Testy nasienia w domu - czy to działa?
-
Jakiś czas temu słyszałam od koleżanki, że są testy nasienia, które mężczyzna może wykonać w domu. Podobno "Domowy, dyskretny test dla mężczyzn pozwalający stwierdzić czy w nasieniu znajduje się wystarczająca do poczęcia liczba plemników."
Fakt, że nie wykaże jak badania laboratoryjne jakości nasienia ale może to zawsze coś? Czy wiecie coś na ten temat?
Tutaj znajduje się link do takiego przykładowego testu :
http://zrobtest.pl/testy-plodnosci/24-test-plodnosci-dla-mezczyzn.html
Jak myślicie warto spróbować czy to po prostu szkoda pieniędzyBree lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
No tak Anoolka, w klinikach ... ja tutaj nie mam takiej możliwości, u nas analiza kosztuje od 90 do 320 funtów(to od 400 do 1500 zł) a do Polski polecimy dopiero w kwietniu jak nic się nie zmieni...No chyba, że do tego czasu nadal nam się nie uda zafasolkować, wtedy na bank zrobimy badania w Polsce, bo tutaj się nie opłaca
-
nick nieaktualny
-
Niestety, ja nie wierzę w taki test.
Oczywiście ilość plemników jest ważna ale tym testem nie zbadasz jakości plemników, żywotności plemników, % żywych plemników, ruchliwości, plemników o ruchu postępowym, ich morfologii, plemników o prawidłowej budowie, PH, objętość ejakulatu.
Może lepiej poczekać na wyjazd do Polski niż sugerować się wynikiem niezbyt wiarygodnego testu.
Ignissa lubi tę wiadomość
-
Ann532534 wrote:Nie każdy lubi laboratoria. Mój testował ze ZbadajNasienie. Zamówił jako drugi test po wazektomii. Poszło sprawnie, pokazał brak plemników, w ciąży nie jestem, także chyba działaStarania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
16.09 beta 103
18.09 beta 238
22.09 beta 1361 -
Testy nasienia w domu nie mają sensu, ponieważ będą kompletnie niewiarygodne dla lekarza.
Tak samo zresztą jak pobranie próbki do badania w domu, bo przecież jeden z ważnych parametrów jest czas upłynnienia nasienia, który przy przewożeniu z domu do laboratorium nie da się miarodajnie zmierzyć.
Lekarz, jeśli podejdzie rzetelnie do sprawy, to i tak każe powtórzyć badania w klinice, żeby dobrze zdiagnozować. Oczywiście, pomysły na testy domowe czy pobranie próbki w domu biorą się stąd, że ogromnie krępujące jest masturbowanie się w klinice.
Więc najlepiej iść ze swoim M, pomóc mu aktywnie w pokoiku, a przynajmniej macie pewność, że wynik badania jest miarodajny i wiarygodny.
-
Moim zdaniem również to sensu nie ma i lepiej wykonać badanie w klinice, przynajmniej będzie dokładne. Badanie w klinice nie jest drogie, jasne, ze jest malo komfortowe dla mężczyzny z uwagi na to, że materiał do badania trzeba oddać na miejscu . Ale wynik nie będzie zakłamany jak w przypadku testu niewiadomego pochodzenia zamawianego do domu.
W wielu przypadkach problem z niepłodnością jest po stronie mężczyzny i jeśli coś w testach wyjdzie, można wprowadzić odpowiednie leczenie. https://gameta.pl/diagnostyka-nieplodnosci/przyczyny-nieplodnosci/Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2019, 11:06
-