X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Dodatni gbs i inne rzeczy
Odpowiedz

Dodatni gbs i inne rzeczy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Daria9420 Koleżanka

Wysłany: 28 maja, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Odebrałam wynik gbs, wyszedł mi dodatni. Martwię się, bo mam też grupę krwi 0Rh- (immunoglobulinę przyjęłam) dodatkowo mała jest zawinięta pępowina dwa razy wokół szyi.
    Czy któraś z Was miała podobną sytuację?

• Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 28 maja, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GBS dodatnim się nie przejmuj, trzeba wziąć antybiotyk i tyle. Grupa krwi ujemne Rh to również nie problem po immunoglobinie 😊 Oba te tematy osobiście przerabiałam i będę przerabiać, to są problemy z kategorii "dobrze mieć tylko takie problemy" (oczywiście, trzeba się badać i leczyć, ale w tej chwili w naszym kraju w zakresie tych przypadłości jest to standard).
    Natomiast co do owinięcia pępowiną to mam brata tak urodzonego i niestety on akurat był niedotleniony, miał 6 punktów Apgar po urodzeniu. Ale się tym absolutnie nie sugeruj, bo z tego co czytam komplikacje są rzadkie, a samo owinięcie występuje dość często... A lekarze planują Ci robić z tego powodu cc czy będziesz rodzić sn?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja, 20:50

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
    10.2025 Syn III ♥️
  • Daria9420 Koleżanka

Wysłany: 28 maja, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po_prostu_Ola wrote:
    GBS dodatnim się nie przejmuj, trzeba wziąć antybiotyk i tyle. Grupa krwi ujemne Rh to również nie problem po immunoglobinie 😊 Oba te tematy osobiście przerabiałam i będę przerabiać, to są problemy z kategorii "dobrze mieć tylko takie problemy" (oczywiście, trzeba się badać i leczyć, ale w tej chwili w naszym kraju w zakresie tych przypadłości jest to standard).
    Natomiast co do owinięcia pępowiną to mam brata tak urodzonego i niestety on akurat był niedotleniony, miał 6 punktów Apgar po urodzeniu. Ale się tym absolutnie nie sugeruj, bo z tego co czytam komplikacje są rzadkie, a samo owinięcie występuje dość często... A lekarze planują Ci robić z tego powodu cc czy będziesz rodzić sn?

Na chwilę obecną poród SN. Jutro mam wizytę u ginekologa, dopytam się co i jak.
    Na prenatalnych wyszło, że młoda jest zawinięta dwa razy, kazał się nie denerwować- tłumaczył mi, że to wygląda coś takiego jakbym dorosły zawinął się dwa razy wężem od odkurzacza i że się nie udusi. Mój ginekolog też mnie uspokajał, że gdyby coś się działo to będzie cesarka, ale to po monitorowaniu mnie.
    To moja pierwsza ciąża, trochę panikuję

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ