Podniesienie parametrów nasienia
-
Piszę ten post na podstawie własnych doświadczeń, być może komuś się przyda. Miałem obniżone parametry w ilości i ruchliwości plemników. W pierwszej kolejności zająłem się żylakami powrózka, przeszedłem zabieg embolizacji. Po powrocie do zdrowia po zabiegu zmiana stylu życia i suplementacja. Jeśli chodzi o dietę, więcej warzyw, ryb (głównie pstrąg), orzechy brazylijskie i sok pomidorowy z olejem z czarnuszki (smak średni ale dało się pić), jagody goji. Ograniczyłem mięso i śmieciowe jedzenie. Jeśli chodzi o alkohol to też tylko sporadycznie i jeśli już to unikałem piwa. Suplementacja to: l karnityna 2000-3000 mg, wit C 1000 mg, omega 3 2000 mg, kompleks omega 3/6/9, cynk 45 mg dziennie, korzeń maca, a także witaminy i minerały kompleks. Suplementy używałem dla sportowców, firmy która miała przystępne ceny. Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, to sporo ruchu w ciągu dnia, spacery, unikanie siedzącego trybu życia. Po około trzech miesiącach po zmianie stylu życia, uzyskałem kilkukrotny wzrost ilości plemników, poprawę ruchliwości i morfologii.
Sisi30 lubi tę wiadomość
-