Parena czy Macierzynstwo?
-
nick nieaktualnyWitam serdecznie
Mam pytanie do dziewczyn z Krakowa lub osob ktore korzystaly z klinik jak Parens lub Macierzynstwo...
W ktorej z wyzej wymienionych klinik bardziej polecacie robic badanie nasienia ?
Maz dwa razy wykonywal badanie w Parens
Pierwszy wynik byl z zanizonymi parametrami...
Po 3 msc suplementacji powtorzyl badanie ale niestety morfologia nie zostala wykonana ze wzgledu na tylko pojedyncze plemniki w nasieniu...
Przed wizyta u lekarza ma dla pewnosci powtorzyc jeszcze jedno badanie i zastanawiamy sie czy dla porownania nie sprobowac w Macierzynstwie...
Jakie macie opinie co do badan w powyzyszych klinikach?
Bede wdzieczna za odpowiedz -
Macierzyństwo polecam, w Parens przeszliśmy podobną historię z wynikami. W sumie to straciliśmy tylko kasę za coś czego nie zrobili. Czyli nie zbadali nasienia bo według nich było za mało, wręcz przeciwnie w macierzyństwie. Mąż zawsze ma małą ilość nasienia bo mój cukrzyk tak ma i koniec Dla pewności zbadajcie hormony, bo my trafiliśmy ostatnio na okres w którym mój mąż nie miał nasienia w ogóle i hormony to potwierdziły. Testosteron, tsh i lh.04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
10.2018 - 5 tyg. i 3 dni ciąża biochemiczna
09.2018 - mąż nadal oligoasthenoteratozoospermia, morfologia 0%
07.2018 - endometrioza st.II laparoskopia
11.2017 - mąż oligoasthenoteratozoospermia, morfologia 0%
12.2016 - prolaktyna 1165 mlU/I -
nick nieaktualny
-
Pracowita pszczółka wrote:Macierzyństwo polecam, w Parens przeszliśmy podobną historię z wynikami. W sumie to straciliśmy tylko kasę za coś czego nie zrobili. Czyli nie zbadali nasienia bo według nich było za mało, wręcz przeciwnie w macierzyństwie. Mąż zawsze ma małą ilość nasienia bo mój cukrzyk tak ma i koniec Dla pewności zbadajcie hormony, bo my trafiliśmy ostatnio na okres w którym mój mąż nie miał nasienia w ogóle i hormony to potwierdziły. Testosteron, tsh i lh.09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro. -
Ewelina85 wrote:Pracowita pszczółka mam do Ciebie pytanie troszkę z innej beczki, jeśli mogę oczywiście Widzę w Twojej stopce, że mąż ma morfologię 0%, niestety mój też, wiemy o tym od niedawna, ale każde powtórzone badanie daje taki sam wynik. Czy konsultowaliście to z lekarzami? Co sugerują? Dodam, że zoperowaliśmy żpn, hormony, kariotypy, posiewy, bakterie - wszystko ok. Najprawdopodobniej czeka nas in vitro, ja jutro mam histeroskopię i ruszamy, jednak zastanawiam się czy in vitro ma sens, gdy nie ma ani jednego prawidłowego plemnika (100% wady główki u nas).Kariotypy ok, Mthfr +v (R2) heterozygotyczne
Nk - 13%, kiry AA/hlac c1,
Allo 28,5%, Ana - ujemne
Starania od lipiec`18
AMH 4,63 ng/ml
Euthyrox 75mg
Nasienie:
styczeń'19- morfologia 0%
marzec'19 - morfologia 8%
CB - wrzesień'18 (6t*), kwiecien'19(5t), kwiecien' 20(5t)
ICSI maj' 19 (14 pobranych i zapłodnionych, jeszcze 4 ❄️)
1 transfer 27.07.19 - 4.1.1 -złe przyrosty bety. Mały pęcherzyka do tygodnia ciąży. Aniołek (8t*).
2 transfer 26.10.19 - 4.1.1 9dpt - 241,5/11dpt - 478/14dpt - 1260 (2x9t*)
3 transfer 18.06.20- 8dpt beta 0,2
Ciąża naturalna czerwiec'20 - pusty pęcherzyk (9t*)
4 transfer 21.11.20- pusty pecherzyk (9t*)
5 transfer 07.04.21 - 10t*
To nie walka to wojna, a ja już się poddaje... -
Lekarz powiedział, że mamy się nie sugerować morfologią 0% i nie czekać na upragnione 3%. Ze wszystkich badań na przełomie ostatniego roku wynika, że plemniki w nasieniu są i w tych mln znajdą się odpowiednie. Mieliśmy spróbować z inseminacją ale po ciąży biochemicznej czekam aż mój organizm się zregeneruje, brak pęcherzyków wiodących. Jeśli nam się nie uda to pozostaje nam tylko in vitro. Mój ma wykluczone żpn 3 razy miał robione usg po tym kątem, kariotypy ok, posiewy ok. Jest cukrzykiem insulinozależnym i organizm niszczy nasienie.
Chromatyna, przeciwciała przeciwplemnikowe (mar test) HBA były do przyjęcia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 18:50
04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
Arcola wrote:Hej, mój też ma morfologie na poziomie 0%, ale resztę parametrów ma w normie. Po wizycie u androloga dostał witaminy na poprawę morfologii i dopiero jakby się nic nie poprawiło to miał zrobić badania hormonalne. Póki co my jesteśmy skwalifikowani do invitro. Na kolejne badania żeby sprawdzić czy jest poprawa idziemy w piatek. Z tego co dziewczyny pisały to robi sie też fragmentacje DNA plemnika. I jeśli ona wyjdzie dobra to nawet przy morfologii 0 jest szansa na zapłodnienie. Mój też ma 100% wad główki.09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
16.11.2018 operacja żylaków
12.2018 wyleczona ureaplasma
04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%, późno zoperowane obustronne wnętrostwo
U mnie brak powodu niepowodzeń (według lekarzy), mnie osobiście niepokoją plamienia 8-9 dni po owulacji, krótkie cykle.
Naturalne starania do 12.2021, później in vitro. -
nick nieaktualnyU nas maz badal nasienie wyszlo 29mln przy normie 39
I komcentracja 7 przy normie od 15
Reszta parametrow tez zanizona
Rowniez najwieksze wady glowki...
Dostal suplementy
Jadl regularnie zdrowo sie odzywia nie pali alko zadko...
Powtorzylismy badanie po 3 miesiacach a tutaj wynik szok : nie wykonano morfologi z powodu tylko pojedynczych plemnikow w nasieniu...
Jest umowiony do lekarza zeby wiedziec co dalej
Zrobic badania hormonalne plus badania w kierunku zylakow...
Przed wizyta ma jeszcze zrobic jedno badanie dla pewnosci...
Ale szok mielismy nadzieje na poprawe a tutaj takie cos ... -
Ewelina85 wrote:Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nam nie kazał jeszcze robić fragmentacji, tylko brać suplementy i za miesiąc powtórzyć badanie ogólne + morfologia. Nie powiedział też co dalej, bo zapewne to zależy od wyniku. Jednak nie wierzę w poprawę, bo to będzie 5 miesięcy po operacji i 7 miesiący brania supli, skoro jeszcze nic się nie zmieniło to te 4 tygodnie też pewnie nic nie zmienią. Rozumiem, że jeśli fragmentacja wyjdzie zła to nie dojdzie do zapłodnienia lub jeśli dojdzie to zarodek będzie uszkodzony i może dojść do wady genetycznej dziecka lub poronienia?
Mój mąż brał przez pierwsze pół roku profertil, który nie poprawił morfologii. Potem doszły sterydy i inne suplementy przez które nasienia nie było w ogóle. Androlog numer 3 zalecił całkowity detoks od supli i leków- za długo przyjmował. Właśnie mija 3 miesiące bez przyjmowania leków i nasienie wróciło. Uff.. musimy ponownie zbadać jakość. Mąż zamiast tabletek wcina orzechy brazylijskie i "powiedzmy", że przeszedł na dietę wspomagającą płodność.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 19:23
04.2019 "Smutek, który nie znalazł ujścia we łzach sprawia, że płaczą inne narządy."
Warunki z Parens ok, ale też zapłaciliśmy za badanie, ktorego nie wykonali, bo za mało było plemników. Kolejny raz zrobimy gdzie indziej, bo nie do końca wierzę w wynik. W Macierzyństwie nie byliśmy, to nie mam porównania. Tylko w diagnostyce jeszcze robiliśmy, ale tam po prostu trzeba skorzystać z wc.Starania od połowy 2017, czynnik męski.
AD Clinic/Angelius dr Cholewa
PICSI krótki protokół
Mamy ❄ na zimowisku
Patryk 15.04.2020 3980 g 60 cm -
Żanetka93 wrote:U nas maz badal nasienie wyszlo 29mln przy normie 39
Dostal suplementy
Powtorzylismy badanie po 3 miesiacach a tutaj wynik szok : nie wykonano morfologi z powodu tylko pojedynczych plemnikow w nasieniu...
Ale szok mielismy nadzieje na poprawe a tutaj takie cos ...
U nas było podobnie tzn. Przy pierwszym badaniu było kiepsko ale po suplementacji i zdrowym odżywianiu okazało się ze jest jeszcze gorzej. Mąż zbadał sobie tsh i okazało się ze jest dużo poza norma, tym samym prolaktyna podwyższona. Endokrynolog przepisał leki i czekamy dwa miesiące aby sprawdzić znów hormony jak spadną będzie trzeba powtórzyć badanie nasienia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 19:12
-
Żanetka93 wrote:U nas maz badal nasienie wyszlo 29mln przy normie 39
Dostal suplementy
Ale szok mielismy nadzieje na poprawe a tutaj takie cos ...Kariotypy ok, Mthfr +v (R2) heterozygotyczne
Nk - 13%, kiry AA/hlac c1,
Allo 28,5%, Ana - ujemne
Starania od lipiec`18
AMH 4,63 ng/ml
Euthyrox 75mg
Nasienie:
styczeń'19- morfologia 0%
marzec'19 - morfologia 8%
CB - wrzesień'18 (6t*), kwiecien'19(5t), kwiecien' 20(5t)
ICSI maj' 19 (14 pobranych i zapłodnionych, jeszcze 4 ❄️)
1 transfer 27.07.19 - 4.1.1 -złe przyrosty bety. Mały pęcherzyka do tygodnia ciąży. Aniołek (8t*).
2 transfer 26.10.19 - 4.1.1 9dpt - 241,5/11dpt - 478/14dpt - 1260 (2x9t*)
3 transfer 18.06.20- 8dpt beta 0,2
Ciąża naturalna czerwiec'20 - pusty pęcherzyk (9t*)
4 transfer 21.11.20- pusty pecherzyk (9t*)
5 transfer 07.04.21 - 10t*
To nie walka to wojna, a ja już się poddaje... -
Żanetka93 wrote:Witam serdecznie
Mam pytanie do dziewczyn z Krakowa lub osob ktore korzystaly z klinik jak Parens lub Macierzynstwo...
W ktorej z wyzej wymienionych klinik bardziej polecacie robic badanie nasienia ?
Maz dwa razy wykonywal badanie w Parens
Pierwszy wynik byl z zanizonymi parametrami...
Po 3 msc suplementacji powtorzyl badanie ale niestety morfologia nie zostala wykonana ze wzgledu na tylko pojedyncze plemniki w nasieniu...
Przed wizyta u lekarza ma dla pewnosci powtorzyc jeszcze jedno badanie i zastanawiamy sie czy dla porownania nie sprobowac w Macierzynstwie...
Jakie macie opinie co do badan w powyzyszych klinikach?
Bede wdzieczna za odpowiedz
Ja jakoś nie miałam okazji sprawdzić. Musisz sama pójść i zobaczyć -