Hormony męzkie
-
Cześć dziewczyny! Nie znalazłam takiego wątku tutaj, dlatego pomyślałam, że go założę i zapytam. Czy wiecie jakie powinny być normy hormonów dla mężczyzn? Normy laboratoryjne to jedno, ale jakie są optymalne wyniki testosteronu, prolaktyny etc dla mężczyzn w okresie starań?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam, jeśli powinnam pytać gdzieś indziej✨ Starania od 09/24 (9 cs)
👩 31
✔ USG, cytologia, potwierdzona owulacja
✔ TSH 1,42 (Euthyrox 25 mcg + jod)
✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
⬆️ testosteron 0,54 ng/ml (norma do 0,48)
👨 36
⬇️ A i B = 30 %
⬇️ Morfologia 2 % -
Prolaktyna nisko, LH I FSH nie za wysoko, Testosteron wysoko lecz nie za wysoko. Ale niestety wydaje mi się że nie ma jakiś przedziałów dobrych, złych wyników jeżeli są w normie z labu.
Mówią że kobiety są skomplikowane ale od roku leczymy męża i więcej nie wiemy niż wiemy..Po_prostu_Ola lubi tę wiadomość
-
Sikoreczkaaa wrote:Prolaktyna nisko, LH I FSH nie za wysoko, Testosteron wysoko lecz nie za wysoko. Ale niestety wydaje mi się że nie ma jakiś przedziałów dobrych, złych wyników jeżeli są w normie z labu.
Mówią że kobiety są skomplikowane ale od roku leczymy męża i więcej nie wiemy niż wiemy..✨ Starania od 09/24 (9 cs)
👩 31
👨 36
⬇️ A i B = 30 %
⬇️ Morfologia 2 % -
Marzycielka94 wrote:Achhh właśnie nie do końca wierzę tym normom laboratoryjnym, bo przecież one są ogólnie ustalane i dla nastolatka w fazie dojrzewania i dla mężczyzny w wieku 60+, więc chciałabym się coś więcej dowiedzieć o normach dla mężczyzny w czasie starań, żeby móc się do czegoś odnieść…
Ja słyszałam teorię, że najlepiej to minimum połowa widełek dla faceta w czasie starań 😄🫢 (a im więcej tym lepiej)Marzycielka94 lubi tę wiadomość
15. cykl starań o 1. dziecko 👶🏻❤️
🐯 Ona, 28 lat – PCO/PCOS?, AMH 6,94 🤔
🦁 On, 26 lat – walka o lepsze parametry nasienia trwa (rezultaty 4 miesięcy diety, supli i ruchu):
🔹 Ilość: 25 mln → 73,4 mln 📈
🔹 Koncentracja: 11 mln/ml → 37,1 mln/ml 🚀
⚠️ Ruchliwość: A+B = 6% → 11,5% 🐢
⚠️ Morfologia: 2% → 2% (bez zmian) 😕
⚠️ Żywotność: 74% → 32% 📉
⚠️ Lepkość: było ok → teraz (++) 🤷♀️
⚠️ HBA: 43%
Dieta, suplementacja i zdrowe nawyki – tego się trzymamy! 🥗💊🏃♂️
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Chochlik12 wrote:Ja słyszałam teorię, że najlepiej to minimum połowa widełek dla faceta w czasie starań 😄🫢 (a im więcej tym lepiej)✨ Starania od 09/24 (9 cs)
👩 31
👨 36
⬇️ A i B = 30 %
⬇️ Morfologia 2 % -
Marzycielka94 wrote:Podoba mi się ta odpowiedź, dziękuję Chochliczku 😁
❤️ 😄 mówiłam of course o testosteronie 😄Marzycielka94 lubi tę wiadomość
15. cykl starań o 1. dziecko 👶🏻❤️
🐯 Ona, 28 lat – PCO/PCOS?, AMH 6,94 🤔
🦁 On, 26 lat – walka o lepsze parametry nasienia trwa (rezultaty 4 miesięcy diety, supli i ruchu):
🔹 Ilość: 25 mln → 73,4 mln 📈
🔹 Koncentracja: 11 mln/ml → 37,1 mln/ml 🚀
⚠️ Ruchliwość: A+B = 6% → 11,5% 🐢
⚠️ Morfologia: 2% → 2% (bez zmian) 😕
⚠️ Żywotność: 74% → 32% 📉
⚠️ Lepkość: było ok → teraz (++) 🤷♀️
⚠️ HBA: 43%
Dieta, suplementacja i zdrowe nawyki – tego się trzymamy! 🥗💊🏃♂️
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
U nas po pierwszym sprawdzeniu, że hormony męża są po prostu w laboratoryjnej normie (fakt, że żadne nie były blisko dolnej ani górnej granicy) temat już w zasadzie nie wrócił u żadnego lekarza 😑 Sami też założyliśmy, że są ok i badania powtarzaliśmy jedynie przy staraniach o kolejne ciąże.
Była dosłownie jedna lekarka, która chciała majstrować przy hormonach moich i męża. U mnie przy wynikach tarczycy w normie (i to przy TSH w tej "ciążowej" normie, poniżej 2,5) kazała brać euthyrox, czym doprowadziła niemalże do nadczynności tarczycy, a na pewno do przesadnego skrócenia cyklu 😮💨 Z kolei u męża zaleciła bodajże clostibegyt (lek dedykowany kobietom), bo też ubzdurała sobie, że niektóre hormony trzeba mu sprowadzić właśnie do jakiegoś wymyślonego przez nią optimum. Natomiast drugi specjalista od niepłodności złapał się za głowę, skrytykował jej podejście w 100% i kazał nam obojgu odstawić te leki. Mówił, że pani doktor patrzy tylko na jakieś wzorcowe wartości z tabelek, a nie patrzy na pacjenta... I czas pokazał, że ten drugi lekarz miał rację 👍
Co jeszcze mogę powiedzieć w tym temacie po latach starań... Wielu lekarzy tłumaczyło, że przyczyny zaburzeń męskiej płodności są słabo zbadane i przyjęło się uważać, że w niewielkiej części są skorelowane z hormonami. W dodatku u nas jest duże prawdopodobieństwo, że bezpośrednią przyczyną była operacja jednego jądra męża na wnętrostwo w 4. roku życia - wg lekarzy takie jądro nie pracuje wcale lub pracuje nieprawidłowo i nic nie da się z nim zrobić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia, 22:07
👩❤️👨 35 lat
1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
14.02.2025 walentynkowe plamienie implantacyjne ♥️
26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
14.05.2025 kolejna wizyta
04.06.2025 II badanie prenatalne
22.10.2025 TP
_______
Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie -
Po_prostu_Ola wrote:U nas po pierwszym sprawdzeniu, że hormony męża są po prostu w laboratoryjnej normie (fakt, że żadne nie były blisko dolnej ani górnej granicy) temat już w zasadzie nie wrócił u żadnego lekarza 😑 Sami też założyliśmy, że są ok i badania powtarzaliśmy jedynie przy staraniach o kolejne ciąże.
Była dosłownie jedna lekarka, która chciała majstrować przy hormonach moich i męża. U mnie przy wynikach tarczycy w normie (i to przy TSH w tej "ciążowej" normie, poniżej 2,5) kazała brać euthyrox, czym doprowadziła niemalże do nadczynności tarczycy, a na pewno do przesadnego skrócenia cyklu 😮💨 Z kolei u męża zaleciła bodajże clostibegyt (lek dedykowany kobietom), bo też ubzdurała sobie, że niektóre hormony trzeba mu sprowadzić właśnie do jakiegoś wymyślonego przez nią optimum. Natomiast drugi specjalista od niepłodności złapał się za głowę, skrytykował jej podejście w 100% i kazał nam obojgu odstawić te leki. Mówił, że pani doktor patrzy tylko na jakieś wzorcowe wartości z tabelek, a nie patrzy na pacjenta... I czas pokazał, że ten drugi lekarz miał rację 👍
Co jeszcze mogę powiedzieć w tym temacie po latach starań... Wielu lekarzy tłumaczyło, że przyczyny zaburzeń męskiej płodności są słabo zbadane i przyjęło się uważać, że w niewielkiej części są skorelowane z hormonami. W dodatku u nas jest duże prawdopodobieństwo, że bezpośrednią przyczyną była operacja jednego jądra męża na wnętrostwo w 4. roku życia - wg lekarzy takie jądro nie pracuje wcale lub pracuje nieprawidłowo i nic nie da się z nim zrobić.✨ Starania od 09/24 (9 cs)
👩 31
👨 36
⬇️ A i B = 30 %
⬇️ Morfologia 2 % -
Czekaj, bo ja się trochę zagubiłam, może to mój mniej lotny umysł w tym stanie 🤭 Piszesz, że "wyszła za wysoka prolaktyna, progesteron, estradiol i Tsh" - co to znaczy za wysokie? Powyżej norm laboratoryjnych? Bo wcześniej zrozumiałam to w ten sposób, że wyniki są w normach laboratoryjnych, tylko normy są dość szerokie i masz wątpliwości... Tak czy inaczej, mam nadzieję, że traficie na dobrego endokrynologa, który będzie obserwował wyniki nie w oderwaniu od pacjenta 😉
Marzycielka94 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 35 lat
22.10.2025 TP
_______
Po_prostu_Ola wrote:Czekaj, bo ja się trochę zagubiłam, może to mój mniej lotny umysł w tym stanie 🤭 Piszesz, że "wyszła za wysoka prolaktyna, progesteron, estradiol i Tsh" - co to znaczy za wysokie? Powyżej norm laboratoryjnych? Bo wcześniej zrozumiałam to w ten sposób, że wyniki są w normach laboratoryjnych, tylko normy są dość szerokie i masz wątpliwości... Tak czy inaczej, mam nadzieję, że traficie na dobrego endokrynologa, który będzie obserwował wyniki nie w oderwaniu od pacjenta 😉
Po_prostu_Ola lubi tę wiadomość
✨ Starania od 09/24 (9 cs)
👩 31
👨 36
⬇️ A i B = 30 %
⬇️ Morfologia 2 % -
Marzycielka94 wrote:Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. U mojego męża wyszła za wysoka prolaktyna, progesteron, estradiol i Tsh, wszystko mamy powyżej norm. Z kolei testosteron jest mniejszy, niż połowa normy laboratoryjnej. Z jednej strony boję się brania przez niego hormonów co to się wydarzy, ale z drugiej strony przy takich odchyleniach po cichu liczę na to, że ich ustabilizowanie poskutkuje lepszymi parametrami nasienia. Czekamy aktualnie na wizytę u endokrynologa z nadzieją, że da nam jakies wskazówki…
jak wysoka prolaktyna ? nikt nie podejrzewa guza przysadki u męża ? pisze ku przestrodze, by nie lekceważyć takich wyników.👶 -
Megii_81 wrote:jak wysoka prolaktyna ? nikt nie podejrzewa guza przysadki u męża ? pisze ku przestrodze, by nie lekceważyć takich wyników.
Jesli chodzi o inicjatywę do zrobienia badań hormonalnych męża to to był nasz pomysł, kierowałam się listą badań wartych uwagi na watkach miesięcznych✨ Starania od 09/24 (9 cs)
👩 31
👨 36
⬇️ A i B = 30 %
⬇️ Morfologia 2 % -
Megii_81 wrote:a tak z ciekawości Was zapytam czy lekarze ginekolodzy zlecali Waszym partnerom badanie hormonów ? np po złych wynikach badania nasienia w tym fragmentacji ?
U mnie zlecenie hormonów zarówno mi, jak i mężowi było na pierwszej wizycie u ginekologa, już w wiadomej klinice 😔 Z tym, że z tego co pamiętam, na tę pierwszą wizytę przyszliśmy już z wynikami badania nasienia, bo mąż zrobił je sam z siebie, mając podejrzenia, że będzie problem w związku z operacją przebytą w dzieciństwie.👩❤️👨 35 lat
22.10.2025 TP
_______