anemia
-
Zuza, jak się czujesz po tym leku na anemię? Ja przyjmowałam terdyferon, ale miałam zaparcia. Anemia co prawdę przeszła, ale lekarz każe mi nadal zażywać żelazo, nawet już jakieś bez recepty, aby lepiej znieść poród. Ten Twój lek jest na receptę? Jak się po nim czujesz?
-
Ja biorę Sorbifer, bo miałam lekko obniżone parametry. Nie lubię tego, bo miewam po nim nudności (a biorę na pusty żołądek, bo tak niby najlepsze wchłanianie). Parametry z miesiąca na miesiąc się poprawiają, więc efekt jest, chociaż nie od razu był spektakularny.
-
I jeszcze- gdzieś czytałam, że właśnie sokami takimi które mają w sobie witaminę C można a nawet dobrze popijać i ja czasami tak robię. Witamina C wzmaga wchłanianie żelaza. Ważne, żeby nie popijać napojami z kofeiną, teiną, alkoholem (ale raczej to w ciąży oczywiste), wapniem i błonnikiem które ograniczają wchłanianie żelaza.
-
Podobno jakiś zakwas z buraków czyni cuda. Kilo buraków zalać zimną wodą do słoika i odłożyć na 4 dni najlepiej do ciemnego miejsca. Pić po 3 razy dziennie szklankę podobno okropne ale bardzo pomaga tak mi położna zalecala ale jakoś nie mam odwagi tego spróbować
-