Badanie nasienie, pomóżcie ocenić
-
Witajcie kobietki, może ktoś zorientowany jest na temat wyników badań nasienia lub może podpowiedzieć co zrobić by poprawić złe parametry. Staramy się od 4 lat bezskutecznie, mąż właśnie zrobił wyniki. Szczegóły o nas dodam pózniej jeśli pojawią się jakieś pytania czy podpowiedzi bo w sumie nie wiem co napisać, żeby wam to pomogło w ocenie.
abstynecja 4 dni
upłynnienie prawidłowe
lepkość 12 cm norma do 2cm
objętość 4,11
ph 7,6
liczba plemników w 1ml 37 mln
całkowita liczba plem 152 ml
morfologia 1 %
całkowity ruch 27 % norma od 40
ruch postepowy 17% norma od 32
ruch szybki 13%
aglutynacja 5 norma do 10
agragacja 15 nrma do 10
komórki okragłe, leukocyty w normie
Dodam, że jestesmy po bardzo długim stresującym trybie zycia, mąż jest odwodniony i ma anemie. Gdyby nie wyniki nasienia nadal uważałby ze to nie ma wpływu na zdrowie. Na szczescie juz wie tylko martwi mnie ta agregacja i ogromna lepkosc nasienia. Może coś podpowiecie ....
-
To co powinno szczegolnie niepokoic to morfologia oraz dosc slaby ruch. Poczytaj watek teratozoospermia. Warto odwiedzic androloga. Zrobic usg/posiew/panel hormonów.👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
I to mnie niepokoi kochana. Chociaż wiem, że duża lepkość prowadzi do zmniejszonego ruchu, więc staram się jakby zacząc od tego bo to może pociagać za sobą drugie.Niby według WHO wyrabia się w normie minimalnej bo ratuje go tu ilośc plemników ale zdecydowanie ta lepkość jest za duża i stanowi spory problem.
-
Mysle, ze szczegolnie odwodnienie bedzie mialo wplyw na lepkosc/uplynnienie .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 13:24
Anna124 lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Dziękuję Lukaszkowa za zainteresowanie, już czytam wskazaną przez ciebie lekturę, postaram się doprowadzić męża do porządku i może wyniki się poprawią a jeśli nie to pozostaje mi liczyć na cud lub pogodzić się z losem, czasem tak bywa. Może jeszcze ktoś się odezwie i coś dorzuci od siebie.
-
Korralik wrote:Witajcie kobietki, może ktoś zorientowany jest na temat wyników badań nasienia lub może podpowiedzieć co zrobić by poprawić złe parametry. Staramy się od 4 lat bezskutecznie, mąż właśnie zrobił wyniki. Szczegóły o nas dodam pózniej jeśli pojawią się jakieś pytania czy podpowiedzi bo w sumie nie wiem co napisać, żeby wam to pomogło w ocenie.
abstynecja 4 dni
upłynnienie prawidłowe
lepkość 12 cm norma do 2cm
objętość 4,11
ph 7,6
liczba plemników w 1ml 37 mln
całkowita liczba plem 152 ml
morfologia 1 %
całkowity ruch 27 % norma od 40
ruch postepowy 17% norma od 32
ruch szybki 13%
aglutynacja 5 norma do 10
agragacja 15 nrma do 10
komórki okragłe, leukocyty w normie
Dodam, że jestesmy po bardzo długim stresującym trybie zycia, mąż jest odwodniony i ma anemie. Gdyby nie wyniki nasienia nadal uważałby ze to nie ma wpływu na zdrowie. Na szczescie juz wie tylko martwi mnie ta agregacja i ogromna lepkosc nasienia. Może coś podpowiecie ....
Twój mąż musi zadbać o swoje zdrowie i to koniecznie. Przy odwodnieniu i anemii nigdy wyniki nie będą dobre. Organizmowi brak składników odżywczych. Na lepkość nasienia nasz androlog zalecił mojemu mężowi picie wody litrami )
Korralik lubi tę wiadomość
04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
10.2018 - 5 tyg. i 3 dni ciąża biochemiczna
09.2018 - mąż nadal oligoasthenoteratozoospermia, morfologia 0%
07.2018 - endometrioza st.II laparoskopia
11.2017 - mąż oligoasthenoteratozoospermia, morfologia 0%
12.2016 - prolaktyna 1165 mlU/I -
Witaj Pracowita pszczółko, myślę,że zdecydowanie masz rację. Od tego musimy zacząć. Mąż się mocno stresuje w zasadzie byle czym a rok temu stracił też ojca co pewnie wpłynęło na takie wyniki krwi a to z kolei odbija się na nasieniu. Mąż pije ogromne ilości płynów od kilku dni oraz bierze witaminę C 1000 mg i Guajazyl oraz sok z buraka na poprawę krwi. Czy to pomoże zobaczymy.
-
Pełen cykl spermatogenezy trwa około 72-74 dni. Po 3 miesiącach najlepiej powtórzyć badania04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
10.2018 - 5 tyg. i 3 dni ciąża biochemiczna
09.2018 - mąż nadal oligoasthenoteratozoospermia, morfologia 0%
07.2018 - endometrioza st.II laparoskopia
11.2017 - mąż oligoasthenoteratozoospermia, morfologia 0%
12.2016 - prolaktyna 1165 mlU/I -