Coraz częściej do gabinetów ginekologicznych oraz poradni leczenia niepłodności zgłaszają się pary, u których pozornie nie ma przeszkód do zajścia w ciążę, jednak przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa. Gdzie tkwi problem? Czy nietolerancje pokarmowe mogą wpływać na obniżenie płodności?
Dlaczego coraz częściej u wielu par obserwujemy stan tak zwanej obniżonej płodności? Odpowiedź jest nieprosta – niepłodność to nieświadome konsekwencje współczesnego stylu życia, czyli późnego wieku starania się o potomstwo, niewłaściwego odżywiania i barier psychologicznych. Pośpiech, stres, absorbująca praca, czy „odkładanie dzieci na później” sprawiają, że nie zastanawiamy się nad negatywnymi skutkami zdrowotnymi i zmniejszającymi się możliwościami na posiadanie potomstwa.
Zasadniczo warto zrozumieć, że przyczynami zaburzeń płodności żeńskiej są często choroby przewlekłe, których rozpoznanie i właściwe leczenie pozwala na przywrócenie prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Ogromne znaczenie ma również psychika. Psycholog Magdalena Chorzewska radzi, aby zadbać o zdrowie psychiczne i dojrzałe relacje sprzyjające płodności. Więcej już wkrótce w kolejnym artykule pt. “Psychika a płodność”.
Odżywianie a płodność
W ostatnich latach coraz częściej mówi się, że niewłaściwe odżywianie przyczynia się do powstawania zaburzeń płodności oraz występowania wielu objawów i chorób przewlekłych, które dotąd nie były kojarzone przyczynowo ze stosowaną dietą. Często są to choroby o podłożu immunologicznym jak: autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (choroba Hashimoto) czy endometrioza, ale także insulinooporność, hiperprolaktynemia, zespół policystycznych jajników i wiele innych.
Niestety układ odpornościowy coraz częściej jest przeciążony spożywanymi pokarmami (antygenami pokarmowymi) i rozpoznaje je jako wroga (nietolerowane pokarmy). I choć naukowcy twierdzą, że odpowiednio zbilansowana dieta ma duże znaczenie w leczeniu niepłodności oraz stanowi właściwą profilaktykę zdrowia przyszłych rodziców, medycyna dotychczas nie wypowiedziała się jasno i wyraźnie, czy nietolerancja pokarmowa ma związek z zaburzeniami płodności. Co więcej, sam problem powstawania schorzeń obniżających płodność w wyniku spożywania pokarmów nietolerowanych nie jest rozpowszechniany w praktyce lekarskiej. A tak naprawdę z immunologicznego punktu widzenia cudem jest, że człowiek w ogóle może przeżyć proces jedzenia współczesnej wysoko przetworzonej (hiperalergennej) żywności.
Nietolerancja pokarmowa
Dlaczego rozpoznanie nietolerancji pokarmowej powinno stanowić ważny aspekt naszego zdrowia? Mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem sytemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG). Powstające immunotoksyny, czyli kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG i fragmentów białek pokarmowych wywierają szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu i układu rozrodczego.
Długotrwałe i nieświadome spożywanie nietolerowanych pokarmów indukuje stan zapalny w organizmie (ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach), przyczynia się do powstawania licznych chorób przewlekłych i zaburzeń płodności. Jedną z metod terapii niepłodności i schorzeń autoimmunologicznych jest zmiana modelu odżywiania w oparciu o wynik wiarygodnej diagnostyki nietolerancji pokarmowej IgG-zależnej.
Czym jest wiarygodna diagnostyka? Testy na nietolerancje pokarmowe
Warto postawić na wiarygodność testu. Należy pamiętać, że nowe technologie i testy diagnostyczne wymagają ścisłej współpracy z departamentami badawczymi uczelni wyższych oraz spójnego i zintegrowanego podejścia na każdym etapie choroby tak, aby najlepiej pomagać pacjentom.
Po pierwsze wiarygodność diagnostyki laboratoryjnej zależy od prawidłowej logistyki badanego materiału biologicznego. Coraz częściej na rynku polskim oferowane są testy na nietolerancje pokarmowe z wadliwymi procedurami już w początkowym procesie diagnostyki (między innymi pobieranie, przechowywanie i transportowanie próbki krwi włośniczkowej z palca). W celu wykonania badań laboratoryjnych “z krwi” udajemy się do punktu pobrań, tak samo dla oznaczenia pokarmowo-swoistych IgG należy pobrać krew żylną przez wykwalifikowany personel medyczny w punkcie pobrań.
Po drugie wiarygodność diagnostyki laboratoryjnej zależy także od metodologii wykonywania testu, jakości odczynników laboratoryjnych, sprzętu diagnostycznego oraz oprogramowania. Wiarygodna diagnostyka nietolerancji pokarmowej powinna obejmować wszystkie cztery podklasy IgG łącznie. Badania oceniające pokarmowo-swoiste IgG tylko w podklasie IgG4 są niewystarczające do diagnozowania nietolerowanych pokarmów z uwagi na prawdopodobieństwo występowania wyników fałszywie ujemnych. Aby tego uniknąć, warto skorzystać z wiarygodnego testu, np. BLUE CARE™(180+), zapewnia on multidyscyplinarne podejście do szybkiej, skutecznej i dokładnej diagnostyki nietolerancji pokarmowej IgG- zależnej o najwyższej jakości. O wiarygodności diagnostyki medycznej stanowią mądrzy i doświadczeni ludzie – wykwalifikowany zespół specjalistów respektujących przestrzeganie zasad medycyny opartej na faktach (EBM,ang. evidence based medicine), dla których najważniejsze jest zdrowie pacjentów.