Forum Męskie sprawy Proszę o interpretację wyników nasienia
Odpowiedz

Proszę o interpretację wyników nasienia

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 1388 753

    Wysłany: 2 lipca 2018, 10:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia89 wrote:
    Witam Was :)
    W zeszłym tygodniu mój mąż miał pierwszy raz badanie nasienia. Zanim dostałam wynik do ręki rozmawiałam przez tel z panią Doktor z kliniki, która stwierdziła, że wynik jest bardzo dobry. Jednak ja teraz tak patrzę i zaczynam mieć wątpliwości. Może ktoś rzucić okiem?
    Z góry dziękuję :)

    https://zapodaj.net/428b0172543d7.jpg.html
    Tak jak napisane - teratozoospermoa 3% form prawidłowych. Nie jest to wynik bardzo dobry ale bardzo zly tez nie :)

    Karolcia89 lubi tę wiadomość

    👫🐶🌲
    Invimed Poznań

    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    16udvfxm2qpxf28l.png
  • Słoń_ce Debiutantka
    Postów: 15 4

    Wysłany: 2 lipca 2018, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, możecie rzucić okiem na badania męża? Suplementuje się już kilka mies l karnityną i cynkiem. Z waszych doświadczeń mylicie, że z takim małym ruchem postępowym jest szansa?
    plemniki w 1 ml 36mln >15mln
    plemniki w całym ejakulacie 73 mln >39
    kom. okrągłe 0,65 <5mln
    leukocyty pox dodatnie 0,35 <1mln
    ruch postępowy a 17% >32 w klasie a lub >40 w klasie a+b
    ruch niepostępowy b 22%
    brak ruchu 61%
    autoaglutynacja nie wystepuje
    test MAR IgG bezposredni negatywny
    plemn. żywe 77% >58%
    morfologia 9% >4

    Adry lubi tę wiadomość

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 2 lipca 2018, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    Kochana można zajść na spokojnie. Jak dla mnie wynik rewelacyjny. U nas była morfologia 4%, plemników 7 mln/1 ml, ruchu postępowego zaledwie 2% i się udało naturalnie choć trochę sie namęczyliśmy.
    Trzymam za Was kciuki!!!
    Adry możesz napisać w jaki sposób Wam się udało? Tzn, czy jakoś się wspomagaliście itd ;)

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 2 lipca 2018, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    Po pierwszym badaniu plemników było jeszcze gorzej niż opisałam wyżej. Oczywiście totalne załamanie, rozpacz, nawet do inseminacji się nie kwalifikowaliśmy, lekarz od razu wysłał nas na in vitro. Mąż trochę poczytał w internecie i znalazł kilka suplementów, które zaczął łykać (jak jestes zainteresowana to poszukam jakie). Po 3 miesiącach byłam już w ciąży. Troche fart, troche zmiana trybu życia. Dlatego nie należy się załamywać nawet przy kiepskich wynikach, bo wszystko jest możliwe :)
    No właśnie u nas morfologia skoczyła z 0% do 4%, reszta parametrów była w normie, w międzyczasie udrożniono mi jajowód a ciąży dalej nie ma...gdybyś mogła podać nazwę tych suplementów to będę wdzięczna, może wprowadzimy jakieś zmiany do naszego zestawu :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2018, 20:26

    Adry lubi tę wiadomość

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Słoń_ce Debiutantka
    Postów: 15 4

    Wysłany: 2 lipca 2018, 23:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    Po pierwszym badaniu plemników było jeszcze gorzej niż opisałam wyżej. Oczywiście totalne załamanie, rozpacz, nawet do inseminacji się nie kwalifikowaliśmy, lekarz od razu wysłał nas na in vitro. Mąż trochę poczytał w internecie i znalazł kilka suplementów, które zaczął łykać (jak jestes zainteresowana to poszukam jakie). Po 3 miesiącach byłam już w ciąży. Troche fart, troche zmiana trybu życia. Dlatego nie należy się załamywać nawet przy kiepskich wynikach, bo wszystko jest możliwe :)
    Trochę mnie pocieszyłaś, bo ja już mężowi płakałam, że na in vitro trzeba zbierać, skoro ruch postępowy jest taki niski. Jak byś mogła to ja też bym prosiła o nazwy tych suplementów :) Zastanawiałam się też nad ubichinonem, bo tu na forum przeczytałam wiele tematów i panowie stosują.

    Adry lubi tę wiadomość

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 3 lipca 2018, 08:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:

    monik ile czasu upłynelo od urożenienia jajowodu?

    Dziękuję Ci bardzo Adry za listę :) IUI mieliśmy w czerwcu i wtedy minęło pół roku od laparoskopii. A dzisiaj idę zrobić betę...i sama nie wiem...dawno nie byłam w takim zawieszeniu, bo czesto jest tak, że są jakieś przeczucia...a ja ani nie jestem na tak ani na nie, nie mam pojęcia czy mogło się udać

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 08:13

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Helenka_mała Autorytet
    Postów: 312 147

    Wysłany: 3 lipca 2018, 10:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Karolcia, szybki rachunek matematyczny pokazuje, że i tak macie ponad 16 mln plemników o prawidłowej budowie, żywych, ruchomych i zdolnych do zapłodnienia, więc ja uważam, ze wynik wcale zły nie jest (360 mln plemników to jest wynik w kategorii WOW :))
    Macie duże szanse na naturalne poczęcie. Co nie zmienia faktu, że partner powinien zacząć suplementację na poprawę budowy plemników. Jeśli po pół roku nie będzie poprawy, zastanowiłabym się nad inseminacją. Powodzenia ! :)

    rocznik '85. AMH 1,3. Starania od 06.2017.Czynnik męski. Asthenozoospermia. Morfologia 3%, FDNA 8%. Invicta Gdańsk. Pierwsze ivf: 10.11.2018 - transfer blastki 4AB; 16.11 - bHCG - 46.28; 20.11 - bHCG - 285.81; ❄❄ w zapasie
    30.07.2019 - termin porodu, dziewczynka <3
  • Słoń_ce Debiutantka
    Postów: 15 4

    Wysłany: 3 lipca 2018, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:

    slonc_ce suplementów jest tak wiele do wyboru, że z pewnością znajdziecie coś dla siebie. a Ty się badałaś? hormony ok?
    Dziękuję za nazwy na pewno się przyda, tych suplementów jest tyle, ze nie wiadomo co wybrać.
    Badałam się niedawno, ale jeszcze nie byłam z wynikami u lekarza, więc nie wiem czy ok. Robiłam:
    17 -hydroksyprogesteron 1,58 norma: 0,2-1,3
    FSH 8,14 normy: 3,5-12,5
    LH 7,55 normy: 2,4-12,6
    estradiol 35,28 norma: 12,4-233
    testosteron 45 norma: 8,40-48
    tsh 1,08

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego