X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Pulsowanie w brzuchu
Odpowiedz

Pulsowanie w brzuchu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 18 stycznia, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 30 tygodniu ciąży, od jakiegoś tygodnia mam takie rytmiczne pulsowanie w dole brzucha, codziennie o podobnej porze wieczorem. To nie jest mój puls bo jest za wolne, a na czkawkę dzidziusia raczej za szybkie. Wizytę u lekarza mam za tydzień. Może któraś z Was tak miała?

• NovaS Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pulsowanie w dole brzucha w 30. tygodniu ciąży może być związane z kilkoma różnymi przyczynami, z których większość jest normalna i nie powinna budzić niepokoju. Oto najczęstsze przyczyny:

1. Ruchy dziecka
    • W 30. tygodniu ciąży dziecko jest już bardzo aktywne. Może to być odczuwane jako delikatne pulsowanie, gdy dziecko kopie, obraca się lub porusza kończynami.

2. Tętno macicy lub dziecka
    • Możesz czuć pulsowanie, które jest wynikiem przepływu krwi przez macicę lub łożysko. W niektórych pozycjach możesz również odczuwać pulsowanie spowodowane ruchem krwi w większych naczyniach (np. aorcie brzusznej).

3. Skurcze Braxtona-Hicksa
    • W tym etapie ciąży możesz zacząć odczuwać skurcze przepowiadające. Choć zwykle nie są bolesne, czasem mogą wywoływać uczucie napięcia lub pulsowania w dole brzucha.

4. Naprężenie mięśni lub więzadeł
    • Rosnąca macica powoduje rozciąganie mięśni i więzadeł w okolicy brzucha i miednicy, co może wywoływać różne nietypowe odczucia, w tym pulsowanie.

Jak czujesz się niepewnie warto skontaktować się z lekarzem.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ