Akita amerykańska
-
mam do was pytanie , chciałam w przyszłości kupić sobie Akitę Amerykańską , ale trochę zawiało grozą jak ludzie odradzają , każą się zastanowić 100 razy , pies trudny , nie dla nowicjuszy , dominujący , czy też tak uważacie ? czy akita amerykańska to rasa jedna z trudniejszych w wychowaniu ???
Vienne, Karpatia, Annite, gwz lubią tę wiadomość
-
Suka będzie łatwiejsza. Poza tym wybierz bardzo doświadczonego hodowcę i niech ci wybierze łagodniejsze szczenię. idz z nią na kurs posłuszeństwa, do psiego przedszkola na socjalizację i będzie git.
Oczywiśćie polecam poczytać sobie dokładniej o jej charakterze. https://zwierzaki.pl/akita-amerykanskaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2021, 10:26
Karpatia, Annite, gwz lubią tę wiadomość
-
Najważniejsze pytanie to, dlaczego akurat ta rasa? Uroda i wdzięk tych pięknych psów są niepodważalne, ale jednak pies to towarzysz na najbliższe kilka, kilkanaście lat. Widuję ludzi, którzy męczą się ze swoimi pupilami, oraz pupile z nimi (rozhisteryzowane maltańczyki, schorowane buldożki, nabuzowane labradory itd itp). Czy taki typ psa (niezależny, dominujący, wymagajacy szkolenia i świadomego układania, do tego sporych gabarytów) odpowiada Twojemu charakterowi i sposobie życia? Poza mocnym charakterem, ten pies ma dużo siły (może przejawiać agresję do innych psów), oraz zostawia mnóstwo sierści wszędzie (uwierz, to jest bardzooo męczące i denerwujące). Akita to rasa pierwotna, raczej żadne ciepłe kluchy
Pia88 lubi tę wiadomość
-
Jestem właścicielką AA. Mam "synka" Argusa. To nie jest mój pierwszy pies ale pierwsza akita. Rady dla Ciebie
Po pierwsze musisz mieć duuuuuze pokłady cierpliwości. Akicie nie rozkazujesz, z akita współpracujesz. Jesli nie wypracujesz sobie u niej autertetu będzie cię miała za nic. Nie przybędzie do Ciebie jak labrador na każde zawołanie, ale będzie zawsze obok pilnując bezpieczeństwa domowników. Pies indywidualista ale zawsze niedaleko. Prawie w ogóle nie szczeka stąd tak trudno poznać o co jej chodzi. Po drugie ważne aby brać psa z Zkwp, to duży pies i ważne aby był stabilny psychiczne i wiadomo minimalizujesz ryzyko chorób genetycznych. Kiedyś przeczytałam "raz akita, na zawsze akita. Coś w tym jest. bo już korci mnie aby rozglądać się za drugą.Pia88 lubi tę wiadomość
Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -