Słabe nasienie i podwyższony FSH u męża
-
Witam. Problemem męża jest mała ilość plemników w nasieniu. Wszystkie badania wyszły dobrze, niestety oprócz podwyższonego FSH, które wynosi 13,33 mlU/ml. Wyczytałam, że jest to poważny problem i bardzo mnie to zmartwiło. Lekarz przepisał Tamoxifen, ale niewiadomo czy coś to da. Chciałam zapytać, czy ktoś miał podobny problem, czy udało się obniżyć FSH i czy jest jakaś szansa na naturalne poczęcie. Będę wdzięczna za rady.
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Hej po pierwsze waznyjest pelny obraz
czyli w tym samym dniu poziom ( rano ) hormonow FSH, LH, Testoseron
dwa USG jader ..jaka jest wielkosc czy nie ma zmian
generalnie podwyzszone FSH wskazuje na defekt jader..
szczere mowiac nie spotkalam sie z podawaniem samego tamoxifenu ..
zawsze jest podawany rownorzednie z testosteronemStokrotka79 lubi tę wiadomość
-
Dzięki Aniu za odpowiedź. Badania były robione rano. Testosteron był w porządku. Podwyższona była jeszcze prolaktyna, a zbadania LH lekarz nie zlecił. Zrobił też USG jąder i nic nie wykazało. Lekarz głowił się nad przyczyną tego podwyższonego FSH i mówił, że mogą to być skutki jakiś urazów w dzieciństwie, a nawet w życiu płodowym Na prawdę nie wiem już co robić, bo wcześniej mąż przez rok leczył się u innego lekarza, który bardzo dużo zaniedbał i dopiero obecny lekarz nadrabia zaległości i zleca badania.
-
jaka dokladnei ma wartosci Test i jaki wiek ??
co do LH to jest wazne.. bo to jak ono reaguje wraz z FSH moze duzo podpowiedziec.
jak bardzo hest podwyzszona PRL..wiem generalnie lekarze to olewaja..ale daje kilka wskazówek .. np w celu zbadania przysadki mozgowej.
TSH bylo badane ??
niestey powinien tez was poinformowac o tym ze wzrost FSH moze powodwac zanik procesu spermatogenezy
hormony przerobilam na wskros u mezczyzn z racji tego ze moj maz wogole nie ma plemnikow i odbywalismy dluga kuracje
jelsi chodzi o zycie plodowe.. to rozumiem ta diagnoze jest jadra sa objetosciowe male ksztaltem gruszki .. wtedy moze wkraczac czynnik genetyczny - akurat u nas ona jest bo maz ma dodatkowy chromosom 47XXY ale tu wchoi w gra pojedyncze plemniki w nasieniu / calkowita azoospermia .. + wysokie :H FSH oraz obnizony testosteron
nie wiem u kogos sie leczycie ale jak chcesz napisz wyniki tylko konkretne wartosci oraz opis badania nasienia na Naszym bocianie..pytanie do eksperta dr Wolski .. jest to jeden z najlepszych specjalistow meskiej nieplodnosci ..
odpoiwada dosc szybko nie raz tegos amego dnia albo nastepnego
co do urazow.. maz mial jakeis urazy w dziecinstwie ?? operacje w okolicach poniezj pepka ?? swinka ??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 20:09
Stokrotka79 lubi tę wiadomość
-
Mąż ma 38 lat. A wyniki badań ma następujące: testosteron 16,60 pg/ml, FSH 13,33 mlU/ml, prolaktyna 16,66 ng/ml, TSH 1,540 qIU/ml przy normie 0,270-4,200, anty-TPO 9,59 IU/ml i anty-TG 12,86 IU/ml. Co do urazów to mąż nie przypomina sobie żadnych, nie miał też operacji. Wydaje mu się, choć nie pamięta do końca, że chyba miał świnkę. Musimy zapytać rodziców. Ogólnie teraz chodzi do bardzo chwalonego lekarza, zobaczymy... Dał ten lek, ale jak sam mówił, niekoniecznie pomoże, poza tym na wyniki też trzeba sporo poczekać. Sugerował, by pomyśleć o innych rozwiązaniach, ale na razie nie zdecydowaliśmy się. Dzięki za radę, chętnie zobaczę na Naszego Bociana. A Wam jak idzie leczenie? Są jakieś postępy?
-
to był testpsteron wolny czy zwykly ?? bo troche normy mi sie zgadzaja
znaczy tak jesli chodzi oswinke nawet jelsi przechodzi ..to normlane tylko zaleznosc jest taka czy nei mial powiklan ze swinka..
unas leczenie przynioslo skutek.. choc nie w postaci dziecka
kuracja u meza faktycznie zbila FSH i LH tyle ze u moejgo M FSH siegalo 58
a testosteron . startowal z 174 przy normach 240-800
mielsimy podchodzic do mTESE czyli micro biopsji jader w poszukiwaniu plemnikow .. ale odpuscilismy wyniki doszly do norm ..ale i tak szanse na znalezienie nikły w oczach .
zdecydowalismy sie na dawce nasienia
Stokrotka79, kasiek lubią tę wiadomość
-
no to nawet spoko ..mam nadzieje ze sam tamoxifen pomoze bo w sumei ma on za zadanie blokowac wzrost tzrymam kciukki i jak mzoesz daj znac jak po kuracji moze koms i ona sie keidys przyda
-
hej dziewczyny, wyniki mojego meża wyglądają tak:
Testo : 6,16 (norma: 1,42-9,22)
LH: 9,30 (norma: 2,00-12,00)
FSH: 9,89 (norma: 1,00-8,00) !!!
PROL: 11,58 (norma: 1,60-18,80)
To wyniki z jednego badania, jutro mają być kolejne..Ania_84 lubi tę wiadomość
-
test ma ładny ... tylko to fsh i LH ;/
a jakie ma wyniki nasienia ??
geerlanie FSH ponad 9 odpowiada za to ze jest jakis defekt jader.. -
troche ciezko mi rozgryźć te badania co jest co bo robione w niemczech i wszystko po niemiecku. Ogolnie lekarz powiedział ze jest ok, tylko to fsh, ale to jeszcze nie są 100% wyniki bo takie beda jutro...
z tego co wyczytałam:
Pojemnosc : 4,2 ml (norma: powyzej 1,5 ml)
ph: 7,5 (norma: powyzej 7,2)
WHO PR : 42% (norma: powyzej 32%)
WHO NP: 10% (norma: ? )
doagnoza podana to: normozoospermia.. -
nick nieaktualnyAnia_84 wrote:to był testpsteron wolny czy zwykly ?? bo troche normy mi sie zgadzaja
znaczy tak jesli chodzi oswinke nawet jelsi przechodzi ..to normlane tylko zaleznosc jest taka czy nei mial powiklan ze swinka..
unas leczenie przynioslo skutek.. choc nie w postaci dziecka
kuracja u meza faktycznie zbila FSH i LH tyle ze u moejgo M FSH siegalo 58
a testosteron . startowal z 174 przy normach 240-800
mielsimy podchodzic do mTESE czyli micro biopsji jader w poszukiwaniu plemnikow .. ale odpuscilismy wyniki doszly do norm ..ale i tak szanse na znalezienie nikły w oczach .
zdecydowalismy sie na dawce nasienia -
Witajcie, u nas jest też problemy wysokiego FSH które wynosi 28,47- normą jest do 13,5. Czy da się coś z tym zrobić? Reszta badań:
TSH 1.347 (0,350-4,94)
Prolaktyna 20.05 (3.46-19,40)
LH 6.61 (0.57-12.7)
Testosteron 34,11 nnmol/L ( 4,94-32,01)
Dodam, że w pierwszym badaniu nasienia pojawiły się pojedyncze plemniki a już w ostatnim nic nie było. Nie wiem czy jest jeszcze nadzieja żeby ruszyć jakoś plemniki i żeby było ich więcej.mati93 lubi tę wiadomość
-
Monka9016 wrote:Witajcie, u nas jest też problemy wysokiego FSH które wynosi 28,47- normą jest do 13,5. Czy da się coś z tym zrobić? Reszta badań:
TSH 1.347 (0,350-4,94)
Prolaktyna 20.05 (3.46-19,40)
LH 6.61 (0.57-12.7)
Testosteron 34,11 nnmol/L ( 4,94-32,01)
Dodam, że w pierwszym badaniu nasienia pojawiły się pojedyncze plemniki a już w ostatnim nic nie było. Nie wiem czy jest jeszcze nadzieja żeby ruszyć jakoś plemniki i żeby było ich więcej.
Jak u was dalsze leczenie przebiegło? Udało się? -
mati93 wrote:Jak u was dalsze leczenie przebiegło? Udało się?
Też jestem ciekawa co dalej u Was. U nas FSH na poziomie 17. Póki co 0,6 mln prawidłowych plemników (3%). Ruch i żywotność w normie procentowej.
We wtorek mamy androloga chciałabym się przygotować z pytaniami.starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS? - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
FSH - 15,64
kariotyp, CFTR, usg - ok
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
10.2024 - decyzja o IVF
11.2024 - start stymulacji (menopur 150) -