Testosteron
-
Hej dziewczyny. Założyłam nowy wątek dotyczący spraw męskich a konkretnie chodzi mi o testosteron. Mój mąż robił badania nasienia i u niego jest mała liczba plemników w pierwszych badaniach miał tylko 9 mln w 1 ml a teraz też poniżej normy bo 12 mln w 1 ml. Oczywiście jest po kuracji suplementami typu wit C, cynk L-karnityna , wiesiołek i inne. Mój ginek powiedział że suplementacja witami mało pomaga i że trzeba mu podac testosteron. Tylko że ja nie słyszałam o leczeniu testosteronem i nie wiem jak to potem wpływa na organizm faceta ktoś napisał że właśnie po nim już następuje niepłodnośc wtórna. Czekam na Wasze porady doświadczenia może ktoś z was ma wiedzę na ten temat.
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Wart zbadac mezowi przed podnaiem testosterronu jego poziom.. jelsi jest w normie nie wiem czy super jest jego podawanie bo trezba pamietac o skutkach ubocznych
Wg mnie ginekolog nie powinien prowadzic mezczyzny.. i przed podaniem tetsosteronu powinno sie kilka rzeczy sprawdzic .. a najpierli skonsultowac to z andrologiem lub urologiem
wypowiedz lekarza:
Ryzyko wystąpienia działań niepożądanych przyjmowania testosteronu uzależnione jest od tego w jakich dawkach jest on przyjmowany i z jakiego powodu (ryzyko jest małe w sytuacji przyjmowania testosteronu z zalecenia lekarza z powodu zaburzeń hormonalnych natomiast jest o wiele większe w sytuacji przyjmowania środków anabolicznych zawierających duże dawki pochodnych testosteronu). Głównymi działaniami niepożądanymi są: toksyczne uszkodzenie wątroby, zaburzenia potencji, niepłodność, ginekomastia, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze. Nierzadko nieprawidłowe przyjmowanie testosteronu prowadzi do powstania groźnych dla zdrowia i życia powikłań, dlatego jego stosowanie powinno być zawsze kontrolowane przez lekarza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 15:52
-
Odświeżę temat bo potrzebuję porady . Androlog zapisał dla męża testosteron w zastrzykach bo na w normie ale w dolnej granicy co może być powodem tak niskich parametrów nasienia, głównie mała liczba plemników. Za 4 dni kończy nam się ważność receoty a my jeszcze nie wykupiliśmy tych zastrzyków bo boimy się że przyniosą odwrotny skutek trochę się naczytałam w internecie. Poradźcie mi proszę co robić bo kompletnie nie wiem...Kiepskie nasienie
IO
Mutacje mthfr hetero
4 lata starań
2018 IUI 😥
06.2020 IVF biochemiczna 😥
Próbujemy dalej naturalnie ♥️
Klinika Medart Poznań 🤞🍀 -
Ja bym wykupiła, jednak to lekarz zleca, chyba wie co robi. Wiadomo, że są błędne diagnozy, ale jednak nie podważałabym jego zdania.
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
Myślę, że komuś trzeba zaufac i ja jednak byłabym za tym aby by to lekarz medycyny a nie "dr google". W internecie, owszem liaczba informacji jest ogromna i zapewne jest dużo prawdziwych. Ciężko jednak je zweryfikować.
Mogę ci polecić publikację, którą dostałam od mojego lekarza, wydaną przez Polskie Towarzystwo Medycyny Rozrodu i Embriologii:
Algorytmy diagnostyczno-lecznicze w zastosowaniu do niepłodności
http://www.ptmrie.org.pl/pliki/akty-prawne-i-rekomendacje/rekomentacje/algorytmy-w-nieplodnosci-2011-06-06.pdf
Przyznam, ze całej jeszcze nie przeczytałam dlatego nie mogę powiedzieć czy znajdziesz tam jakieś potrzebne Tobie informacje.
-
Dziękuję na pewno poczytam . Oczywiście to nie jest tak że nie ufam lekarzowi tylko że nawet lekarz powiedział że te leczenie może przynieść odwrotny skutek stąd moje wątpliwościKiepskie nasienie
IO
Mutacje mthfr hetero
4 lata starań
2018 IUI 😥
A to ciekawe z tym testosteronem. Mój ma zwykły w normie a testosteron wolny w niskiej normie. Wyniki ilościowe mieliśmy od 3 do 14 mln/1 mln. Testosteron wolny jest zależny od przysadki mózgowej i na jej pobudzenie zapisał mężowi gonal F i ovitrelle. To babskie leki ale może zadziałają. Sama myślałam o testosteronie ale akurat nasz androlog nie jest zwolennikiem. Choć sama czytałam, że w niewielkich dawkach nie powinien być szkodliwy.
-
nick nieaktualny
-
Mój je Clo, ma niskieLH i FSH co ma właśnie wpływ na testosteron. Ale jeszcze nie robiliśmy powtórnych badań.
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
302 to wynik w dolnej granicy czyli nie zbyt dobrze. Jakieś jeszcze badania robił mąż czy tylko testosteron? Warto żeby zbadał jeszcze prolaktynę, lh, fsh i estradiol. Z wynikami udajcie się do androloga.Kiepskie nasienie
IO
Mutacje mthfr hetero
4 lata starań
2018 IUI 😥