Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Luteina w III trymestrze
Odpowiedz

Luteina w III trymestrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Frelka Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was miałą przepisaną luteinę w III trymestrze?
    Jestem w 30 tc i na ostatniej wizycie lekarka stwierdziła, że szyjka mimo iż w badaniu "ręcznym" jest wysoko i zamknięta to na usg wygląda na "rozmiękłą" i na to przepisała mi luteinę dopochwowo 2x dziennie... zastanawiam się czy to nie trochę na wyrost? Któraś z Was miałą podobną sytuację?

Aniołek [*] 21.11.2013, 5 tc
    Krupeczka <3 29.08.2015
    0e8cf70093.png
  • agaB Koleżanka

Wysłany: 10 lipca 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja luteine i duphaston bralam tylko do 20t c

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od tygodnia biorę luteinę 2x2 pod język. Mam skróconą szyjke i zaczela się rozwierać, więc leżinguje teraz. W czwartek kontrola zobaczymy czy coś to dało.

• Frelka Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ a jakieś objawy tego skracania i rozwierania czujesz? U mnie długość niby w normie (na granicy) tylko niby to "wewnętrzne" ujście lekko rozmiękłe i nie wiem czy ta luteina faktycznie jest mi potrzebna.

Krupeczka <3 29.08.2015
    0e8cf70093.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardnienie brzucha, bol jak na miesiaczke, parcie na 2 i klocie w szyjce, no i bole odcinka ledzwiowego. Ale szczerze to myslalam, ze tak musi byc, wiec bylam zaskoczona i lekarz tez. Bo wowczas mu powiedzialam o objawach.
    A myslisz ze Luteina moze zaszkodzic?
    Ja bym nie ryzykowala przedwczesnym porodem. Stan moze sie pogorszyc z dnia na dzien jak u mnie.

• Dott Nowa

Wysłany: 13 lipca 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ryzykowałabym na Twoim miejscu. Ja trafiłam do szpitala w 24tc ze skróconą szyjką i rozwarciem i było już za późno na branie tylko luteiny. Założono mi szew okrężny i zalecono przyjmowanie 2x2 luteiny dopochwowo + leżenie (dopiero po 3tyg pozwolono mi na krótkie spacery. Obecnie jestem 29tc i dalej takie same zalecenia. Szew zdejmą mi w 38tc i do tego czasu mam przyjmować luteinę.

ckaihgqsvnoxpses.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam do grona .... u mnie też na poniedziałkowej wizycie okazało się, że szyjka zaczyna się skracać i dostałam luteine 2x2 dziennie dopochwowo plus oszczędnościowy tryb zycie... za dwa tygodnie kontrolne USG, wtedy zobaczymy efekty =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • dodinka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też twardnienie brzucha i skracanie się szyjki na szczęście rozwarcia nie ma :) zalecenia 2x2 luteina dopochwowo , magnez 3x1 , nospa forte 3x1 i zobaczymy 22 na wizycie co dalej

3jvz3e5eovkng9e9.png

qb3c3e5emn8zmtdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez twardy brzuszek, szyjka skrocila sie w 19 tc przez kolke nerkowa i od tej pory mam na stale luteine 2x2, nospe forte 3x1, magnezin 3x2 i szyja poki co jest ok:)

• Frelka Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie brak innych objawów poza tym co widziała pani dr na usg. Brzuch nie twardnieje, bóli jako takich nie mam, generalnie czuję się dobrze dlatego pytam o Wasze doświadczenia w tej kwestii. Przyjmuję zgodnie z zaleceniami. Tylko mam wrażenie, że mnie podrażnia "wewnętrznie". Możliwe to?

Krupeczka <3 29.08.2015
    0e8cf70093.png
  • paulin Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wróciłam ze szpitala diagnoza: skrócona szyjka możliwość przedwczesnego porodu. Na szczęście okazało się że wszystko w normie jedynie co to anemia 2 razy luteina i przy twardniejącym brzuszku dużo odpoczynku. Mało przemęczeń i wysiłku. Tyle że u mnie to przypadłość genetyczna.

qdkkwn15fuytetup.png
    p19uflw11694twrv.png
    202301126746.png[/url
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ