markerów ZD. Tak mnie wystraszyła, że o niczym innym nie myślę. Echo serca można robić już na tym etapie?

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 30 maja, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mbombolona wrote:
    Na różnych forach znalazłam info, że testy typu Nifty (nikt co prawda nie pisał o panoramie) potwierdzały, że jest ok. U mnie lekarka na podstawie szybkiego usg serca, stwierdziła, że to jeden z markerów ZD. Tak mnie wystraszyła, że o niczym innym nie myślę. Echo serca można robić już na tym etapie?

Ja robiłam echo serca płodu 28.02 to musiałabyś policzyć w którym tygodniu ciąży byłam, teraz jestem w 37. Natomiast z tego co wiem to zalecane jest między 18 a 23. Jest to jeden z markerów, ale po 1 powinnaś zrobić echo serca żeby potwierdzić, że faktycznie coś jest nie tak, a po 2 taka wada może wystąpić sama i np. Niedomykalność zastawki teraz już nie jest uznawana za marker zd. Moim zdaniem jak panorama wyszła ok to dziecko nie ma zd, musiałabyś mieć ogromnego pecha żeby nie wykazała trisomii.

age.png
  • Mbombolona Znajoma

Wysłany: 30 maja, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa, dziękuję za Twoje uwagi. Daje mi to nadzieję. Zdziwiło mnie, że samo serce może być markerem (i nadal być ryzykiem, że jest ZD), gdy inne jak kosc nosową czy NT były w normie... lekarka potem spuściła z tonu, ale na pocz.mowila z pewnością, że wg niej jest wada.

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 30 maja, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mbombolona wrote:
    Kaktusowa, dziękuję za Twoje uwagi. Daje mi to nadzieję. Zdziwiło mnie, że samo serce może być markerem (i nadal być ryzykiem, że jest ZD), gdy inne jak kosc nosową czy NT były w normie... lekarka potem spuściła z tonu, ale na pocz.mowila z pewnością, że wg niej jest wada.

Ja mocno trzymam kciuki za zdrowie Twojego dzidziusia. Sama wada serca nie jest jednoznaczna z chorobą zd. Wydaje mi się, że lekarka nie wierzy w panoramę i po prostu chce Cie wysłać na amniopunkcję, poza tym jeśli jest kość nosowa i NT jest w normie to słabo, że się uczepiła tego serca, że to od razu zd.

Mbombolona lubi tę wiadomość

age.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mbombolona wrote:

Cześć, jak u Ciebie dalsze losy? Pytam, ponieważ u mnie na usg prenatalnym I trymestru wszystko ok, jednak ryzyko z pappa dla zd pośrednie głównie na wiek (37) oraz historię poprzedniej ciąży (w stopce info). Na połówkowym wyszła niedomykalność zastawki trójdzielnej 200cm/s. Pozostałe parametry dziecka idealne. 9 września mam EKG maluszka u prof Szymkiewicz-Daniel.

🙋🏻‍♀️ 37.
    👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
    👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa

preg.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 10 września, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy ktoś tu zagląda, ale pociągnę naszą historię. Po ok. 3 tygodniach od wykrycia niedomykalności miałam EKG maluszka w Warszawie. I co? Niedomykalność ustąpiła całkowicie, nie pozostawiając żadnych śladów. Ponoć to bardzo częste rozpoznanie na 2 USG prenatalnym i równie często ustępuje samoistnie. Wynika zwykle z budowy serca dziecka i jego pracy w życiu płodowym inaczej niż po.

Raija86, Kamsma lubią tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 37.
    👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
    👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ