X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Krótkie i mroźne dni nie wpływają korzystnie na nasze samopoczucie i odporność. Aby zadbać o swoje zdrowie, płodność i nastrój warto zimą trochę bardziej zadbać o swoją dietę. Jest kilka składników na które warto zwrócić szczególną uwagę – opowiada o nich mgr Adrianna Barczyńska, dietetyk kliniki InviMed Katowice.

Witamina D

Krótkie dni bez możliwości wystawienia skóry na promienie słoneczne powodują spadek poziomu witaminy D w naszym organizmie. Tymczasem, jej odpowiednia podaż zimą jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Receptory dla witaminy D znajdują się w całym ciele. Jest ona istotna dla poprawy naszej odporności, ale również ma ogromne znaczenie dla płodności, ponieważ wpływa między innymi na układ hormonalny i jakość komórek jajowych. Odpowiednia dawka witaminy D wpływa także pozytywnie na nasze samopoczucie i jakość snu. W okresie letnim jest produkowana w naszej skórze za pośrednictwem promieni słonecznych. Natomiast w okresie jesienno-zimowym należy ją suplementować, a dawka powinna być dostosowana do jej stężenia we krwi. Optymalny poziom witaminy D we krwi to 31-50 ng/ml i przy takim poziomie  stosuje się dawkę profilaktyczną, czyli 1000IU/dobę. W przypadku niedoborów dawka powinna być odpowiednio wyższa. Produkty spożywcze, które dostarczają witaminy D to tłuste ryby morskie, więc warto po nie sięgać częściej w okresie zimowym.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy omega-3 wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego, a także mają działanie przeciwzapalne. Dlatego w okresie zimowym, kiedy nasza odporność wystawiana jest na próbę powinniśmy spożywać ich jak najwięcej. Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 wpływa na poprawę płodności kobiet i mężczyzn, pozytywnie oddziałuje na przebieg i rozwój ciąży, zapobiega przedwczesnym porodom. Źródła kwasów omega-3 to przede wszystkim tłuste ryby morskie, nasiona lnu, orzechy włoskie, olej rzepakowy. Spożywając ryby morskie dostarczymy sobie również jodu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Witamina C

Witamina C wpływa na układ odpornościowy, chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Jest również niezwykle ważna dla płodności - ma wpływ na prawidłowy wzrost pęcherzyków jajnikowych, przebieg owulacji oraz fazy lutealnej. Witamina C potęguje wchłanianie żelaza, dlatego do posiłków mięsnych warto jadać surowe warzywa. Źródłami witaminy C są świeże warzywa i owoce, dlatego zimą nie powinniśmy z nich rezygnować. Najlepsze źródła witaminy C zimą to cytrusy, papryka, cebula, kapusty. Należy pamiętać, że witamina C ginie w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, dlatego należy je spożywać w formie surowej.

Cynk

Cynk moduluje układ odpornościowy ze względu na udział w powstawaniu limfocytów - ciał odpornościowych. Odpowiednia podaż cynku pomaga w sprawnym zwalczaniu infekcji. Cynk jest również jednym z najważniejszych składników wpływających na płodność kobiet i mężczyzn. U kobiet wpływa na syntezę hormonów, przebieg cyklu, wzrost komórek jajowych, endometrium, prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, odpowiada także za prawidłowy rozwój płodu i przebieg ciąży. U mężczyzn cynk jest odpowiedzialny produkcję testosteronu, spełnia funkcję przeciwutleniacza, wpływa na ilość nasienia i ruchliwość plemników.

Źródła cynku są w większości bardzo łatwo dostępne w sklepach, a jednak okazuje się, że spożycie cynku bywa bardzo niskie. Są to pestki dyni, chude mięso i mleko, żółtko jaja, produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, płatki pełnoziarniste, orzechy, ryby i owoce morza.

Kiszonki

W zimie kiedy mamy dostęp do mniejszej gamy warzyw i owoców powinniśmy również korzystać z kiszonek. Szczególnie polecane są kiszona kapusta oraz buraki. Kiszonki ze względu na zawartość bakterii fermentacji kwasu mlekowego korzystnie wpływają na stan naszej flory jelitowej, co podnosi naszą odporność. Kiszonki są również świetnym źródłem witaminy C. Ze względu na zawartość soli, kiszonki mimo wszystko powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach.

Przyprawy

Przyprawy oprócz tego, że nadają daniom aromatu i smaku mogą działać na nas rozgrzewająco, a także mogą wspierać odporność i płodność! Warto wprowadzić do diety cynamon, imbir czy czarnuszkę. Cynamon wpływa korzystnie na poziom glukozy, działa również przeciwutleniająco. Imbir jest szczególnie polecany dla mężczyzn na poprawę jakości nasienia. Czarnuszka polecana jest na poprawę odporności, działa przeciwalergicznie, jest również naturalnym antybiotykiem, a także działa silnie przeciwzapalnie, co jest bardzo istotne w staraniach.

Oceń ten artykuł:
(5)

AUTOR:

mgr Adrianna Barczyńska - dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, kierunku Dietetyka. Stale poszerza swoją wiedzę biorąc udział w wielu konferencjach naukowych oraz szkoleniach z zakresu dietetyki. Od maja 2017 roku współpracuje z kliniką Invimed Katowice. Poza pracą w gabinecie prowadzi prelekcje o tematyce zdrowego odżywiania, współpracuje z grupami wsparcia oraz prowadzi warsztaty kulinarne.

malinka1 14.02.2025, 08:55
Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi kluczowe witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, to https://bioceriq.pl/produkt/adek/ jest idealnym wyborem. Bardzo dobry skład i szybkie efekty.

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ