X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Morfologia po kilku dniach od oddania nasienia
Odpowiedz

Morfologia po kilku dniach od oddania nasienia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Agula Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Mam pytanie które mnie nurtuje..
    Dziś mój mężczyzna poszedł na ponowne badanie nasienia - jakież było moje zdziwienie jak mi powiedział, że wyniki mają być za tydzień dopiero. Zdziwiło mnie to, bo wiem, że nasienie bada się od razu...
    Zadzwoniłam do laboratorium w którym je robił z pytaniem z czego to wynika i pani mi powiedziała, że wszystkie podstawowe parametry robią oczywiście od razu ale jeśli chodzi o morfologię to nie ma takiej konieczności bo robią rozmaz na płytce, przechowują to i jak mają wolną chwilę to sprawdzają właśnie ten parametr..
    I tak się zastanawiam czy takie coś jest miarodajne? Pani powiedziała, że takie badanie można wykonać na tej próbce nawet po pół roku.. Może ktoś ma doświadczenie lub wiedzę s tym temacie jak to wyglada?

33l.
    11.2016 💔 9tc
    06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
    12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
    11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.

CD138 ✅ brak stanu zapalnego
    Diagnostyka immuno ✅ OK

Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)

16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki

19.04 transfer ET z 3 doby
    ⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.

06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
    7dpt beta <2.30❌

04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
    7dpt beta <2.30 ❌

Koniec pierwszej procedury.

Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
    30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB

Angelius Provita M.P. ❤️
  • (Nie)cierpliwa Debiutantka

Wysłany: 12 października 2020, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula wrote:
    Witam.
    Mam pytanie które mnie nurtuje..
    Dziś mój mężczyzna poszedł na ponowne badanie nasienia - jakież było moje zdziwienie jak mi powiedział, że wyniki mają być za tydzień dopiero. Zdziwiło mnie to, bo wiem, że nasienie bada się od razu...
    Zadzwoniłam do laboratorium w którym je robił z pytaniem z czego to wynika i pani mi powiedziała, że wszystkie podstawowe parametry robią oczywiście od razu ale jeśli chodzi o morfologię to nie ma takiej konieczności bo robią rozmaz na płytce, przechowują to i jak mają wolną chwilę to sprawdzają właśnie ten parametr..
    I tak się zastanawiam czy takie coś jest miarodajne? Pani powiedziała, że takie badanie można wykonać na tej próbce nawet po pół roku.. Może ktoś ma doświadczenie lub wiedzę s tym temacie jak to wyglada?

W laboratorium wykonuje się specjalne preparaty, które są zazwyczaj barwione i utrwalane. Gwarantuje to ich wielomiesięczną a nawet wieloletnią trwałość. Ocena takiego preparatu po kilku dniach jest jak najbardziej w porządku i nie wpływa negatywnie na jakość wyniku.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ