X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Mikrobiom jelitowy🦠, a jakość nasienia 💦
Odpowiedz

Mikrobiom jelitowy🦠, a jakość nasienia 💦

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 5 września, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny i chłopaki! 🙋🏻‍♀️
    Ostatnio trafiłam na kilka ciekawych opracowań naukowych dotyczących wpływu ubogiej mikroflory jelitowej na jakość nasienia. To wciąż stosunkowo nowy temat i badania są dopiero na wczesnym etapie 🫣, ale znalazłam tam sporo interesujących informacji. Ponieważ już ponad rok zmagamy się ze słabymi wynikami nasienia, każda taka wskazówka jest dla mnie naprawdę cenna. Mam wrażenie, że te artykuły rzucają nowe światło na sprawę i mogą podsunąć możliwe rozwiązania. Tym bardziej, że mój mąż faktycznie boryka się z problemami jelitowymi i ogólnie z układem pokarmowym 🤔.

Jestem ogromnie ciekawa, co o tym myślicie. Czy któraś z Was bardziej zgłębiała ten temat? Może Wasi partnerzy testowali już polecane probiotyki? 💊🦠
    Zaskoczyło mnie szczególnie to, że w jednym z badań (co prawda jeszcze na zwierzętach) zastosowany probiotyk zwiększył ruchliwość plemników aż sześciokrotnie! 😮🫢

—-

Wrzucę tutaj podsumowanie artykułów pod dyskusję:

Wpływ probiotyków i mikrobioty na jakość nasienia

W literaturze z ostatnich lat wykazano, że suplementacja probiotyków oraz specyficzna kompozycja mikrobioty jelitowej i nasiennej mogą znacząco poprawiać parametry nasienia. U mężczyzn z idiopatyczną oligoasteno- teratozoospermią podawanie probiotyków/synbiotyków skutkowało wzrostem koncentracji i ruchliwości plemników oraz poprawą morfologii nasienia . Przykładowo, Helli i wsp. (2022) zaobserwowali po 10‑tygodniowej suplementacji istotny wzrost objętości ejakulatu, liczby i ruchliwości plemników oraz wzrost całkowitej zdolności antyoksydacyjnej, przy równoczesnym obniżeniu markera peroksydacji lipidów (MDA) i wskaźników stanu zapalnego w osoczu . Podobne efekty uzyskano u mężczyzn otrzymujących synbiotyk (FamiLact), który poprawił koncentrację, ruchliwość i normomorficzność plemników oraz zmniejszył uszkodzenia DNA (fragmentację) i stres oksydacyjny . U mężczyzn po korekcji żylaków powrózka nasiennego suplementacja probiotykiem również istotnie podniosła liczbę plemników i odsetek plemników o prawidłowej morfologii w porównaniu z placebo . Wyniki te sugerują, że probiotyki łagodzą oksydacyjne uszkodzenia nasienia i stany zapalne, co przekłada się na lepsze parametry płodnościowe.

Badania na modelach zwierzęcych dają zbliżone wnioski. U szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową podawanie Lactiplantibacillus plantarum 1008 przywracało prawidłowy poziom testosteronu i poprawiało jakość nasienia (↑ ruchliwość, ↓ odsetek plemników uszkodzonych) oraz zwiększało aktywność enzymów antyoksydacyjnych i obniżało markery stanu zapalnego w jądrach . U szczurów narażonych na toksyczny wpływ mikroplastików suplementacja Lactobacillus brevis GKJOY znacząco redukowała stężenie reaktywnych form tlenu i prozapalnych cytokin, przywracając zaburzoną oś podwzgórze-przysadka-jądra oraz poprawiając jakość spermy . Podobnie u ryb Danio rerio suplementacja Bifidobacterium longum BL21 po uszkodzeniu cyklofosfamidem skutkowała wzrostem masy jąder, zwiększeniem liczby i żywotności plemników oraz obniżeniem ich fragmentacji DNA . Również w eksperymentach na myszach dwie mieszanki probiotyków (komercyjna Vivomixx® lub kombinacja L. rhamnosus GG + F. prausnitzii) zwiększyły odsetek plemników o prawidłowym kształcie i poprawiły morfometrię główki plemników . W badaniach na kurach hodowlanych suplementacja bakterią Pediococcus acidilactici dawką ~10^9–10^10 CFU/mL systematycznie poprawiała parametry nasienia (wzrost ruchliwości, żywotności, potencjału mitochondrialnego oraz objętości ejakulatu) przy jednoczesnym zmniejszeniu śmierci komórkowej i deficytów protaminy . Wykazano też wzrost antyoksydacyjnej pojemności jąder i korzystną regulację genów związanych z rozwojem jąder. W sumie, niezależnie od gatunku zwierząt, działanie probiotyków wiąże się z poprawą liczebności i jakości plemników oraz obniżeniem stresu oksydacyjnego i parametrów zapalnych w układzie rozrodczym .

Rola mikrobioty nasiennej została także podkreślona w wielu analizach porównawczych: próbki nasienia o dominującym udziale Lactobacillus cechowały się lepszymi parametrami plemników, natomiast większa liczebność takich bakterii jak Prevotella, Enterococcus czy E. coli wiązała się ze spadkiem liczby i ruchliwości plemników oraz wzrostem fragmentacji DNA . Na przykład w przeglądach zauważono, że Lactobacillus w nasieniu koreluje z normalną morfologią plemników i niższym poziomem stresu oksydacyjnego , podczas gdy kolonizacja patogenów (np. Staphylococcus aureus, E. faecalis) sprzyja hamowaniu ruchliwości i uszkodzeniom genetycznym plemników . W badaniach klinicznych krótkoterminowa terapia L. rhamnosus z B. longum u mężczyzn z asthenozoospermią poprawiła jakość nasienia i znacznie obniżyła fragmentację DNA i markery oksydacyjne . Związki metabolitów mikrobiomu (np. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych SCFA, metabolitów tryptofanu/serotoniny) są podejrzewane o pośredniczenie w oddziaływaniach mikrobiota–nasienie, choć mechanizmy te wymagają dalszego badania .

Mechanizmy działania osi jelito–jądro

Obecnie postulowany mechanizm wpływu mikrobiomu jelitowego na układ rozrodczy (tzw. oś jelito–jądro) obejmuje kilka głównych dróg: regulację hormonalną, immunologiczną i metaboliczną. Mikrobiota jelitowa uczestniczy w przekształcaniu hormonów płciowych (poprzez enzymy HSD) oraz modulowaniu sprzężenia jelitowo-wątrobowego hormonów estrogennych i androgenów, co wpływa na oś podwzgórze-przysadka-jądra i poziom testosteronu . Dodatkowo, bakterie jelitowe wytwarzają metabolity (SCFA, indole, serotonina) mogące oddziaływać na komórki Leydiga i spermatogenezę (np. przez regulację stężenia Ca^2+ czy metabolizm energozależny plemników) . Dysbioza jelitowa zwiększa przepuszczalność jelit, prowadząc do endotoksemii (LPS) i przewlekłego stanu zapalnego – aktywacja receptorów TLR4 i produkcja cytokin prozapalnych w organizmie hamuje funkcję jąder i nasilenie stresu oksydacyjnego . Probiotyki mogą przeciwdziałać tym patomechanizmom: suplementacja obniża poziomy wolnych rodników i cytokin zapalnych, wzmacnia barierę jelitową i wspomaga równowagę hormonalną . Podsumowując, dotychczasowe badania wskazują, że probiotyki korzystnie modyfikują mikrobiom jelitowy/nasienny i łagodzą oksydacyjno-zapalne uszkodzenia w układzie rozrodczym, co przekłada się na poprawę liczby, ruchliwości, morfologii oraz integralności DNA plemników .

Kluczowe wnioski: Wybrane szczepy probiotyczne – zwłaszcza z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium – wielokrotnie udokumentowano jako korzystne dla parametrów nasienia. Przykładowo, podawanie L. rhamnosus CECT8361 z B. longum CECT7347 w badaniu klinicznym zwiększyło ruchliwość plemników ok. 6-krotnie . Mieszanki probiotyczne zawierające L. casei, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. acidophilus, B. breve, B. longum, S. thermophilus poprawiały zarówno ruchliwość, jak i morfologię plemników . W badaniach na zwierzętach wykazano z kolei, że L. rhamnosus PB01 (DSM 14870) podawany myszom zwiększa odsetek plemników ruchliwych oraz ich prędkość , a kombinacja L. rhamnosus GG z F. duncaniae A2-165 poprawiała morfologię plemników . Ogólnie, skuteczność probiotyków w poprawie morfologii i ruchliwości była związana m.in. z ich działaniem antyoksydacyjnym i ochroną materiału genetycznego plemników .

Przykładowe artykuły:
    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11854939/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10289028/

https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2024.1371667/full

https://www.nature.com/articles/s41598-024-51686-4?utm_source=chatgpt.com

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10244769/

https://mefj.springeropen.com/articles/10.1186/s43043-024-00181-x

Fler, Dotipik, ferrytynka25, Piękno lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze od 01.24 🤍🤰🏻
    Rest 😴😴😴
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 8 września, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12, jestem pełna podziwu Twojego zaangażowania.
    Mam nadzieję, że Wam się uda✊️❤️

Chochlik12 lubi tę wiadomość

• ferrytynka25 Ekspertka

Wysłany: 10 września, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochliku przycupnę tu z Tobą, ponieważ mój mąż jak może pamiętasz z poprzednich wątków również ma kiepskie wyniki oraz od ponad dwóch lat boryka się z problemami jelitowymi. Dziękuję że podzieliłaś się z nami taką informacją. Czy rozmawialiście już z jakimś lekarzem na ten temat? Generalnie ja już na jednej z pierwszych wizyt u swojej aktualnej Pani dr dowiedziałam się, że problemy z układem pokarmowym mężczyzny mogą mieć pośredni wpływ na jakość nasienia. U nas aktualnie dieta (skupiliśmy się na tym teraz najbardziej i staramy się jeść jak najzdrowiej) oraz dawka supli.💊
    Czy wiecie jakie podłoże jest tych problemów zdrowotnych? U mojego męża w głównej mierze był to stres...

👩 28 👨 30 🐶8
    16CS ✨👶
    Odstawienie AH - wrzesień 2023 r.
    Suple💊
    Hormony w normie ✅
    Niska Ferrytyna (2023 19🔻--> 2025 42💪)
    Owulacje potwierdzone monitoringiem ✅
    Lipiec 2025 - Torbiel krwotoczna
    Cytologia – w normie 💪 ✅
    🔬 MUCHA - Grudzień 2024 Ureaplasma urealyticum --> Styczeń 2025 czysto (Leczenie Doxycylina ja + mąż👩👨)✅
    - USG piersi ✅

👨
    Morfologia 2%⚠️
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 12 września, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ferrytynko, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale robię sobie detoks od forum. ☺️

Rozmawialiśmy z różnymi lekarzami, ale bez jakiś wniosków niestety... Wszyscy się zgodzili z tym, że to może obniżać parametry nasienia (chociażby pod kątem wchłaniania składników odżywczych). Jednak gastrolog powiedział, że się na płodności nie zna, a androlodzy że nie znają się na jelitach… także pogadane… 🤣

Super, że wprowadziliście dietkę i suple! Macie już jakąś poprawę w parametrach? Czyli u Twojego też są jakieś problemy z jelitkami i jest to spowodowane stresem?

My poszukujemy jeszcze odpowiedzi…
    Mój mąż miał wycięte 2 polipy z jelita (na szczęście nie szkodliwe), ale podczas gastroskopii wyszedł mu stan zapalny żołądka i helicobacter. Podleczył helikoptera 🚁, widać trochę poprawy w samopoczuciu, ale niestety dalej dokucza mu ból brzucha, problemy z 💩.
    Mamy podejrzenie, że u Niego nałożyło się kilka aspektów i helicobacter był jednym z nich.
    Czeka Go w poniedziałek badanie na SIBO (to podobno też obniża parametry nasienia!!), zobaczymy czy coś nie tu... 😄 i mamy jeszcze pomysł na szczegółowe badanie pasożytów, bo podstawowe robiliśmy, ale tylko z jednej próbki, a teraz chcemy z 3 i w pełnię księżyca (to jest głupie, ale podobno to działa przez cykl życia pasożytów…) 😂😂🤣

Trochę już nie mamy więcej pomysłów, ale coś tam ewidentnie nie działa i mam takie wewnętrzne przekonanie, że stan zapalny w którym być może mój mąż jest po prostu obniża te parametry. 😅 Podobno też ruchliwość jest pierwszym parametrem, który leci na łep na szyję w kontekście jelit…

Rest 😴😴😴
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 12 września, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i też ciekawe kurde jest to, że przez poprawę diety wyprowadziliśmy niektóre parametry na prostą 🥹

Ilość: 25 mln → 73,4 mln
    Koncentracja: 11 → 37 mln/ml
    Ruchliwość A+B: 6% → 11,5% 🐢

To mi daje takie myśli, że kurczę może coś rzeczywiście współgra z tym układem pokarmowym.

ferrytynka25 lubi tę wiadomość

Rest 😴😴😴
    __

• ferrytynka25 Ekspertka

Wysłany: 15 września, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochliku, spokojnie ja też często robię sobie przerwy lub tylko czytam zza krzaka.
    Jesteśmy jeszcze przed powtórzeniem badań. Zaplanowaliśmy sobie na jesień powtórkę (z nadzieją, że uda się latem😅). Kolejny nieudany cykl sprawił, że nabrałam ogromnej niechęci do wszelkich badań, monitoringów itp.
    Natomiast dla świętego spokoju postanowiłam, że zrobimy dodatkowo fragmentację DNA plemnika i test HBA, czyli dodatkowe badania zgodnie ze wskazaniem lekarza.
    Póki co zatem ciężko stwierdzić, czy jest jakaś poprawa. Wstępnie umówiony jest pod koniec września, więc na pewno wrócę z odpowiedzią.☺️ U nas ruchliwość jest okej A+B 54%, ale obniżona morfologia.

Jeśli chodzi o zdrowie męża - długa historia, raczej wszystkie te problemy są spowodowane bardzo traumatycznym dzieciństwem, trochę też nieodpowiednią dietą (nie miał go kto przypilnować, zanim poznał mnie😅 i ogólnie miał trochę pod górkę w życiu...☺️ Miewał też stany zapalne - zapalenie żołądka i dwunastnicy, helicobacter oraz wrzoda, którego na szczęście udało się wyciszyć farmakologicznie. W ubiegłym roku podczas kolonoskopii wyszły uchyłki na esicy (też zmagał się często z bólem brzucha), więc może warto również u Was wykonać dodatkowo kolonoskopię? Jeśli mogę zapytać, to gdzie robicie takie badanie pod kątem SIBO i szczegółowe badanie pod kątem pasożytów?

👩 28 👨 30 🐶8
    16CS ✨👶
    Odstawienie AH - wrzesień 2023 r.
    Suple💊
    Hormony w normie ✅
    Niska Ferrytyna (2023 19🔻--> 2025 42💪)
    Owulacje potwierdzone monitoringiem ✅
    Lipiec 2025 - Torbiel krwotoczna
    Cytologia – w normie 💪 ✅
    🔬 MUCHA - Grudzień 2024 Ureaplasma urealyticum --> Styczeń 2025 czysto (Leczenie Doxycylina ja + mąż👩👨)✅
    - USG piersi ✅

👨
    Morfologia 2%⚠️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ