SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Wiesz, że jest ważny. Ale czy wiesz, który, kiedy i dlaczego?
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Azoospermia-co dalej
Odpowiedz

Azoospermia-co dalej

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Tycja Nowa

Wysłany: 20 sierpnia, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, bardzo dużo czasu spędziłam na forum bezplemnikowcy TESE/mTESE, natomiast jest tam tak wiele wątków, że trudno trafić na podobny problem do naszego.
    Staraliśmy się z mężem dość długo o dziecko, w końcu zdecydowaliśmy się oboje przebadać. Niestety zderzyliśmy się z diagnozą azoospermii. Po krótce:
    -brak plemników w nasieniu (wykonane 2 badania w odstępie 2 msc),
    -genetyka ok,
    -testosteron podwyższony 936,29 przy normie do 870,68,
    -lh 5,09 więc w normie,
    -estradiol <20 w normie,
    -prolaktyna 13,87 w normie,
    -fsh niestety sporo podwyższone bo 22,43,
    -jądra 12ml i 10 ml więc nieco poniżej normy, ale wg androloga jeszcze nie jest tragicznie
    Niestety w klinice leczenia niepłodności nie zalecili nam wykonania inhibiny b, więc to jeszcze przed nami. Natomiast nasza androlog stwierdziła, że jeśli będzie bardzo niska, to raczej bez szans, że w biopsji znajdą się jakiekolwiek plemniki.
    Czy ktoś był w podobnej sytuacji lub jest w stanie powiedzieć, czy jeśli inhibina faktycznie będzie niska to nie ma sensu dalej brnąć w biopsje i łudzić się, że uda nam się doczekać własnego potomstwa?
    Jestem załamana i nie mam pojęcia co myśleć…

• classy Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co zauważyłam nie wszyscy lekarze zlecają badanie inhibiny b. Androlog, który wykonywał mTESE u mojego męża sam mówił, że teraz już raczej nie zleca tego badania więc chyba są zdania podzielone 🤔 ale jeśli dobrze kojarzę to na forum były przypadki w obie strony, że wysokiej nie udawało się pozyskać plemników podczas biopsji, a przy niskiej czasem coś się udawało.

Decyzja już należy do Was, ale nasza perspektywa była taka, że chcemy spróbować wszystkiego zanim i jeśli podejmiemy jakieś kolejne decyzje, tak żeby potem nie rozpamiętywać co by było gdyby. Ale pamiętajcie, że biopsja to jedno, a potem jeszcze jest całe ivf. U nas biopsja udana, a dopiero trzecia procedura po zmianie kliniki i podejścia okazała się szczęśliwa dla nas

👩+👦+🐶

👩
    AMH: 1,5
    ✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, i S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, PRL, wit D, wit B12
    ❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo

👦
    azoospermia → udana mTESE
    ✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, inhibina B

I IVF
    13🥚→ 10xMII → 1❄️
    ET (Cyclogest, Duphaston)❌

II IVF
    19🥚→ 11xMII → 0❄️

III IVF
    27🥚→ 20xMII → 5❄️
    FET (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne, 19+6: II prenatalne, 29+4 III prenatalne - wszystko ok 💖

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ