Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr zwolnienie- co robić, żeby się nie zanudzić
Odpowiedz

zwolnienie- co robić, żeby się nie zanudzić

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    na dniach wybieram się na zwolnienie lekarskie 29t.c. ogólnie czuję się dobrze, z ciążą też wszystko ok- praca którą mam wymaga wysiłku fizycznego i po prostu nie chcę męczyć siebie i maluszka...i tak się zastanawiam co robić na zwolnieniu, żeby nie oszaleć z nudów, do porodu jeszcze 2,5 mc- mam w planie porządki, skompletowanie wyprawki, gotowanie obiadków dla męża, no ale ile można- a Wy jak radzicie sobie z nadmiarem wolnego czasu???? bo ja jestem osobą dość aktywną i spanie do południa czy oglądanie seriali mnie nie kręci;)

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Kaj Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na zwolnieniu od 3 tyg i powiem i ze ciezko nie zwariowac. Cala wyprawke popralam, poprasowalam. Wiadomo- na biezaco obiady, sprzatanie pranie. Szukam sobie zajec juz troche na sile- poszylam nowe komplety firanek na swieta- dla siebie i rodzicow. Poszylam narzuty na sofe i fotele. Robie malemu kocyk na szydelku. Odwiedzam kolezanki, nadrabiam zaleglosci w ksiazkach, gram w wiedzmina 2
    ... i wariuje ;)

ukdy82c3jvhxu38m.png

tb73k6nl2pyu28tq.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie szycie :) dobra rzecz na nudę. Ja kupiłam używaną kołyskę, trzeba było wyczyścić, pomalować, teraz jestem na etapie szycia wyposażenia do niej :). Nawet pranie ciuszków mi się w czasie odwlekło a nie mogłam się doczekać.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • Tygrysek Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie dziś dostałam L4 "chodzące" macie jakieś doświadczenie co mogę na takim zwolnieniu a co nie? Nie mam zamiaru pracować oczywiście, ani przemęczać się różnymi domowymi pracami, ale zastanawiam się czy z m. na zakupy mogę, czy coś...

Jakie mam plany? Nadrobić może jakieś książki, filmy (uwielbiam seriale)... to tak na pierwszy rzut. Potem będą święta.... W styczniu biorę się za zakupy aptekowe, pakowanie torby do szpitala, a przede wszystkim na praniu i prasowaniu rzeczy małej! Luty... ostatni miesiąc, wiec odpocznę, wyśpię się? O ile można się wyspać w 9-tym miesiącu, i zacznę przygotowania do porodu, czyli sprzątanie domu!

Natalka 03.2015 <3
  • anadyjka Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2014, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zupelnie inaczej jest jak sie jest na zwolnieniu w ciazy, a nie ciazy. W koncowym etapie jest ciezko,bo mniej sie chce,kondycja szybko "siada", a dzidzia kopie non stop. Spanie w moim przypadku to mega wyzwanie-bezsennosc dokucza...

Sprzatania w domu, prania, gotowania jest w bród, i dzien za dniem szybko mija...:-)

W telewizji nudy i powtorki. Lepiej przeczytac dobra ksiazke :-)

"Najpiękniejszym klejnotem jaki kiedykolwiek włożysz na szyję, są rączki Twojego dziecka"
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem na zwolnieniu dopiero 6 dzień i mam wrażenie, ze max do końca przyszłego tygodnia nadrobię wszelkie zaległości domowe, dobrze, ze wkrótce święta to czas przyjemnie upłynie, generalnie w grudniu chce mieć już wszystko przygotowane dla małej, bo w styczniu- 9mc rożnie może być..na koniec grudnia planuje zwieńczenie przygotowań do narodzin- ciążową sesję zdjęciową;) w następnej ewentualnej ciąży jeżeli lekarz pozwoli nie idę na zwolnienie przed 32tyg:).... teraz był 29 t.c. i ciut się pośpieszyłam z tym odpoczynkiem;) przyjemnego oczekiwania wszystkim życzę

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Mon123 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2014, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na zwolnieniu prawie od samego początku ciąży bo aż od 8 tygodnia... teraz czas nieco szybciej mi mija, choć na początku było ciężko się przyzwyczaić. Na szczęście mąż pracuje na zmiany więc często w ciągu dnia jest w domu i razem jakoś organizujemy sobie czas.
    Jak jestem sama to oczywiście pranie, prasowanie, układanie w szafach, przestawianie, jakieś seriale, książki, no i szukanie w internecie porad dla przyszłych mam :)

km5sgu1r6gm0luhc.png
  • picollina Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli ma sie w domu juz dwojke maluchów to naprawdę nie ma czasu na nudę. Wtedy wypadaloby prosic o zwolnienie od obowiązków domowych, tylko kogo??? Trzecia ciaza mija nie wiadomo kiedy!

f2wl2n0a4zwzr8gi.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytać, czytać i jeszcze raz czytać :) O rozwoju dziecka w brzuchu, o rozwoju po porodzie, o opiece nad noworodkiem, no generalnie dokształcać się :)

Foto_Anna lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ewelia Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi leci 6 miesiąc na zwolnieniu (i ostatni) i ani razu przez ten czas się nie zdążyłam ponudzić! Wcześniej myślałam a to filmy, książki.. guzik. Jedną książkę przeczytałam i tyle. Zanim wstanę, się ogarnę jest godz. 11, dalej albo zakupy na obiad i gotowanie albo dłuuugi spacer lub ćwiczenia/taniec/basen. A to ogarnąć w domu i zaraz 14-15 i mąż wraca z pracy. A co dopiero, gdy w ciągu dnia mam jakąś wizytę u lekarza lub coś dodatkowego do załatwienia. No dnia mi brakuje niekiedy

Pumpkin lubi tę wiadomość

ex2b2n0az5d0t4z9.png
  • sznurowka Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z ewelią. Nie zauważysz jak Ci zlecą te 2 miesiące. Ja zostałam praktycznie przymusowo wysłana na zwolnienie z pracy (skomplikowana historia) na początku 5 miesiąca ciąży, a planowałam iść na L4 w 8 m-cu, więc byłam niezadowolona i też nie wiedziałam co ja będę robić. I faktycznie ten pierwszy miesiąc trochę się snułam po domu, ale to też przez to, że nie byłam pewna czy dostanę L4 w następnym miesiącu. A jak już dostałam w czerwcu i cała sytuacja w pracy była jasna to się uspokoiłam i czas zaczął lecieć niemiłosiernie. Dokładnie, zanim wstanę, ogarnę siebie, zjem śniadanie, ułoży mi się w brzuszku to jest 11. Ok. 12:00 sklep. Jakiś obiad, spacer. Przez 10 tygodni chodziłam do szkoły rodzenia to też coś się działo. A to lekarz, okulista. Potem przyszedł czas na malowanie pokoju dziecięcego, kupno mebelków i wyprawki, składanie mebelków. Dopiero teraz (7 tyg przed terminem) stwierdzam, że mogę już nie mieć co robić, no ale teraz to czas na odpoczynek. I powiem Ci, że z perspektywy czasu cieszę się z tak długiego L4 (no może poszłabym miesiąc później). Bo planowałam niby od sierpnia, ale pamiętam, że cieszyłam się, że nie pracuję jak w czerwcu były te upały. No i wysypiam się, dużo odpoczywam. Mnie bolał kręgosłup sporo to bym w pracy umierała, a teraz na prawdę rzadko mnie boli. Do tego miałam czas i siły na wszystkie zakupy i inne obowiązki, a tak to po pracy już bym nie miała siły. Więc jakby ktoś się zastanawiał to w sumie polecam te 3-4 miesiące wolnego.

klz915nmy2gfnr76.png

30.09.2016 3240g 52cm 39tc
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ