Krótka szyjka macicy 32 tydzień ciąży
-
Witam,
Czy są na forum Panie którym szybciej zaczęła się skracać szyjka macicy? Dostałam na ostatniej wizycie utrogestan raz dziennie dopochwowo na noc oraz zalecenie aby sie nie forsować. Tak sie zdenerwowałam na wizycie, że dopytałam tylko czy są dozwolone spacery i pani prowadząca się zgodziła. Przejrzałam fora i widzę jednak że większość pań leży. Chciałam podpytać jak wygląda Wasz odpoczynek? To całodzienne leżenie? Jeśli tak to w jakiej pozycji Panie leżycie? Na boku caly czas? Na plecach? Dużo kobiet pisze że czytało książki czy oglądało filmy ale właśnie w jakiej pozycji się to wszystko odbywało? Za dwa dni kolejna wizyta więc bardziej szczegółowo dopytam. Niemniej bardzo dużo stresu mnie to kosztowało jak usłyszałam że mogłoby dojść do przedwczesnego porodu, wiem ze stres nie jest wskazany ale czasami nie potrafię powstrzymać płaczu...Czy progesteron naprawde bardzo pomaga na skracanie się szyjki? -
W 32 tc skróciła mi się szyjka, dostałam utrogestan 2x dziennie. Pracowałam dalej (biurowa i siedząca), nie dźwigałam, ograniczyłam długie spacery i tyle. Oszalałabym gdybym miała leżeć i oglądać filmy. Jak widać po pasku, nadal jestem w dwupaku🙃
-
A jaka była u Pani ta dlugosc w 32 tygodniu?
Na połówkowym miałam lekko ponad 4 cm.
A teraz na prenatalnym w 29+3 mialam 2 cm, kolejna wizyta teraz w środe jak bedzie 31+3, tyle czasu utrogestan zażywam i duzo odpoczywam ale juz sama nie wiem co myslec.
Szyjka sie skrocila o 2 cm w niecale 2 miesiace a jestem na zwolnieniu, nie moge powiedziec zebym sie przemeczala specjalnie wiec nie wiem skad taki nagly spadek 😓.
Teraz juz nawet nie wychodze na spacery z psem ktore i tak byly ok 2-3 razy w tygodniu. -
polka55 wrote:A jaka była u Pani ta dlugosc w 32 tygodniu?
Na połówkowym miałam lekko ponad 4 cm.
A teraz na prenatalnym w 29+3 mialam 2 cm, kolejna wizyta teraz w środe jak bedzie 31+3, tyle czasu utrogestan zażywam i duzo odpoczywam ale juz sama nie wiem co myslec.
Szyjka sie skrocila o 2 cm w niecale 2 miesiace a jestem na zwolnieniu, nie moge powiedziec zebym sie przemeczala specjalnie wiec nie wiem skad taki nagly spadek 😓.
Teraz juz nawet nie wychodze na spacery z psem ktore i tak byly ok 2-3 razy w tygodniu.
Utrogestan i odpoczynek dużo pomagają, stres zupełnie nie więc lepiej dla Ciebie i dziecka jak nie bedziesz się stresowała -
polka55 wrote:Dziękuję, pocieszam sie ze kanal szyjkowy oraz szyjka od wewnatrz i zewnatrz jest zamknieta, mam nadzieje ze dalej sie utrzyma taki stan.
Od siedzenia w domu i tym problemem z ulozeniem sie do spania mam te napady placzu, chyba juz ze zmeczenia...😵💫będzie dobrze.
-