Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Jakie badanie nasienia
Odpowiedz

Jakie badanie nasienia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Magda1203 Znajoma

Wysłany: 21 stycznia 2025, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Rozpoczynam z moim partnerem walkę o dziecko i chcemy wykonać badanie nasienia. Którą metodę polecacie: komputerową czy seminogram?

Nina27 lubi tę wiadomość

• Nina27 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2025, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda1203 wrote:
    Cześć. Rozpoczynam z moim partnerem walkę o dziecko i chcemy wykonać badanie nasienia. Którą metodę polecacie: komputerową czy seminogram?

Badanie seminogram rozszerzony czyli metoda komputerowa

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia
    ⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
    ⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana

1)2025 marzec IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
    15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
    7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 cb 💔

2) maj 2025 IVF + pICSI: 26 komórek/22 dojarzałe/x12❄️
  • Magda1203 Znajoma

Wysłany: 21 stycznia 2025, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani w rejestracji namawiała mnie na badanie gdzie plemniki są liczone manualnie (ręcznie), nie komputerowo. Sama nie wiem już co mamy robić. Chcę aby wyniki były jak najdokładniejsze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2025, 14:25

• Nina27 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2025, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda1203 wrote:
    Pani w rejestracji namawiała mnie na badanie gdzie plemniki są liczone manualnie (ręcznie), nie komputerowo. Sama nie wiem już co mamy robić. Chcę aby wyniki były jak najdokładniejsze

Jeśli to pierwsze badanie to chyba nie warto na razie dokładać tylko zrobić i się zorientować jak wyglada i Was sytuacja. :)

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia
    ⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
    ⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana

1)2025 marzec IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
    15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
    7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 cb 💔

2) maj 2025 IVF + pICSI: 26 komórek/22 dojarzałe/x12❄️
  • Janina b Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2025, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początek można wykonać badanie nasienia rozszerzone, wtedy masz więcej informacji, zalecane jest oddanie nasienia na miejscu w klinice, możecie iść razem, ja poszłam z partnerem i ręcznie go stymulowałam i pomogłam wyłapać całość ejakulacji do pojemnika, co nie jest takie proste bo partner ma silny wytrysk

• Magda1203 Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2025, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zdecydujemy się na CASA bo z tego co czytam jest w nim badanych więcej parametrów nasienia.

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego 2025, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc.. pytanie może śmieszne ale
    Mąż idzie na badanie nasienia
    I teraz pytanie...
    Czy on przed wytryskism może złapać w "reke" podłożyć pojemnik i je wypuścić?
    Czy od razu ma celować w pojemnik ?

• MoniaB Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2025, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak da radę to trochę lepiej od razu do pojemnika, żeby jak najmniej ingerować i jak najmniej ich zginęło. Badają też czasem pH spermy, więc lepiej jak najmniej zaburzać. Ale jak nie da rady do pojemnika to ręka aż tak raczej nie zaszkodzi.

Poczytaj też o tym w necie. Ile dni przed postu itp. Jak była duża gorączka, choroba w ostatnich tygodniach to lepiej na razie nie badać.

38💃💛🏃41

od 2023 - starania
    od 07.2024 - 9 x cykl stymulowany, 2 x IUI, HyCoSy - drożne

08.2025 - start IVF 👣, badanie kariotypów - poprawne
    10.2025 - stymulacja i punkcja (26 🥚 pobranych, 14 dojrzałych, 11 zapłodnionych, 5 ❄️❄️❄️❄️❄️)

🍒 11.2025 - transfer 🥺 ❄️ 3AA ✨, beta <0,1
    🍒 12.2025 - transfer nr 2, beta 9dpt: 66,45 🥺💛, 11dpt: 158 13dpt: 368, 20dpt: 6179, krwotok 6tc z wypadnięciem zarodka 💔! ❄️ 2AA
    🍒 02.2026 - transfer nr 3 ❄️ 2AB ✨, beta 1
    🍒 03.2026 - transfer nr 4 ❄️+❄️ 4BB i 4BC; 8dpt 33, 10dpt 47, 13dpt 75 ❤️‍🩹 14dpt odstawienie leków 🥲 23dpt 2570 🤯, 24 dpt usg 2 pęcherzyki 😮, 27dpt 5414, 34 dpt USG - brak serduszka 8tc 💔, 36 dpt 12900, poronienie zatrzymane

🔜 immunologia i II procedura
    _____
    AMH - 5,64 🥚 Ładne owulacje i endometrium 🍳 Celiaklia 🌾 Wymazy czyste 💯 TSH - 1,6🔅 Nasienie średnie 😔 Trombofilia: PAI-1 homo, MTHFR hetero
  • Janina b Znajoma

Wysłany: 18 lutego 2025, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to za pomysł żeby wyłapywać ejakulat ręką, jeżeli on ma problem z trafieniem do pojemnika to można kupić specjalną prezerwatywę i oddać całe nasienie podczas stosunku do tej właśnie prezerwatywy4

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego 2025, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janina b wrote:
    Co to za pomysł żeby wyłapywać ejakulat ręką, jeżeli on ma problem z trafieniem do pojemnika to można kupić specjalną prezerwatywę i oddać całe nasienie podczas stosunku do tej właśnie prezerwatywy4

"Reka" w cudzysłowiu
    Bardziej chodzi o to że w momencie dojścia naciągnąć skórę na główkę i przenieść do pojemnika ....

• Lalalala0000 Debiutantka

Wysłany: 6 marca 2025, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NOWAA122 wrote:
    "Reka" w cudzysłowiu
    Bardziej chodzi o to że w momencie dojścia naciągnąć skórę na główkę i przenieść do pojemnika ....

Ze co?
    Są.jasne instrukcje na.oddanie nasienia. Nie na zadna rękę, nasienie po wytrysku ma.miec kontakt tylko z pojemnikiem.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ