X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Fragmentacja DNA plemnika
Odpowiedz

Fragmentacja DNA plemnika

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kasia12323 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiliśmy wyniki HBA i fragmentacje i oto wyniki
    hba-84%.
    fragmentacja DNA-33%. lekarz kazal zrobic badanie nasienia jeszcze w innym laboratorium wiec po kilku dniach zrobilismy takze badanie nasienia wyniki z
    12.12 20.12
    morf 3% 2%
    ilosc 56mln 54mln
    w 1ml 16mln 14,15mln
    ruch post. 62% 16,36%
    plem ruchome 68% 44,55%
    co moze byc przyczyna tak pogorszonych wynikow w tak krotkim czasie

age.png
  • Ewelina85 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia12323 wrote:
    Zrobiliśmy wyniki HBA i fragmentacje i oto wyniki
    hba-84%.
    fragmentacja DNA-33%. lekarz kazal zrobic badanie nasienia jeszcze w innym laboratorium wiec po kilku dniach zrobilismy takze badanie nasienia wyniki z
    12.12 20.12
    morf 3% 2%
    ilosc 56mln 54mln
    w 1ml 16mln 14,15mln
    ruch post. 62% 16,36%
    plem ruchome 68% 44,55%
    co moze byc przyczyna tak pogorszonych wynikow w tak krotkim czasie
    Pomijając ruch to wyniki są prawie identyczne. Powodów może być mnóstwo, ale najbardziej prawdopodobny to taki, że jakość nasienia nie jest stała. Zmienia się w sumie każdego dnia, może nie jakoś diametralnie, ale jednak zmienia. Drugi powód to badanie w innym laboratorium, być może na innych maszynach, na pewno przez innych laborantow. Nie wiem czy wiesz, ale podczas badania nasienia nie bada się całości, a jakas cześć np 300 sztuk i mnozy ten wynik przez ogół. Co oznacza, że raz laborant mógł trafić na lepsze skupisko plemników, a raz na gorsze.
    Kolejna rzecz to czy ilość dni bez seksu była taka sama przed pierwszym i drugim badaniem. Ilość stresu, wypitych płynów, jak partner spędzał dni przed badaniami, może przed którymś był bardziej aktywny, to wszystko wpływa na plemniki.
    Dziwne, że lekarz kazał Wam w tak krótkim odstępie powtórzyć badania, ponieważ najkrótszy odstęp pomiędzy wynikami powinien wynosić 14 dni. Cały proces produkcji plemników trwa 72-74 dni, a później 14 dni dojrzewają, także jak widzisz w ogóle najlepiej powtórzyć je po 3 miesiącach...

09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
    U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.

Naturalne starania do 12.2021, później in vitro.
  • kasia12323 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyniki robilismy tez w lipcu
    morfologia-6%
    liczba plemników-60,3mln
    w 1ml-10,1mln
    ruch szybki postępowy-50%
    plemniki zywe-67%
    mąż miał operacje zylakow powrozka nasiennego ok 1,5roku temu.
    od 3 miesiecy bral acertin. a teraz zmienilam na fertilman plus, maca, parenton.
    ja od 8 miesiecy biore clostilbegyt aby w kazdym cyklu byla szansa. jestem po 2 IUI ale jeszcze nie znamy wyniku. robione mialam w czechach bo tam tez mam ubezpieczenie i wychodza grosze za to. ale pani doktor mowi ze juz wiecej nie zrobi ze tylko in vitro. bo morfologia powinna byc 15% zeby naturalnie zajsc

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ