Forum Męskie sprawy Słabe nasienie i podwyższony FSH u męża
Odpowiedz

Słabe nasienie i podwyższony FSH u męża

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Stokrotka79 Nowa
    Postów: 4 4

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Problemem męża jest mała ilość plemników w nasieniu. Wszystkie badania wyszły dobrze, niestety oprócz podwyższonego FSH, które wynosi 13,33 mlU/ml. Wyczytałam, że jest to poważny problem i bardzo mnie to zmartwiło. Lekarz przepisał Tamoxifen, ale niewiadomo czy coś to da. Chciałam zapytać, czy ktoś miał podobny problem, czy udało się obniżyć FSH i czy jest jakaś szansa na naturalne poczęcie. Będę wdzięczna za rady.

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej po pierwsze waznyjest pelny obraz
    czyli w tym samym dniu poziom ( rano ) hormonow FSH, LH, Testoseron
    dwa USG jader ..jaka jest wielkosc czy nie ma zmian

    generalnie podwyzszone FSH wskazuje na defekt jader..

    szczere mowiac nie spotkalam sie z podawaniem samego tamoxifenu ..
    zawsze jest podawany rownorzednie z testosteronem

    Stokrotka79 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Stokrotka79 Nowa
    Postów: 4 4

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Aniu za odpowiedź. Badania były robione rano. Testosteron był w porządku. Podwyższona była jeszcze prolaktyna, a zbadania LH lekarz nie zlecił. Zrobił też USG jąder i nic nie wykazało. Lekarz głowił się nad przyczyną tego podwyższonego FSH i mówił, że mogą to być skutki jakiś urazów w dzieciństwie, a nawet w życiu płodowym :-( Na prawdę nie wiem już co robić, bo wcześniej mąż przez rok leczył się u innego lekarza, który bardzo dużo zaniedbał i dopiero obecny lekarz nadrabia zaległości i zleca badania.

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaka dokladnei ma wartosci Test i jaki wiek ??

    co do LH to jest wazne.. bo to jak ono reaguje wraz z FSH moze duzo podpowiedziec.

    jak bardzo hest podwyzszona PRL..wiem generalnie lekarze to olewaja..ale daje kilka wskazówek .. np w celu zbadania przysadki mozgowej.
    TSH bylo badane ??


    niestey powinien tez was poinformowac o tym ze wzrost FSH moze powodwac zanik procesu spermatogenezy

    hormony przerobilam na wskros u mezczyzn z racji tego ze moj maz wogole nie ma plemnikow i odbywalismy dluga kuracje

    jelsi chodzi o zycie plodowe.. to rozumiem ta diagnoze jest jadra sa objetosciowe male ksztaltem gruszki .. wtedy moze wkraczac czynnik genetyczny - akurat u nas ona jest bo maz ma dodatkowy chromosom 47XXY ale tu wchoi w gra pojedyncze plemniki w nasieniu / calkowita azoospermia .. + wysokie :H FSH oraz obnizony testosteron
    nie wiem u kogos sie leczycie ale jak chcesz napisz wyniki tylko konkretne wartosci oraz opis badania nasienia na Naszym bocianie..pytanie do eksperta dr Wolski .. jest to jeden z najlepszych specjalistow meskiej nieplodnosci ..

    odpoiwada dosc szybko nie raz tegos amego dnia albo nastepnego :)

    co do urazow.. maz mial jakeis urazy w dziecinstwie ?? operacje w okolicach poniezj pepka ?? swinka ??



    Wiadomość wyedytowana przez autora 28 kwietnia 2015, 20:09

    Stokrotka79 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Stokrotka79 Nowa
    Postów: 4 4

    Wysłany: 29 kwietnia 2015, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż ma 38 lat. A wyniki badań ma następujące: testosteron 16,60 pg/ml, FSH 13,33 mlU/ml, prolaktyna 16,66 ng/ml, TSH 1,540 qIU/ml przy normie 0,270-4,200, anty-TPO 9,59 IU/ml i anty-TG 12,86 IU/ml. Co do urazów to mąż nie przypomina sobie żadnych, nie miał też operacji. Wydaje mu się, choć nie pamięta do końca, że chyba miał świnkę. Musimy zapytać rodziców. Ogólnie teraz chodzi do bardzo chwalonego lekarza, zobaczymy... Dał ten lek, ale jak sam mówił, niekoniecznie pomoże, poza tym na wyniki też trzeba sporo poczekać. Sugerował, by pomyśleć o innych rozwiązaniach, ale na razie nie zdecydowaliśmy się. Dzięki za radę, chętnie zobaczę na Naszego Bociana. A Wam jak idzie leczenie? Są jakieś postępy?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 29 kwietnia 2015, 11:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to był testpsteron wolny czy zwykly ?? bo troche normy mi sie zgadzaja :D

    znaczy tak jesli chodzi oswinke nawet jelsi przechodzi ..to normlane tylko zaleznosc jest taka czy nei mial powiklan ze swinka..

    unas leczenie przynioslo skutek.. choc nie w postaci dziecka :)
    kuracja u meza faktycznie zbila FSH i LH tyle ze u moejgo M FSH siegalo 58 ;)
    a testosteron . startowal z 174 przy normach 240-800 :)

    mielsimy podchodzic do mTESE czyli micro biopsji jader w poszukiwaniu plemnikow .. ale odpuscilismy wyniki doszly do norm ..ale i tak szanse na znalezienie nikły w oczach .
    zdecydowalismy sie na dawce nasienia

    Stokrotka79 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Stokrotka79 Nowa
    Postów: 4 4

    Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Testosteron wolny 16,60 pg/ml przy normie 4,50-42,00. To super, że znaleźliście rozwiązanie Waszego problemu :-) Mam nadzieję, że wszystko Wam dobrze pójdzie, czego życzę z całego serca :-)

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 29 kwietnia 2015, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to nawet spoko ..mam nadzieje ze sam tamoxifen pomoze bo w sumei ma on za zadanie blokowac wzrost :) tzrymam kciukki i jak mzoesz daj znac jak po kuracji :) moze koms i ona sie keidys przyda :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • marjotka Autorytet
    Postów: 422 277

    Wysłany: 2 czerwca 2015, 14:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, wyniki mojego meża wyglądają tak:
    Testo : 6,16 (norma: 1,42-9,22)
    LH: 9,30 (norma: 2,00-12,00)
    FSH: 9,89 (norma: 1,00-8,00) !!!
    PROL: 11,58 (norma: 1,60-18,80)
    To wyniki z jednego badania, jutro mają być kolejne..

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 2 czerwca 2015, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    test ma ładny ... tylko to fsh i LH ;/
    a jakie ma wyniki nasienia ??

    geerlanie FSH ponad 9 odpowiada za to ze jest jakis defekt jader..

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • marjotka Autorytet
    Postów: 422 277

    Wysłany: 2 czerwca 2015, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    troche ciezko mi rozgryźć te badania co jest co bo robione w niemczech i wszystko po niemiecku. Ogolnie lekarz powiedział ze jest ok, tylko to fsh, ale to jeszcze nie są 100% wyniki bo takie beda jutro...
    z tego co wyczytałam:
    Pojemnosc : 4,2 ml (norma: powyzej 1,5 ml)
    ph: 7,5 (norma: powyzej 7,2)
    WHO PR : 42% (norma: powyzej 32%)
    WHO NP: 10% (norma: ? )
    doagnoza podana to: normozoospermia..

    Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31255

    Wysłany: 2 czerwca 2015, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    WHO PR : 42% - to to bedzie ruch A+B
    NP to nie ruchome badz ledwo zipiace

    a ilosc ??

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)