wasze wyniki AFP
-
Dziewczyny mi lekarz zlecił wykonanie samodzielnie (nie w żadnym teście potrójnym) AFP przed usg połówkowym. Jeśli robiłyście to badanie to jakie były wyniki? Mi w 17 tyg 3 dni wyszło 40 ng/mL. Niestety na wyniku nie mam norm dla ciężarnej. Znalazłam je w necie na str https://parenting.pl/portal/afp ale ciekawi mnie jakie wy miałyście wartości. Jak widać wg artykułu normy są szerokie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 14:29
bluszczynka -
Dziewczyny, jestem w 15 tyg. ciąży, zrobiłam badanie AFP wynik 44,9 ng/mL, wiecie może czy to prawidłowy wynik? Przy wyniku jest strzałka w górę co oznacza przekroczenie normy ale nie ma podanych norm, wizytę mam dopiero 11.05 i trochę się martwię...
-
Dziewczyny, może kogoś to będzie interesować, ja sama wczoraj cały dzień spędziłam w internecie na poszukiwaniu norm/interpretacji wyników AFP.
Przeszperałam naprawdę cały internet, najważniejsze, żeby odbierając wynik wiedzieć, czy wynik jest podany w "ng/mL", czy "IU/ml", a może jeszcze inaczej. Każde laboratorium może oznaczać inaczej.
Mój wynik był podany w "IU/ml". Faktycznie podana była norma standardowa (nie dla kobiet w ciąży, bodajże do 5,, ale po pobraniu pliku pdf z wynikami była też norma dla kobiet w ciąży - były podane tygodnie i odpowiednio mediana, dla danego tygodnia. Nie było podanego zakresu referencyjnego - więc bałam się zaufać zakresowi z "parenting.pl" bo nie miałam pewności, że ten zakres jest oki.
Mój wynik w 19t5d to było 71,4 IU/ml. Oczywiście obok była adnotacja "H" jako high - wynik podwyższony.
Mediana była podana max do 19tc - było to 45,5. Nie wiedziałam jak mam się odnieść z moim wynikiem do tych median.
Bałam się, czy mój wynik jest oki, ale dzisiaj na wizycie się okazało, że dopiero dwukrotność i więcej mediany mogłaby być sygnałem do dalszej diagnostyki. Mój wynik został przez lekarza zinterpretowany jako bardzo dobry.
NataKamila28 -