BADANIE NASIENIA- Wiązanie plemników z kwasem hialuronowym
-
Podczas badania przynajmniej 80% plemników powinno wiązać się z kwasem hialuronowym. Jeżeli to wiązanie jest bardzo słabe, istnieje niewielka szansa, że plemniki te zapłodnią komórkę jajową.
Czy ktoś miał podobny problem i z tym walczył?
Morfologia plemnika dolna granica-4%
A test wiązania wyszedł 46%. -
Hej! W naszym przypadku test HBA wyszedł tragicznie, 43%. Byliśmy u polecanego na forum, w wątku dotyczącym niskiego HBA dr Lachowicza w Krakowie, który uznał, że wyniki nasienia są świetne, i nie ma sensu przejmować się tym parametrem - przy pozostałych wynikach całkiem ok - morfologia 5%, duża ilość, koncentracja, ruch, plus badania z krwi FSH, LH itp. (wg jego słów, aktualne normy dla tego parametru są zbyt wysokie). Sama na własną rękę włączyłam Mojemu suplementacje, którą, podobnie jak nazwisko lekarza znalazłam w poniższych wątkach. Po zaledwie miesiącu udało nam się zajść w ciążę. Dlatego też uważam, że rzeczywiście, ten parametr sam w sobie chyba nie do końca świadczy o problemie.
-
A mozez coś więcej opisać o kuracji która włączyliście żeby poprawić parametry wiązania kwasem hialuronowym?Starania od 2022 PCOS, AMH 9,41, cykle regularne z własną owulacją
IUI 09.2023 💔 cb
IUI 10.2023 ❌ odwolane
IUI 11.2023 ❌
03.2024 start IVF, 30.03.2024 punkcja pobrano 30🥚12🥚zamrożonych , 12🥚zapłodnionych, procedura 1.1
❄ 5.1.1 prawidłowy PGT
5❄ nieprawidłowe 😔 po PGT
06.2024 -I FET ❌
Histeroskopia Lipiec 2024 cd138 brak stanu zapalnego w wynikach, widoczny podczas histero - antybiotykoterapia
Procedura 1.2 sierpień 2024 5.2.1-1szt, 5.2.2 - 2szt
11.2024 II FET??🤞 -
U nas dwa badania, pierwszy wynik 64%, drugi 57%. Wprawdzie nam się jeszcze nie udało, ale 31 sierpnia byłam na pierwszej wizycie w klinice u dr Paligi i powiedziała, że jeśli reszta parametrów jest w porządku to niższe HBA nie powinno stanowić problemu. Nie ma zbyt wielu informacji na ten temat w internecie. Podeślę Ci linki do dwóch wątków, gdzie dziewczyny opisują jak udało im się podnieść HBA za pomocą suplementacji.
https://ovufriend.pl/forum/meskie-sprawy/hba,15548.html
https://ovufriend.pl/forum/meskie-sprawy/ku-pokrzepieniu-niskie-hba-morfologia-ruchliwosc,24071.htmlPoczątek starań o dziecko: 04/2022
3 x IUI ❌️
➡️ IVF✨️🙏🏻
„Możliwe, że będziesz musiała stoczyć więcej niż jedną bitwę, by odnieść zwycięstwo.” -