Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Badanie nasienia i posiew nasienia-razem czy osobno
Odpowiedz

Badanie nasienia i posiew nasienia-razem czy osobno

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • igusia Znajoma

Wysłany: 22 października 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mąż powtórzył badanie nasienia. Tym razem z posiewem. Wynik jest taki, że to co za pierwszym razem wyszło źle teraz jest w normie (morfologia), a reszta bardo spadła (teraz koncentracja jest poniżej normy). Wiem, że nigdy nie otrzyma się dwaz razy takiego samego wyniku, ale mieliśmy teratozoospermie, a po trzech miesiącach leczenia mamy oligozoospermie. Szukamy przyczyn takiego stanu rzeczy. Jedyne co mi przychodzi do głowy jako powód takich wyników to właśnie fakt, że dodatkowo teraz był wykonany posiew i może część próbki na to poszła... Już sama nie wiem. A jakie jest wasze zdanie?
    Poniżej wyniki badań w zestawieniu: I badanie/II badanie. Czekamy na wynik posiewu.

Okres abstynencji: 4/4 dni.
    Objętość (ml) 5,50/4,4 ml
    Czas upłynnienia (min): 10/25 min
    Ph: 7,5/7,4
    Wygląd: prawidłowy
    Lepkość: +/prawidłowa
    Aglutynacje: -/-
    Agregacje: -
    Żywe plemniki (%): 68%
    Koncentracja plemników (mln/ml) 15,28/9,2 (wartość referencyjna >=15)
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie (mln) 84,05/40,48 (wartość referencyjna >=39)

Ruch postępowy (%) 59,88/38
    Ruch niepostępowy (%) 7,78/8
    Nieruchliwe (%) 32,34/54

Plemniki prawidłowe (%): 0,88/4

Krople cytoplazmatyczne: brak wyniku/2%

Wynik MAR-testu prawidłowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 10:27

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ