X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Jakie badanie nasienia
Odpowiedz

Jakie badanie nasienia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Magda1203 Znajoma

Wysłany: 21 stycznia, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Rozpoczynam z moim partnerem walkę o dziecko i chcemy wykonać badanie nasienia. Którą metodę polecacie: komputerową czy seminogram?

Nina27 lubi tę wiadomość

• Nina27 Przyjaciółka

Wysłany: 21 stycznia, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda1203 wrote:
    Cześć. Rozpoczynam z moim partnerem walkę o dziecko i chcemy wykonać badanie nasienia. Którą metodę polecacie: komputerową czy seminogram?

Badanie seminogram rozszerzony czyli metoda komputerowa

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana
  • Magda1203 Znajoma

Wysłany: 21 stycznia, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani w rejestracji namawiała mnie na badanie gdzie plemniki są liczone manualnie (ręcznie), nie komputerowo. Sama nie wiem już co mamy robić. Chcę aby wyniki były jak najdokładniejsze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 14:25

• Nina27 Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda1203 wrote:
    Pani w rejestracji namawiała mnie na badanie gdzie plemniki są liczone manualnie (ręcznie), nie komputerowo. Sama nie wiem już co mamy robić. Chcę aby wyniki były jak najdokładniejsze

Jeśli to pierwsze badanie to chyba nie warto na razie dokładać tylko zrobić i się zorientować jak wyglada i Was sytuacja. :)

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana
  • Janina b Znajoma

Wysłany: 22 stycznia, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początek można wykonać badanie nasienia rozszerzone, wtedy masz więcej informacji, zalecane jest oddanie nasienia na miejscu w klinice, możecie iść razem, ja poszłam z partnerem i ręcznie go stymulowałam i pomogłam wyłapać całość ejakulacji do pojemnika, co nie jest takie proste bo partner ma silny wytrysk

• Magda1203 Znajoma

Wysłany: 22 stycznia, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zdecydujemy się na CASA bo z tego co czytam jest w nim badanych więcej parametrów nasienia.

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc.. pytanie może śmieszne ale
    Mąż idzie na badanie nasienia
    I teraz pytanie...
    Czy on przed wytryskism może złapać w "reke" podłożyć pojemnik i je wypuścić?
    Czy od razu ma celować w pojemnik ?

• MoniaB Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak da radę to trochę lepiej od razu do pojemnika, żeby jak najmniej ingerować i jak najmniej ich zginęło. Badają też czasem pH spermy, więc lepiej jak najmniej zaburzać. Ale jak nie da rady do pojemnika to ręka aż tak raczej nie zaszkodzi.

Poczytaj też o tym w necie. Ile dni przed postu itp. Jak była duża gorączka, choroba w ostatnich tygodniach to lepiej na razie nie badać.

37💃❤️🏃40

Bez antykoncepcji od 11.2023
    Strania intensywne od 08.2024
    IUI 02.2025

Wyniki ok.
  • Janina b Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to za pomysł żeby wyłapywać ejakulat ręką, jeżeli on ma problem z trafieniem do pojemnika to można kupić specjalną prezerwatywę i oddać całe nasienie podczas stosunku do tej właśnie prezerwatywy4

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janina b wrote:
    Co to za pomysł żeby wyłapywać ejakulat ręką, jeżeli on ma problem z trafieniem do pojemnika to można kupić specjalną prezerwatywę i oddać całe nasienie podczas stosunku do tej właśnie prezerwatywy4

"Reka" w cudzysłowiu
    Bardziej chodzi o to że w momencie dojścia naciągnąć skórę na główkę i przenieść do pojemnika ....

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ