X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Mikroskopowa warikocelektomia - strach przed zabiegiem
Odpowiedz

Mikroskopowa warikocelektomia - strach przed zabiegiem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kuba Debiutantka

Wysłany: 7 kwietnia, 01:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim, napisałem tę wiadomość również w poście stricte o żylakach powrózka nasiennego. Bardzo zależy mi na odpowiedziach / perspektywie / doświadczeniach, dlatego pozwalam sobie umieścić wiadomość o podobnej treści także tutaj. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i mam nadzieję, że nie zaśmiecam forum.

Zmagam się z żylakami powrózka nasiennego z lewej strony. Chciałbym wyleczyć je metodą mikrochirurgiczną. W angielskojęzycznym internecie przeprowadza się tę operację głównie w znieczuleniu ogólnym, a konsultując z polskimi urologami - robione jest to w znieczuleniu miejscowym. Ogromnie się boję, do takiego stopnia, że nie mogę zasnąć bez jakiegoś środka na uspokojenie. Byłaby to pierwsza operacja w moim życiu, nie licząc wyrywania ósemki które trwało może ze 3 minuty. Czy ktoś byłby uprzejmy opowiedzieć jak wygląda przebieg takiego zabiegu i czy podanie znieczulenia miejscowego oraz potem tok operacji jest jakkolwiek nieprzyjemny / bolesny? Czy igła znieczulająca trafia bezpośrednio w jądro? Innymi słowy: czy jest to zabieg przeprowadzany spokojnie i "kulturalnie" jak założenie plomby u dentysty, czy wiąże się on mimo wszystko z jakimś elementem bólu w trakcie? Czy nie boli na przykład moment "wyciągania" tych wszystkich żył na zewnątrz? Tego ogromnie się obawiam. Czy macie inne słowa otuchy albo rady? Dziękuję i pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia, 01:19

• Kuba Debiutantka

Wysłany: 11 kwietnia, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Błagam, niech ktoś odpowie. Jestem przerażony :(

• Dotipik Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba, nie powiem Ci jak przebiega taka operacja. Czy lepsze takie czy gorsze znieczulenie. Podejdź do tego tak: jest to operacja planowana, czyli lekarze będą do tego przygotowani. Nie będą robić tego pierwszy raz.
    Dla nich to codzienność. Umow się na wizytę prywatną do urologa co ma zrobić Tobie zabieg, zapytaj się o wszystko co Cię niepokoi i martwi. Powodzenia:) może być tak: "5 minut stresu i lata chwały"

• Kuba Debiutantka

Wysłany: 12 kwietnia, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dotipik, czuję się podbudowany. To moja pierwsza styczność z zabiegami i lekarzami, stąd moje ogromne obawy.

• Dotipik Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba wrote:
    Dzięki Dotipik, czuję się podbudowany. To moja pierwsza styczność z zabiegami i lekarzami, stąd moje ogromne obawy.
    Aż Ci zazdroszczę, że to Twoja pierwsza styczność:) Nie bój się, będą się starać. Mój mąż miał wycinane migdalki i lekarz powiedział, że będzie miał znieczulenie miejscowe (zeby zrobic szybciej), a jak przyszło co do czego to miał pelne znieczulenie. Dużo osób Go straszyło jaki to będzie ból itp. A finalnie miał dwa tygodnie zwolnienia, jadł lody, zblendowane deserki itp.. Aod tamtej pory ani razu nie był chory:)

• Kuba Debiutantka

Wysłany: 13 kwietnia, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale chyba nie wzięli Twojego męża z zaskoczenia, prawda? :) Zakładałbym że przygotowanie do operacji w znieczuleniu ogólnym jest dużo bardziej złożone? Właśnie jeżeli chodzi o ból pooperacyjny to jestem pewien że będzie dobrze. Ale sama myśl o przejściu zabiegu przysparza mi nieprzespanych nocy.

• Dotipik Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z zaskoczenia nie wzięli:) był umówiony na termin, poszedł rano na oddział i już nie pamiętam czy tego samego dnia czy następnego dnia miał zabieg. A kiedy masz ten zabieg? Nie myśl jeszcze o nim, a przed weź może sobie coś na uspokojenie. Pomyśl sobie o dzieciach z Ugandy w jakich warunkach zyją:) to takie zabiegi jak u nas są "kulturalne". Jestem taka mądra ale sama też się zawsze denerwuje:))) powodzenia

• Kuba Debiutantka

Wysłany: 14 kwietnia, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam jeszcze daty, dopiero konsultuję się z różnymi urologami, próbuję wybadać którym zależy na dobrobycie pacjenta bardziej niż innym :) Dzięki i dużo zdrówka dla Ciebie i Męża

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ