X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Badanie nasienia i posiew nasienia-razem czy osobno
Odpowiedz

Badanie nasienia i posiew nasienia-razem czy osobno

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • igusia Znajoma

Wysłany: 22 października 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mąż powtórzył badanie nasienia. Tym razem z posiewem. Wynik jest taki, że to co za pierwszym razem wyszło źle teraz jest w normie (morfologia), a reszta bardo spadła (teraz koncentracja jest poniżej normy). Wiem, że nigdy nie otrzyma się dwaz razy takiego samego wyniku, ale mieliśmy teratozoospermie, a po trzech miesiącach leczenia mamy oligozoospermie. Szukamy przyczyn takiego stanu rzeczy. Jedyne co mi przychodzi do głowy jako powód takich wyników to właśnie fakt, że dodatkowo teraz był wykonany posiew i może część próbki na to poszła... Już sama nie wiem. A jakie jest wasze zdanie?
    Poniżej wyniki badań w zestawieniu: I badanie/II badanie. Czekamy na wynik posiewu.

Okres abstynencji: 4/4 dni.
    Objętość (ml) 5,50/4,4 ml
    Czas upłynnienia (min): 10/25 min
    Ph: 7,5/7,4
    Wygląd: prawidłowy
    Lepkość: +/prawidłowa
    Aglutynacje: -/-
    Agregacje: -
    Żywe plemniki (%): 68%
    Koncentracja plemników (mln/ml) 15,28/9,2 (wartość referencyjna >=15)
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie (mln) 84,05/40,48 (wartość referencyjna >=39)

Ruch postępowy (%) 59,88/38
    Ruch niepostępowy (%) 7,78/8
    Nieruchliwe (%) 32,34/54

Plemniki prawidłowe (%): 0,88/4

Krople cytoplazmatyczne: brak wyniku/2%

Wynik MAR-testu prawidłowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2015, 10:27

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ