Torbiele splotu naczyniówkowego
-
WIADOMOŚĆ
-
To rzeczywiście dużo czasu, ale moze okazać się, ze za dwa miesiące nie będzie po nich śladu. Ja po czterech tygodniach dzis byłam na kontroli i torbiel zmalała. Z 7mm na 4mm więc mam nadzieję, że wchłonie się całkiem...
A jak duże są Twoje? Co ci lekarz powiedział? Że się wchłoną?06.2015 - poronienie
-
Lekarz mówił że nie ma sensu sprawdzać wcześniej, bo zawsze jest jakiś błąd pomiaru i mogą wyjść większe lub mniejsze. Mówił, że zazwyczaj te torbiele wchłaniają się do końca II trymestru, ale nie można ocenić czy jest to zdrowy płód czy chory czym mnie załamał. Potem poczytałam w necie, że te historie przeważnie dobrze się kończą ale sama pewnie wiesz jaki to strachMoje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016
-
wiem, bardzo dobrze. Bo jeden z lekarzy jak poszłam na konsultacje nastraszył mnie nawet zespołem Edwardsa;/ inny uspokoil, że rzeczywiscie takie torbiele mogą wystąpić przy tym zespole, ale to jest 1 % przypadków. A żeby mogli to podjerzewać to powinno byc coś jeszcze nie tak... Wszytskie historie o jakich czytałam właśnie kończyły się dobrze, więc mam nadzieję, że u mnie i u Ciebie tez tak będzie. Narazie jestem spokojniejsza, bo wiem, że się zmniejsza...Bo bałam się, że może będzie rosł, albo okaże się, że jest ich więcej...
A Twoj lekarz nie wyslal Cie na jakies dodatkowe usg? Bo moj mnie skierowal do poradni patologii ciąży na konsultacje (tam lepszy sprzet), a tam znowu wysłali mnie na oddzial do szpitala polożniczego i zrobili dokladne usg. Bylam tam tylko jeden dzien i mnie wypisali z zaleceniem u nich kontrolnego usg, które własnie miałam dwa dni temu i wyszło, że torbiel zmalal o 3 mm. Mam nadzieje, ze w takim szpitalu specjalistycznym maja na tyle dobrych specjalistów, że zobaczyliby, że coś jeszcze jest nie tak, żeby podjerzewac jakas chorobe... Mocno w to wierzeWiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 12:39
06.2015 - poronienie
-
Mnie też mówił o tym zespole, szkoda gadać wiesz co ja miałam prenatalne w prywatnej klinice więc sprzęt pewnie dobry. W przyszłym tygodniu mam powtórkę wraz z echem serca u drugiego malucha (ciąża bliźniacza) więc też pewnie podejrzą te torbiele ale wątpię że coś się zmieni przez 1,5 tygodnia. Dopytam też czy nie powinnam udać się jeszcze gdzieś tak, jak piszesz ale tamten lekarz o tym nie mówił. Mam wpisane tylko kontrola w 28-30 tc.
Też mam nadzieję że będzie ok, ale czasem dopadają mnie czarne myśli..
Ale Ty już na pewno możesz być spokojniejsza bo skoro się zmniejsza, to pewnie się wchłonie, tak musi byćWiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 17:15
Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016 -
Na ostatniej wizycie po torbielach nie było śladu. Oczywiście mam nadzieję, że lekarka dobrze zrobiła usg ale to podobno bardzo dobry specjalista więc muszę jej wierzyć
Oczywiście umówiłam się też na III prenatalne żeby sprawdzić raz jeszcze.
A jak u Ciebie sytuacja?Moje dwa szczęścia ❤❤ urodzone 27.07.2016 -
Dziewczyny my juz po usg III trymestru. Wszystkie badania byly prawidłowe. Jednak ostatnio poszłam z inna dolegliwością do innego lekarza. I zauwazyla torbiel na jajniki córeczki. Dodala ze ma stary sprzęt do USG i jej córka tez to miała i sie wchłonęło. Myślicie ze mam się czym martwić? 2 tygodnie temu na usg nic lekarz nie widział. Mam nadzieje ze się wchlonie do następnego badania albo wogole lekarka cos pomyliła. Mala tez podczas usg bardzo sie ruszała. Bo strasznie się martwię i boje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2016, 14:20
Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Na połówkowym USG na super sprzęcie u mnie także wyszło, że mała ma obustronnie drobne torbiele w splotach naczyniówkowych- za 6 tyg kontrola. A do tego kontrola tętnic macicznych bo również jakaś nieprawidłowość wyszła.
Staram się myśleć pozytywnie bo lekarka kazała się nie martwić, ale wiadomo różne myśli po głowie chodzą, tym bardziej, że to długo oczekiwana ciąża tuż po poronieniu. Od początku były problemy a to z beta hcg, a to z oddzielającym się trofoblastem i teraz takie nowiny...
Piszcie tu proszę czy u Was te torbiele się wchłonęły.
(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
29.06.12 mój 1 cud
16.09.2016 mój 2 cud -
Karolina super wiesci. U mnie w 29 byl nadal i sie nie zmniejszal czekam do 10 czerwca na kolejne usg...
Sunflower mowil Ci lekarz jakiej wielkosci sa torbiele? Bo to pozniej wazne czy sie zmniejszaja czy nie. Sa 2?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 07:29
06.2015 - poronienie
-
U nas torbiele się wchłonęły, za to niestety wyszło, że z tętnicami macicznymi po jednej stronie jest coś nie tak i czeka nas kolejna kontrola 16.08.
(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
29.06.12 mój 1 cud
16.09.2016 mój 2 cud