Luteina w III trymestrze
-
Dziewczyny, czy któraś z Was miałą przepisaną luteinę w III trymestrze?
Jestem w 30 tc i na ostatniej wizycie lekarka stwierdziła, że szyjka mimo iż w badaniu "ręcznym" jest wysoko i zamknięta to na usg wygląda na "rozmiękłą" i na to przepisała mi luteinę dopochwowo 2x dziennie... zastanawiam się czy to nie trochę na wyrost? Któraś z Was miałą podobną sytuację? -
nick nieaktualny
-
Misi@ a jakieś objawy tego skracania i rozwierania czujesz? U mnie długość niby w normie (na granicy) tylko niby to "wewnętrzne" ujście lekko rozmiękłe i nie wiem czy ta luteina faktycznie jest mi potrzebna.
-
nick nieaktualnyTwardnienie brzucha, bol jak na miesiaczke, parcie na 2 i klocie w szyjce, no i bole odcinka ledzwiowego. Ale szczerze to myslalam, ze tak musi byc, wiec bylam zaskoczona i lekarz tez. Bo wowczas mu powiedzialam o objawach.
A myslisz ze Luteina moze zaszkodzic?
Ja bym nie ryzykowala przedwczesnym porodem. Stan moze sie pogorszyc z dnia na dzien jak u mnie. -
Nie ryzykowałabym na Twoim miejscu. Ja trafiłam do szpitala w 24tc ze skróconą szyjką i rozwarciem i było już za późno na branie tylko luteiny. Założono mi szew okrężny i zalecono przyjmowanie 2x2 luteiny dopochwowo + leżenie (dopiero po 3tyg pozwolono mi na krótkie spacery. Obecnie jestem 29tc i dalej takie same zalecenia. Szew zdejmą mi w 38tc i do tego czasu mam przyjmować luteinę.
-
Dołączam do grona .... u mnie też na poniedziałkowej wizycie okazało się, że szyjka zaczyna się skracać i dostałam luteine 2x2 dziennie dopochwowo plus oszczędnościowy tryb zycie... za dwa tygodnie kontrolne USG, wtedy zobaczymy efekty
-
nick nieaktualny
-
U mnie brak innych objawów poza tym co widziała pani dr na usg. Brzuch nie twardnieje, bóli jako takich nie mam, generalnie czuję się dobrze dlatego pytam o Wasze doświadczenia w tej kwestii. Przyjmuję zgodnie z zaleceniami. Tylko mam wrażenie, że mnie podrażnia "wewnętrznie". Możliwe to?
-
Ja właśnie wróciłam ze szpitala diagnoza: skrócona szyjka możliwość przedwczesnego porodu. Na szczęście okazało się że wszystko w normie jedynie co to anemia 2 razy luteina i przy twardniejącym brzuszku dużo odpoczynku. Mało przemęczeń i wysiłku. Tyle że u mnie to przypadłość genetyczna.
-