Kochane pomóżcie zinterpretować wyniki:(
-
Czas abstynencji 4 dni
czas upłynnienia 30 min
lepkość, barwa: prawidłowa
liczba plemników: 72,5 mln/ml
Ruchliwość A,B: 60%
Ruchliwość C: 10%
Nieruchome: 30%
Plemniki prawidłowe 80 %
Czy wszystko w porządku? Czy brać jakieś witaminy na poprawę nasienia?
Prosze poradźcie bo sama nie wiem juź co myslećmrth666 lubi tę wiadomość
Nadzieja545 -
Wiesz...też mamy problem z nasienia u męża. Mam badanie przed sobą i sprawdziłam parametry, u nas niby też są w normie z tego co widzę u Ciebie są o niebo lepsze od naszych. Doktorka nie uargumentowała tego w żaden sposób dlaczego dodatkowe badania? Myśmy pierwsze mieli dobre a lekarz był zdziwiony tak dużą ilością plemników. Zlecił drugi raz te same tylko w innej klinice i wyszło ich jeszcze więcej
i bądź tu mądrym...Nadzieja545 lubi tę wiadomość
-
Moja lekarka tylko zerknęła na nasze wyniki i nawet nie powiedziała czy są dobre tylko od razu że za mało szczegółowe... Tylko że u nas w okolicy robią tylko podstawowe badania nasienia:( ale wydaje się że skoro w tych podstawowych nie ma żadnych nieprawidłowości to powinna się raczej skupić na mnie. Ostatnio coś wspomniała o stymulacji jajeczkowania tylko że mąż musiał by być cały czas na miejscu a obecnie jest tylko w weekendy... Mówiła też o HSG i laparoskopii... Tylko teraz się tak zastanawiam czy to przed tą stymulacją czy po? Bo w sumie mogłabym te zabiegi porobić najpierw a potem mąż jakiś urlopik by wziął i wtedy można by spróbować tej stymulacji... oh mam już straszny mętlik w głowie:(Nadzieja545
-
nick nieaktualnyNadzieja545 wrote:Czas abstynencji 4 dni
czas upłynnienia 30 min
lepkość, barwa: prawidłowa
liczba plemników: 72,5 mln/ml
Ruchliwość A,B: 60%
Ruchliwość C: 10%
Nieruchome: 30%
Plemniki prawidłowe 80 %
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 08:53
Nadzieja545 lubi tę wiadomość
-
Staramy się 9 miesięcy w tym 4 miesiące z prowadzeniem obserwacji... hormony w normie jedynie niedobory witaminy D3 które uzupełniam już drugi miesiąc Vigantoletem. Jeśli chodzi o owulacje to na 4 cykle z mierzeniem tempki 2 z owulacją a 2 bez... Był polip na szyjce macicy ale już usunięty. Ginka mówiła że może być problem z niewydolnością ciałka żółtego w poprzednim cyklu brałam luteine i niby miało być wszystko pięknie ładnie ale wyszło jak zwykle:(Nadzieja545
-
nick nieaktualny
-
Tylko problem w tym że mąż teraz tylko w weekendy jest w domu;/ Labo które wykonuje badania robi tylko te podstawowe a jedyna osoba która robi właśnie te szczegółowe badania przyjmuje tylko w ostatnią środe miesiąca więc na razie nie ma realnej opcji zrobić tych badań niestety... Oj skomplikowane to bardzo:(
Ale bardzo dziękuje za wskazówki:*Nadzieja545 -
Wg mnie wyniki są bardzo dobre . macie 80% prawidlowych i ogromną liczbę w 1ml. My mieliśmy tylko 2% prawidlowych i to są złe wyniki
Nadzieja545 lubi tę wiadomość
-
Nadzieja545 wrote:No własnie żadnych uwag a moja lekarka powiedziała że powinniśmy zrobić bardziej szczegółowe badania nasienia... dlatego właśnie się zastanawiam po co? i czy rzeczywiście wszystko ok:/
Poniewaz to podstawowe badanie bywa czesto zafalszowane przede wszystkim zawyza morfologie -plemnika i jego ruch.....Baaardzo rzadko sie zdarza by mezczyzna mial 80%prawidlowych plemnikow..Srednio to okolo30% najwiecej bywa..Ale nie neguje byc moze malz ma ich az tyle.........Szczegolowe badanie jest komputerowe..wtedy to tak naprawde widac morfologie , ruch , aglutynacje , wady glowki , witki itd...czy leukocyty..W komputerowo wspomaganym dostajesz do reki wyniki opisane na kilku stronach...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2014, 17:40
Nadzieja545, Daisy lubią tę wiadomość
-
Dokladnie Nadziejo, tez podrzucam by zrobic komputerowe badania nasienia..tam bedziesz miala ze 30 pozycji jak nie wiecej. Ktore jak sie ruszaja, leukocyty, predkosc, zywotnosc po 1 i po 4 h, no rozne cuda. Wyniki moim zdaniem dobre, ale trzeba wejsc w szczegoly. Ile macie ml nasienia ogolnie? My mamy 680mln na 4ml
Powodzenia i koniecznie powtorzcie badania w klinice leczenia nieplodnosci, tam bedzie wszystko dokladnie
Aas co wiecej. Najpierw nasienie, najpierw!!! -