kasia12323 wrote:
Zrobiliśmy wyniki HBA i fragmentacje i oto wyniki
hba-84%.
fragmentacja DNA-33%. lekarz kazal zrobic badanie nasienia jeszcze w innym laboratorium wiec po kilku dniach zrobilismy takze badanie nasienia wyniki z
12.12 20.12
morf 3% 2%
ilosc 56mln 54mln
w 1ml 16mln 14,15mln
ruch post. 62% 16,36%
plem ruchome 68% 44,55%
co moze byc przyczyna tak pogorszonych wynikow w tak krotkim czasie
Pomijając ruch to wyniki są prawie identyczne. Powodów może być mnóstwo, ale najbardziej prawdopodobny to taki, że jakość nasienia nie jest stała. Zmienia się w sumie każdego dnia, może nie jakoś diametralnie, ale jednak zmienia. Drugi powód to badanie w innym laboratorium, być może na innych maszynach, na pewno przez innych laborantow. Nie wiem czy wiesz, ale podczas badania nasienia nie bada się całości, a jakas cześć np 300 sztuk i mnozy ten wynik przez ogół. Co oznacza, że raz laborant mógł trafić na lepsze skupisko plemników, a raz na gorsze.
Kolejna rzecz to czy ilość dni bez seksu była taka sama przed pierwszym i drugim badaniem. Ilość stresu, wypitych płynów, jak partner spędzał dni przed badaniami, może przed którymś był bardziej aktywny, to wszystko wpływa na plemniki.
Dziwne, że lekarz kazał Wam w tak krótkim odstępie powtórzyć badania, ponieważ najkrótszy odstęp pomiędzy wynikami powinien wynosić 14 dni. Cały proces produkcji plemników trwa 72-74 dni, a później 14 dni dojrzewają, także jak widzisz w ogóle najlepiej powtórzyć je po 3 miesiącach...
09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro.