Alkohol a połóg plus karmienie
-
Przyznam się na samym początku że brakuje mi czasem piwa czy lampki wina no może nawet i dwóch W ciąży pozwalam sobie tylko na karmi od czasu do czasu i tak czasem czuje się jak alkoholik zazdroszcząc innym normalnego piwka
I stąd moje pytania.Jaki wpływ ma alkohol na organizmy w czasie połogu?
Ile czasu trzeba zastopować z karmieniem.Jak przechowywać odciągnięty pokarm i ile czasu nadaje się do podania dziecku?Z góry dziękuje za podpowiedzi i odpowiedziIntimiziena lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa sobie pozwalam tylko na Warke cytrynową 0% bo nie ma nawet śladowych ilości w przeciwieństwie do Karmi, Lecha free itp.
poczytaj : karmienie
http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/karmienie-i-dieta/2010/alkohol-a-karmienie-piersia.aspx
Picie alkoholu w ciąży sprzyja zespołowi FAS u dzieci - ja bym nie ryzykowała, bo nie wiesz kiedy akurat i ile może zaszkodzić
FAS powoduje wiele zaburzeń i opóźnień rozwojowych u maluchów:
Dzieci z FAS są znacznie mniejsze od innych maluchów, mają także mniejsze główki;
Wolniej przybierają na wadze;
Mogą mieć zniekształcenia twarzy: małe, szerokorozstawione oczka, opadające powieki, zdeformowane uszy, źle rozwiniętą żuchwę i wiele innych wad;
Wady wzroku, słuchu, nerek, serca, wątroby;
Problemy z mówieniem, np. jąkanie się, bełkot;
Wady układu kostno-mięśniowego;
Nadwrażliwość na dźwięk, dotyk;
Nadpobudliwość;
Skłonność do niekontrolowanych napadów gniewu;
Impulsywność (nie myślą o konsekwencjach swego działania);
Problemy z myśleniem przyczynowo-skutkowym i pojęciem abstrakcji;
Problemy z pamięcią;
Skłonności do popadania w depresję;
Niedostosowanie społeczne i dobrowolne izolowanie się;
Skłonność do uzależnień. -
Akurat nie o to pytałam...Hmm takie popadanie w paranoje to nie dla mnie....sporo żywności ma śladowe ilości alkoholu.A poza tym wszystkie piwa bezalkoholowe posiadają poniżej 0,5 a nie 0,0 tak jak piszą.Karmi wypite kilka razy w ciąży na pewno nie zaszkodzi
Kava lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWiesz... powiem Tobie tak, moja młodsza córka nie ma zdiagnozowane FAS ,ale ma dużo z tych punktów : koncentracja, antyseptyczność, nadpobudliwość , wrażliwość na dźwięki, wade ukladu moczowego... Wypiłam wtedy w ciąży może z 2-3 kieliszki wina, nawet nie razem tylko od święta do obiadu. Nie wiem czy to nie mialo wpływu. Byłam na kursie dla rodziców dzieci trudnych, bo musiałam ze względu na nią. Wyraźnie powiedziano że nie ma badań jaka dawka mogła zaszkodzić.
-
Pokarm przechowuje się u zdrowego dziecka 8 godzin od momentu sciagniecia w tempertaturze pokojowej. Do 24h w lodówce a w zamarażalce nawet od 2 tygodni do 6 miesiecy z zależnosci od tempertatury.
Alkohol wprowadzany jest odrazu do obiegu krwi więc karmić nie należy wg mnie przez 24 godziny.
Jeśli brakuje ci od czasu do czasu, to napij się ale nie karm i sciagniety pokarm wylej do zlewu. Ale zanim napijesz sie ściągnij wystarczającą ilość mleka dla dziecka, albo kup mleko modyfikowane.
Ja jednak proponuje się wstrzymać z piciem jakiegokolwiek alkoholu, nie zależnie od jego ilości. Lepiej dmuchać na zimne, niż potem żałować. Wkońcu karmić nie bedziesz wiecznie -
Karmić i tak będę do pierwszego okresu raczej później tabletki antykoncepcyjne i koniec za dużo mam problemów tematu kobiecego żeby poświęcić się dla karmienia i leków nie brać.A i tak muszę odciągać lub mieszać z modyfikowanym ponieważ został mi rok studiów bronie się i wiadomo weekendy spędzam na uczelni to i czemu na piwko sobie nie pozwolić skoro i tak i tak trzeba podać z butelki :)I cały weekend bez przystawiania do piersi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2015, 13:03
-
nick nieaktualnynie wydaje mi się, żeby 2 lampki wina do obiadu miały jakis wpływ. Raczej po prostu dziecko takie się urodziło a nie wina alkoholu. Co do picia w połogu to jak wypijesz lampke wina czy nawet pare łyków piwa (nie cała puszkę) to ilość któr sie wchonie do kro a potem przeniknie do mleka jest w zasadzie żadna. jak nie musisz to lepiej nie pin jak karmisz. Ja pozwoliłam sobie kilka razy na maleńka lampke wina. Od razu lepiej mi sięzrobiło a u dziecksa nie zauważyłam jakijś zmiany
Kava lubi tę wiadomość
-